Geçen hafta Hürriyet Pazar’ın seçtiği ‘Türkiye’nin en iyi 100 yemeği’ için gönderdiğim listeyi bu hafta daha geniş olarak ele alıyorum. Yalnız bir noktayı vurgulayayım: Bir sıralama yapmıyorum çünkü bana “En iyisi hangisi?” diye sormak, bir babaya “Çocuklarından en çok hangisini seversin?” diye sormak gibi. Hepsi mükemmel ötesi!
#Türkiye’Nin En İyi 100 YemeğiÇevremizi saran, hatta kapıları zorlayan savaşlar ve terörün darbe vurduğu turizm sektörünün girdiği darboğaz doğal olarak yeme-içme sektöründe de etkisini gösteriyor. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’deki oteller, pansiyonlar, tatil köyleri ve restoranlar son 10 yıldır olmadığı kadar boş.
#Müge Akgünİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Ankara Orman Bölge Müdürlüğü, Ankara’daki her okulun orman sahibi olması için İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte kampanya başlattı. Eskişehir Yolu’nda gerçekleştirilen fidan dikim töreniyle kampanyanın ilk adımı atılırken, 50 okul orman sahibi oldu, 500’e yakın fidan da toprakla buluştu.
Seyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANAvustralya'da yaşayan 23 yaşındaki avukat Caitlin Alsop, akşam yemeği sırasında dilini ısırmış gibi hissetti. Yüzünde kızarıklık çıkan Caitlin, ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora gitti ancak grip denilerek evine geri gönderildi. Durumu ciddileşerek yoğun bakıma alınan Caitlin, yirmilik dişinin enfeksiyon kapması nedeniyle 9 gün komada kaldı
#AvustralyaBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge Akgünİyi bir sızma zeytinyağı ve mevsim sebzeleriyle yapılan zeytinyağlılarımızın dünyada benzeri yok. Evde yapılanın yeri ayrı ama bu işin hakkını veren mekânımız da çok. Halis zeytinyağlarını taptaze malzemelerle birleştirip de tezgâhlarına taşıyan Ege’deki en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Gizem DinçbaşFotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan bu sene Cannes Film Festivali’nin jürisinde Greta Gerwig, Lily Gladstone ve Eva Green gibi ünlü isimlerle birlikte çalıştı. Dönüş yolculuğunda uçakta karşılaştığımız Ebru Ceylan ile Cannes deneyimini konuştuk.
#Ebru Ceylan