Son iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip, geçen yıl neredeyse hiç görülmedi ama bu yıl oldukça etkili olması bekleniyor. Peki salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
#Grip SalgınıBazı çocuklar koronavirüsü hafif belirtilerle geçirirken, bazıları hiç belirti göstermeden hastalığı atlatabiliyor. Uzmanlar, koronavirüse maruz kalan çocukların "MIS-C" yani multisisteminflamatuar sendrom hastalığına yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, "Koronavirüs geçirdikten yaklaşık 4-6 hafta sonra ortaya çıkan farklı bir klinik tablo mevcut. Mide bulantısı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi bağırsak tutulum bulguları görülebiliyor. Bu hastalık korkutucu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiğinden bizim için önemli" dedi.
#MIS-CSon zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
#ÇOCUKHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKBağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da fonksiyon bozukluğu immün yetmezlik hastalıkları olarak adlandırılır. Bu hastalıklar kalıtsal ya da genetik nedenlere bağlı geliştiğinde primer immün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetmezliği) olarak adlandırılır.
#Covidİmmün yetmezliği nedeniyle ilik nakli olması gereken 9 aylık Alpaslan’a TÜRKÖK’ten ilik bulundu ancak donör son anda ilik vermekten vazgeçti. Anne Rukiye Cidan, sosyal medyadan donöre seslendi: “Lütfen, geç olmadan geri dön...”
#İmmün YetmezliğiSivas’ta görülen domuz gribi vakasının ardından vakalar ve ölü sayısı giderek artmaya başlarken ‘Yine mi başlıyor bu salgın?’ sorusu akıllara geliverdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük ile domuz gribini konuştuk…
#Domuz GribiAmerikalı piyanist Keith Jarrett, 1996’da Standards Üçlüsü’yle İstanbul Caz Festivali’nde çaldığı günlerde, müzik hayatında kritik bir dönemecin eşiğindeydi. Şöhrete kavuşmasını sağlayan solo konserleri bırakmaya karar vermişti. Gelecek için önemli planları vardı. Fakat İstanbul’dan ayrıldıktan kısa süre sonra kronik yorgunluk ve bağışıklık yetmezliği sendromuna yakalandı. Virütik olduğu düşünülen sendrom nedeniyle elini kıpırdatacak enerjisi kalmadı. Ardından 20 yıllık eşi evi terk edince derin bir şok yaşadı. Bu dönemde geçmişteki kayıtları birbiri ardına yayımlanıyordu, durumu uzun süre fark eden olmadı. 2008’de Londra ve Paris solo konser kayıtları ‘Vasiyet’ başlığıyla yayımlandığında yaşadıkları ortaya çıktı. Üstelik bunları albüm notlarında kendisi yazmıştı. İşte 18 Temmuz’da İstanbul’da konser verecek olan Jarrett’ın bir zafer, birer boşanma ve aşk, 15 albüm sığdırdığı son 16 yıllık öyküsü...
Bin bir derde deva gibi gösterilen bitkisel ürünlerin arsenik, cıva, kurşun gibi toksik maddeler içerebileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Bitkisel olması bu ürünlerin tamamen masum olduğunu göstermez, alırken ve kullanırken dikkatli olun" çağrısında bulunuyorlar.
#Besin DesteğiKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#Kene