İstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıBüyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü ekipleri, Toptancı Hali’nde ‘balık denetimi’ yaptı. Bayat veya sağlıksız olduğu belirlenen balıklar imha edilirken, boyut ve türlerine göre standartların altında olduğu tespit edilen balıklar ise yem fabrikalarına gönderildi.
#Toptancı HaliYaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkEt ve Süt Kurumu'nun tabelalarına benzetilerek satış yapan işletmelere denetim yapıldı. Sultangazi'de bulunan ve tartışmalara neden olan 'Et ve Balık K.' tabelalı işletmenin "K." yı kaldırdığı görüldü. Yine Sultangazi ve Eyüpsultan'da tabelalarında 'Et ve Süt Mağazaları' ve 'Et ve Balık Kasap' yazan iki farklı işletme, vatandaşların kafasına karıştırdı. Muhabire tepki gösteren mağaza çalışanı ise, "Bütün her şeyi kullanırım. Uğraştırırım yani sizi." dedi.
#İstanbulEt ve Süt Kurumu'nun tabelalarına benzetilerek satış yapan işletmelere denetim yapıldı. Sultangazi'de bulunan ve tartışmalara neden olan 'Et ve Balık K.' tabelalı işletmenin "K." yı kaldırdığı görüldü. Yine Sultangazi ve Eyüpsultan'da tabelalarında 'Et ve Süt Mağazaları' ve 'Et ve Balık Kasap' yazan iki farklı işletme, vatandaşların kafasına karıştırdı. Muhabire tepki gösteren mağaza çalışanı ise, "Bütün her şeyi kullanırım. Uğraştırırım yani sizi." dedi.
#İstanbulİstanbul'da çinekopun yasal limit olan 18 santimetre altında satıldığı şikayetlerinin artması üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri balık tezgahlarını tek tek denetledi. Boyları ölçülerek satılan balıkların kanuna uygun olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan denetimlerde, yarım kasa lüferin 18 santimetre olması gerekirken 14-15 santimetre olduğu tespit edildi. Satıcıya 7 bin 500 lira idari para cezası uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Bilimsel kurallara göre onlara ömründe bir kere üreme hakkı vermemiz gerek. Çünkü sürdürülebilirlik çok önemli. Hem balıkçılarımız hem de tüketicilerimiz küçük boyutlarda balık almazlarsa ve herhangi olumsuzluk olduğunda alo 174 gıda hattını ararlarsa onlara dönmekle mükellefiz" dedi.
#Balık Satışı“Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı” iptal davasında keşif yapıldı. Kıyı şeridinin öncelik açısından 3 dereceye ayrılarak işaretlendiği planda öngörülen öncelikli tesisler arasında; 1 adet Çekek (Erdek), 2 adet yük limanı (Marmara, Edincik), 6 adet yat limanı (Avşa-Paşalimanı-Ekinlik, Bozcaada, Burhaniye, Altınova 2), 4 adet feribot/yolcu iskelesi (Marmara, Sazlı, Gelibolu 2), 1 adet kruvaziyer liman (Bozcaada), 5 adet balıkçı barınağı (Karabiga 2, Altınova, Gelibolu, Saros), 2 rekreatif amaçlı kıyı düzenlemesi (Ayvalık 2) yer aldığı görülüyor. Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda Bozcaada’nın Poyraz’a kapalı olacak kesiminde, Gökçeada’nın belli yerlerinde tehlikeli atık taşıyan gemilerin bekleme alanları belirlenmiş. Bu durum çevreciler tarafından Bozcaada, Gökçeada ve Saros Körfezi için oldukça endişeli sayılıyor.
#ÇanakkaleHÜRRİYET Ege’nin ev sahipliğinde yapılan sektör toplantıları, devam ediyor. Kısa bir süre önce süt ve süt ürünleri sektör toplantısı yapmıştık, bu defa kırmızı et sektörü konusunu masaya yatırdık. Özellikle Kurban Bayramı öncesinde kırmızı et sektörünü bütün boyutlarıyla tartışmanın ayrı bir anlam ve önemi olacağını düşündük. Nitekim önde gelen sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantımız, belli başlı sorunlar ile birlikte çözüm yolları arayışları için dikkate değer ipuçları sunuyor.
#1Marmara'nın kâbusu olan müsilajla ilgili çalışmalar sonuç verdi, deniz yüzeyinden temizlendi. Marmara Denizi’ni korumak amacıyla Marmara Denizi Eylem Planı’nda yer alan 22 madde hayata geçirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara'da müsilaja yol açan fosfor yükünü azaltmak için harekete geçti. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, "Fosfor ve yüzey aktif madde içeren temizlik malzemelerinin kullanımı aşamalı olarak azaltılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarımızda fosfat içermeyen temizlik ürünlerinin kullanımını da zorunlu hale getireceğiz" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi’ni esir alan deniz salyası (müsilaj) Karadeniz’de de görüldü. Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı’nda deniz salyası öbeğini fark eden balıkçılar belediyeye ihbarda bulundu. Karadeniz’deki kirliliğe dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Aydın ise “Karadeniz’de çöküş var. Balık popülasyonlarımız her geçen gün azalıyor” dedi.
#GazetehaberleriAntalya Kent Konseyi’nin Düden’de yaşanan kirlilikle ilgili raporunda adı geçen Kızıllı çöp depolama tesisi, analiz raporlarında ağır metal bulgusuna rastlanmadığını belirtti. İşletmeci ITC Antalya, her ihtimale karşı bir lagün yapılacağını da açıkladı.
#Hayati ÖzenerCovid-19 pandemisi hayatımıza girdiği ilk günden beri endişe yaratıyor. Virüsten korunmak isteyenler pek çok yönteme başvuruyor. Halk tarafından alınan bu önlemlerden biri de D vitamini yüklemesi yapmak. Peki kontrolsüz kullanılan D vitamini organları nasıl etkiliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#D Vştamini