DÜDEN RAPORU’NA KIZILLI’DAN YANIT

Güncelleme Tarihi:

DÜDEN RAPORU’NA KIZILLI’DAN YANIT
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2021 09:42

Antalya Kent Konseyi’nin Düden’de yaşanan kirlilikle ilgili raporunda adı geçen Kızıllı çöp depolama tesisi, analiz raporlarında ağır metal bulgusuna rastlanmadığını belirtti. İşletmeci ITC Antalya, her ihtimale karşı bir lagün yapılacağını da açıkladı.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent Konseyi’nin Düden Çayı’nda ocak ayında yaşanan köpüklenme, kötü koku ve balık ölümleriyle ilgili raporuna, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası’nın işletmesini yürüten ITC Antalya Katı Atık Enerji Yönetimi A.Ş.’den yanıt geldi. Raporda Kızıllı’nın muhtemel kirlenme kaynağı olduğunun belirtilmesiyle ilgili açıklama yapan ITC Antalya’nın Genel Müdürü Hayati Özener, tesiste temizlenerek salınan çöp sularında analiz yapıldığını ve herhangi bir ağır metal bulgusuna rastlanmadığını söyledi.

YAĞMUR SULARI DEPOLANACAK
Düden’de yaşanan sızıntı sorunu üzerine, taahhütlerinde yer almamasına rağmen bir lagün yaptırmaya karar verdiklerini açıklayan Özener, Hürriyet muhabirine şöyle bilgi verdi: “Bu yıl Antalya’da metrekareye 100 bin metreküp yağmurun düştüğü aşırı yağışlar oldu. Bu dönemlerde acaba bir taşma ya da sızıntı mı oldu diye düşündük. Böyle bir şey varsa önlemek için şu anda ekstra bir masrafla yağmur suyu lagünü yani gölet yaptırıyoruz. Yağmur suları orada depolanacak. Tesisimizin içinde sızıntıyı önlemek için 29 bin metre küplük depolama kapasitesi olan bir lagün olacak. Bizden bunu isteyen kimse olmadı. Kendi kararımızla başlattığımız bu çalışma mayısın sonunda tamamlanacak.”

Haberin Devamı

ÇÖP SUYU HATTI DENETLENİYOR
Sızıntı yaşanma ihtimaline dikkat çekilen çöp suyu isale hattının katı atık depolama sahası inşa edilirken yapıldığını dile getiren Özener, “Biz onun bir kısmını yeniledik. Yenileme çalışmasının tamamı, tekniğine uygun, istenilen ölçülerde borularla yapıldı. Biz uzman bir ekibe, kurduğumuz bu hatta bir sızıntı olup olmadığı konusunda tespitler yaptırıyoruz. Borularda çatlak ve bu nedenle oluşan bir sızıntı var mı diye sürekli kontrol ediliyor” dedi.

ÜÇ NOKTADA PATLAK YAŞANDI
Hayati Özener şunları söyledi: “Bu kontrollerden birinde görevli personel Varsak’ta fiziki kontrollerin neticesinde üç noktada patlak olduğunu söyledi. ASAT, belediye ve bizim nezaretimizde orada 2 gün boyunca çalışma yapıldı. Bu üç noktada patlak olmadığı ortaya çıktı. Bunlar da tutanaklara ve raporlara yansıdı.”

Haberin Devamı

KIZILLI’DA DÜDEN DENETİMİ
Düden Çayı’ndaki kokudan sonra Kızıllı’ya birkaç farklı denetim ekibi geldiğini söyleyen Özener, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, ASAT’tan, Büyükşehir Belediyesi’nden gelen ekipler tesisimizde inceleme yaptı. Ayrıca Antalya Kent Konseyi’nin de içinde bulunduğu 20 kişilik bir ekip, yaklaşık 10 gün önce bizi ziyarete geldi. Güzergâhın tamamı incelemeye çıkılmadı. Ama onlara da tesisin içini gezdirdik, her yerini kontrol ettiler. Olumsuz bir şey göremediler. Burada bir sorun olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu.

DÜZENLİ ANALİZLER YAPILIYOR
Tesiste bütün sistemin tekniğine uygun olarak işlediğini bildiren Hayati Özener, “Ayda 2–3 sefer çöp suyu analizlerini alıyoruz. Akredite edilmiş laboratuvarlarda bu numuneleri test ettiriyoruz. Bununla beraber ASAT da numune alıyor. Sonuçlarda prosedürlere uygun hareket ettiğimiz görülmektedir” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

ATIK SULARI HURMA’YA GİDİYOR
Düden’de yaşanan köpürme ve kötü koku sonrası Kızıllı’da denetim yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tutanak tuttu. 23 Şubat’taki denetim sonrası düzenlenen tutanakta da, tesisten çıkan arıtılmış atık suyunun ASAT’a ait Hurma Arıtma Tesisi’ndeki kolektöre bağlandığı belirtildi.

 

BAKMADAN GEÇME!