Her yıl, soğuk kış günlerinin bitişiyle gelen baharı, çocuklarıyla parkta, ormanda ya da şehir merkezinden uzakta doğanın içinde karşılayan aileler, bu yıl pandemi nedeniyle bu tür aktiviteleri sınırlı olarak gerçekleştirebiliyor.
#Sanat AktiviteleriMevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. ''Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmalar meydana gelir'' diyen Dr .Fevzi Özgönül, bahar aylarında sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Bahar Meyveleri“En güzel mevsim hangisidir?” diye sorsalar, çoğu kişinin vereceği cevap “İlkbahar” olur herhalde. Soğuk ve karanlık kışın ardından güneş yüzünü gösterir, havalar ısınır, doğa uyanır, dallar yeşerir. Bu uyanıştan mutfaklarımız da bahtına düşeni alır elbette. Bakladan enginara, çağladan çileğe çeşit çeşit sebze ve meyve tezgahlardaki yerini alır. Sizin için nisan ve mayıs aylarının sebze ve meyveleriyle yapılabilecek enfes yemek tarifleri derledik. Bu liste ilkbaharda vazgeçilmeziniz olacak…
#Bugün Ne PişirsemSoğuk havalar yerini yaz mevsimine devrederken, besinler de hava gibi bir devir sürecinde. Sadece soğuğun yerini güneşe bırakmasının değil kestanenin yerini çileğe, ayvanın karpuza, portakalın kavuna, kerevizin de bayrağını semizotuna bıraktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Yaz mevsimi denilince akla gelen şeylerden biri de taze meyveler oluyor” dedi. Özdemir, bu meyveler içerisindeki ilk 5 meyveyi ve faydalarını şöyle sıraladı.
#Bahar MeyveleriGarkat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir. Özellikle Yahudiler yaşadıkları yerlere bol miktarda gargat ağacı dikmektedir.
#Gargad AğacıSusuzluk nedeniyle geçen günlerde Fas’ta karpuz yetiştiriciliğine sınırlama getirildi. “Değişen hava koşulları kimi ürünlerin üretimini sınırlıyor, kimi ürünlerin ekim alanlarının değişmesine neden oluyor, birçok üründe de verim kaybına yol açıyor” diyen uzmanlar, tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. Türkiye’deki duruma yakından bakalım…
#Yücel SönmezYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk Mutfağıİstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşıyorsanız hafta sonu biraz olsun kafa dinlemeye ihtiyacınız var demektir. Biz de uzmanlarımıza sıcak yaz günlerinden kurtulup sonbahara adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, bu üç şehre yakın nelere gitmeli, neler yapmalı diye sorduk. Günübirlik gidilecek ya da iki gün tatil yapılacak 12 adresi önerdiler.
#Hafta Sonu Tatil YerleriHer gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarTürkiye’nin en batı ucundaki Gökçeada, ‘güneşin en son battığı yer’ unvanını ihtişamlı günbatımıyla taçlandırıyor. Bakir koyları, sörf ve kite tutkunlarının vazgeçilmezi sert rüzgârı, şelalesi, tarihin izlerini sürebileceğiniz köyleri, tuz gölü, sualtı milli parkı ve kamp alanlarıyla farklı zevklere uygun tatil seçenekleriyle orada bir ada var yakında…
#GökçeadaÜvez ağacı, gülgiller familyasında yer alan bir ağaç türüdür. Üvezin 80'den fazla farklı türü bulunur. Peki Türkiye'de 12 farklı türü bulunan üvez ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Üvez ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? İşte üvez ağacıyla ilgili merak edilen her şey.
Sığla Ağacı faydaları saymakla bitmeyen son derece özel ağaçlardan bir tanesidir. Otlak yerlerde ve bol sulak kesimlerde yetişmektedir. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Boyu ise 45 metrelere kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Uzun yıllardan beri var olmasına rağmen adını yeni yeni duyurmaya başlayan Öd ağacı, faydaları bakımından pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Öd ağacı hakkında geniş kapsamlı bir konu oluşturarak bilgileri derledik.
Goji berry halk arasında bilinen adıyla kurt üzümü, vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğiyle son dönemlerin aranan meyveleri arasında yer alıyor. Peki, ünü dünyaya yayılmış 'Goji berry' meyvesi nedir, nerede yetişir? İşte, Goji berry faydaları ve zararları…
#Goji BerryAna vatanı Brezilya olan Jakaranda ağacı, 7,5- 15 metre arası uzar ve 6-12 metre arası tacı vardır. Jakaranda ağacının yaşam tarzındaki değişiklikler, toprağın kalitesi, derinliği ve süzek bir toprak olması ve soğuklardan korunaklı bir yere ekilmesi çok önemlidir. Jakaranda ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kamkat ağacı turunçgiller familyasından gelmektedir ve Çincede altın portakal anlamına gelmektedir. Bu ağacın meyvesi ise yenebilir ve kabuğu soyulmadan tüketilir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır ve meyveleri tam bir vitamin deposudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Doğadaki her ağacın farklı bir yetişme şekli ve özelliği bulunmaktadır. Hünnap ağacı da farklı özelliklere sahip olan ağaçlardan bir tanesidir. Özellikle Hünnap ağacının meyvesi son derece faydalı bir gıda olma özelliği taşır. İşte merak edilen tüm detaylar.
Gargat ağacı çok bilinen ve duyulan bir ağaç değildir. Yahudiler tarafından en sevilmekte olan ağaç olma özelliği ile bilinmektedir. Özellikle Filistin taraflarında çok fazla yetişmekte olan bir ağaç türü olarak bilinen ağaç ile ilgili siz de daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Gargat ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Gargat ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Eskiden avokado çok fazla bilinen bir ürün değildir. Bırakın yetiştirmeye tadını bilen insanların sayısı oldukça azdı. Hatta şunu söylemek gerekir ki Türk mutfağına avokado adı bile son 5 yıldır yavaş yavaş girmektedir. Özellikle sporcuların sağlıklı yağ tüketmek adına kullandığı bir besindir. Fazlası zarar olsa da kararında kullanınca oldukça sağlıklıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Avokado Nasıl YetişirYüzlerce, binlerce ağaç ve çalı, onların meyveleri, çiçekleri, huyları. Tabiatı baştan ayağa kuşatmaları akıl alır gibi değil... Şimdi elimizde Türkiye’yi renk renk, koku koku, toprağa basar gibi gezmek isteyenlerin elden düşüremeyeceği bir kitap var: Türkiye’nin Bütün Ağaçları ve Çalıları.
#Türkiye’Nin Bütün Ağaçları Ve ÇalılarıMenengiç otu ya da bilinen diğer adıyla çitlembik, ülkemizin sıcak bölgeleri Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’da yetişir. Yaprakları filizlenir filizlenmez, Akdeniz sofralarına konuk olmaya başlar. Haydi, gelin sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bu güzel bitki hakkında biraz bilgi edinelim.
#Yıldız Öz Samaha