Antalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşBaykuş; kuşlar kategorisinin karinalılar kısmında bulunan ve gece yırtıcıları grubunda bulunan bir kuş türüdür. Baykuşların Latince dilindeki ismi; Strigiformes şeklindedir. Baykuşlar; gece avlanmalarıyla popülerdir. Diğer yırtıcı türlere göre çok değişik özellikleri vardır. Çok gelişmiş olan görme becerisi ve vücut yapısına sahiptir. Peki, baykuş türleri nelerdir, kaç çeşit baykuş vardır? Baykuşlar nerede olur ve yaşar detayları ile derledik.
Doğa Koruma Merkezi, Antalya ve Muğla’daki orman yangınlarıyla birlikte biyolojik çeşitliliğin ve çok sayıda türün popülasyonunun zarar gördüğünü açıkladı. Ekolog Dr. Uğur Zeydanlı, “Sadece ağaç dikmeye odaklanmak yapılabilecek en büyük yanlış olur. Bölgede ‘ekosistem onarımı’ yapılmalı” diye konuştu.
#Orman YangınıBu yaşananlar ne ilk ne de son olacak. Yangınlar sayısı ve şiddeti artarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Peki nasıl hazırlıklı olacağız? Her şeyden önce bilgiye dayanmayan, ezbere, insan merkezli enformasyon ve komplo teorilerinden uzak duracağız. Bilimsel, doğayı anlamaya dönük veri ve görüşlere yakın olmalıyız. Bizim ezberlenmiş doğrularımızla doğanın doğruları arasındaki farkı gidermeden, sorunlara kalıcı çözümler üretmek mümkün değil. Doğru sorulara doğru yanıtlar bulmalı ve uzmanlara kulak vermeliyiz.
#GazetehaberleriHatay'da, geçtiğimiz hafta ilk kez görüntülenen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan balık baykuş, kaçak avcıların kurbanı oldu. Tüfekle vurularak yaralanmış halde bulunan balık baykuş, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
#HatayDoğa Koruma Merkezi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yürüttüğü ‘Geleceğin Tarımı Projesi’nde yollar baykuşlara çıktı. Konya çiftçisinin büyük derdi, zararlı kemirgenlerle mücadelede çözüm, avcılıkta usta bu kuşlar oldu. Çünkü bir peçeli baykuş yılda 1000’den çok fare yok ediyor.
#Doğa Koruma MerkeziKıtaların kesişim noktasında yer alan ve üç iklim kuşağının buluştuğu Anadolu, deniz seviyesinden ortalama 1300 metreye çıkıyor. Bu üç özelliğiyle her noktası ayrı bir canlı türü için cazip. Bütün Avrupa kıtasında 12 bin bitki çeşidi varken bu sayı Anadolu’da 10 binin üzerinde. 700 civarında balık, yaklaşık 470 kuş türü, 170 memeli, 120 sürüngen ve 30’dan fazla çiftyaşamlı türü bu topraklarda yaşıyor. Bu rakamları başka bir ülkeyle değil, ancak bir kıtayla kıyaslayabilirsiniz. Peki bütün bu çeşitlilik içinde en gizemlileri hangileri? Hangilerini bugüne kadar en fazla bir ya da iki kişi görmüş? Hadi bize çattı diyelim; peki kobradan, parstan nasıl kaçılır?
#PARSGünümüzde sık duyduğumuz buzul erimesi ilk kez gelmiyor dünyanın başına. 4 milyar yıldır, bir geliyor bir gidiyor buzullar. Tıpkı volkanların oluşturduğu tropik adalar gibi buzullar da yerkabuğunu değiştiriyor. Son buzul çağının bugünkü halini verdiği yeni kıta Amerika’nın ‘göller yöresi’ Madison’a gittik. Boy boy göller arasında, doğal ve kültürel zenginlikler açısından sürprizlerle dolu bir coğrafya…
#Ferdi AKARSUBazı kentler vardır, hakkında bir şey yazmak için oturup günlerce araştırırsınız. Önce arayıp bulmanız gerekir anlatacaklarınızı. Bazı kentlerse şanslıdır. Adım attığınız her yer size hemen bir şeyler anlatır. Çünkü kendisi tarihtir, doğadır. İzmir gibi… Tarihçi Herodot’un “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular” diye tarif ettiği kentin alametifarikası doğasını yeniden keşfetme zamanı.
#İzmir Gezi Rehberi