Almanya’nın Mölln kentinde, 23 Kasım 1992’de aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde yaşamını yitiren Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz anıldı. Irkçılığın kınanması ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması amacıyla düzenlenen programa, Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, olayda hayatını kaybedenlerin akrabaları ve çevrede yaşayan Almanlar katıldı.
#Yonca Sunelİki Almanya’nın birleşmesinden sonra artan yabancı düşmanlığı ve ırkçılık motifli şiddetin sembollerinden biri haline gelen Mölln kurbanları, saldırının 30’uncu yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlerde yapılan konuşmalarda ırkçılıkla mücadelede daha etkin çalışmalar yürütülmesi gerektiği belirtilirken, yangında annesini, kızını ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan, “Tüm Almanlara ya da Almanya’ya aşırı sağcı diyemem, bu bana uymaz. Ailemi yakan, kalbime acı salan iki aptaldı. Ama biz yılmadık, yılmayacağız. Bugün olduğu gibi her zaman burada olacağız ve mağdurlar olarak sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
#Mölln KurbanlarıAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#AlmanyaMölln kentinde, 23 Kasım 1992'de neonaziler tarafından kundaklanan evlerinde öldürülen Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz ölümlerinin 26. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı. Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, "Onları asla unutmayacağız" derken, yangında annesini, kızını ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan "Almanya bize değil, katillere sahip çıktı" dedi.
#Mölln FaciasıDönemin Sovyetler Birliği (SB) lideri Mihail Gorboçov’un ‘Glasnost’ (Saydamlık) ve ‘Perestroyka’ (Yeniden Yapılanma)Kalkınma) politikası 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren dünyanın çehresini değiştirmişti. 9 Kasım 1989’da iki Almanya’yı birbirinden ayıran ‘utanç duvarı’ delinmiş, birleşme yolu açılmıştı. Gorbaçov’un yapıcı politikası sayesinde ‘Soğuk Savaş’ bitmiş, birçok Avrupa ülkesi halkları özgürlüklerine kavuşmuştu.
#Ahmet KülahçıMölln vahşeti kurbanları anma yürüyüşünde 21 yıl önce üç Türk’ün neonaziler tarafından katledildiği evin bulunduğu sokağa sembolik olarak “Bahide-Arslan-Gang” (Bahide-Arslan-Yolu) levhası asıldı. Vahşette üç ferdini yitiren ailenin sokağa isim verilmesi talebi 21 yıldır belediye tarafından karşılık bulmuyor.