Keten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten Tohumu“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkHavalar soğudukça hastalanan insanların sayısı hızla artıyor. Peki, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilmek ve süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapabiliriz? Evde kolayca hazırlayabileceğimiz, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler imdadımıza yetişebilir.
#GoğukAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Günümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kekik"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarÖksürük, solunum yolu sistemi üzerinde oluşan rahatsız edici bir durumdur. Öksürüğe iyi gelen şeyler ile geçmesi mümkündür. Öksürüğe iyi gelen şeylerin başında süt ve bal karışımı gelmektedir. Ilık süt ile boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü kesebilirsiniz. Yiyecek grubunda da mercimek, karalahana ve bürüksel lahanası öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir. İşte, tüm detaylar.
#ÖksürükBebeklerde görülen balgam çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelir. Bazı durumlarda bebeklerde balgam söktürücü ilaçlardan yararlanırken, bazı durumlarda ise bebeklere doğal yöntemler de uygulanarak balgamın söktürülmesi sağlanır. Çocuklarda balgam nasıl atılır, çıkarılır ve giderilir sizler için derledik.
#ÇocukOrman Genel Müdürlüğü (OGM), Ihlamurun 2021 yılı itibariyle orman köylüsüne yaklaşık 6 milyon TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 35 milyon TL’lik katkı sunduğu, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan ıhlamurdan, Türkiye ormanlarında 2021 yılı sonu itibariyle 24 bin hektar alanda 441 ton yararlanıldığı belirtildi.
#IhlamurAkciğerler asla dinlenmez. İnsan fizyolojisinin birçok harikasından biri olan ritmik bir değiş tokuşla karbondioksiti dışarı atarken, yaşam veren oksijenin vücudumuza akmasını sağlarlar. Peki, Akciğere iyi gelen bitkiler ve bitki çayları nelerdir detayları ile derledik.
#AkciğerBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarHintçeden önce Farsçaya sonra Türkçeye geçen şal kelimesinin sözlük anlamı örtüdür. Genelde abiye ve elbiselerle kombin yapılan şal, penye, pamuk ve keten kumaşından imal edilir. Çiçek desenli ve püsküllü şal çeşitleri de mevcuttur. Bunun dışında bele sarılan kuşaklar da şal olarak nitelendirilir. Şal ile başlayan tüm kelimeleri anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimTere tohumu son günlerde fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin merak ettiği gıdalar arasında ön sıralarda yer alıyor. Terenin tüm kısımları yenebildiği gibi, yaprakları ve saplarının yanı sıra tohumlarının da sağlıpa pek çok faydası bulunuyor. Peki, tere tohumu zayıflatı mı, ne işe yarar? İşte tere tohumu faydaları ve kullanımı...
#Tere TohumuAlternatif tıpta kullanılan birçok bitki pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Hastalık çeşitlerinin artması insanları alternatif tıpa yönlendirmektedir. Özellikle bulunduğu bölgede yaygın olarak yetişen bir bitkiyi insanlar hasta oldukları zaman kullanmayı tercih etmektedirler. Günlük sakızı da bu bitkilerden biri olarak özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, günlük sakızı nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Günlük sakızı yetişkinlerde ve bebeklerde nasıl kullanılır? İşte, günlük sakızı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneNioli, büyük, yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve Avustralya'ya ve birkaç komşu bölgeye özgüdür. Bu ağaçtan elde edilen nioli yağı ise dezenfektan ve antiseptik özelliklerinden dolayı losyonlar, kremler, sabunlar ve diş macunu gibi çok çeşitli kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de son zamanlarda merak edilen esansiyel yağlardan olan nioli yağı nedir, ne işe yarar? İşte nioli yağı kullanımı ve faydaları…
#Nioli YağıSon dönemlerde merak edilen ve sağlıklı besin kaynakları arasında yer alan bitkiler içerisinde zuzubak otu geliyor. Peki, zuzubak otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Zuzubuk bitkisi faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu besin kaynağı hakkında tüm detayları derledik.
#Zuzubak OtuBelirgin kokusuyla kolay tanınabilen tarhana otu, alternatif tıbbın uzun yıllar kullandığı bitkidir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan tarhana otu, yağ olarak da kullanılabiliyor. Tarhana otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarhana OtuGeniş yaprakları bulunan sinir otu yaz veya kış mevsimi fark etmeden tüketilmesi gereken bitkidir. İnsan sağlığının daha iyi olabilmesi için yüzyıllardan bu yana tüketilen sinir otu, farklı hastalıkları iyileştirmek için kullanılabilir. Sinir otu nedir, ne işe yarar, zararları nedir, nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, kullanımı nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinir OtuGünümüz insanı çok yoğun ve stresli bir iş hayatına sahiptir. Ayrıca doğadan ve doğallıktan uzak bir yaşam süren modern insan pek çok hastalıkla boğuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu kadar hastalıklara açık hale gelmesinde bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmayışı başlıca sebeplerdendir. Sağlıklı ortamda yaşamayan, yeterince temiz ve kaliteli su tüketemeyen, bol oksijen alamayan modern insan bir de hazır gıdalarla beslenince bağışıklık sistemi zayıflamakta ve metabolizma kolaylıkla hastalıklara yakalanabilecek seviyeye düşmektedir. Son yıllarda modern insan doğaya yüzünü dönmeye çalışmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişmek istemektedir. Bu çerçevede pekmez gibi artık pek de tüketilmeyen gıdalar yeniden gündeme gelmektedir. İşte merakla okuyacağınız keçiboynuzu pekmez nedir, nasıl tüketilmelidir, keçiboynuzu pekmezi aç karnına mı tüketilmelidir gibi konu hakkında pek çok faydalı bilgiyi sizler için derledik.
#Pratik BilgilerTürkiye'de aynı zamanda yapışkan andız otu olarak da bilinen kanser otu, sağladığı birçok fayda ile ön plana çıkıyor. Her ne kadar çok az bilinen bir ot olsa bile son dönemlerde araştırılan bitki çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Peki, kanser otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kanser otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, tüm detaylar.
#Kanser OtuDoğal yollarla kendiliğinden yetişen çalba otu, faydalı bitki türlerinden biridir. Halk arasında şalba otu olarak tanınan bitki türünün ana vatanı Avrupa'dır. Ülkemizin belli bölgelerinde yetişen çalba otunun sadece Türkiye'de 200'den fazla türü bulunuyor. Çalba otu nedir, nasıl kullanılır, yetiştirmek mümkün müdür, hangi mevsimlerde olur, faydaları neler gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Çalba OtuAt kuyruğu otu, sağlık için faydalı bitkiler arasında yer alır. Yüksekliği 25 santim ile 60 santim arasında değişen bu bitki, nemli bataklık topraklarda sıkça yetişir. At kuyruğu otu nedir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, kullanımı nasıl olmalıdır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#At Kuyruğu Otu