bağırsak sağlığı haberleri sayfasında bağırsak sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1881 bağırsak sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Birçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkGastroenterolog ve MasterChef kazananı Saliha Mahmood Ahmed, yemeklerinde tam yağlı ürünler kullanmaktan çekinmiyor. Saliha Mahmood Ahmed, Telegraph’ta kaleme aldığı yazıda bağırsak sağlığımız için neden daha fazla sağlıklı yağ yememiz gerektiğini anlattı.
#Sağlıklı YağlarSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkÇeşitli sebeplerle antibiyotik kullanmak zorunda kalıyoruz ancak bu ilaçlar bağırsak mikrobiyomumuzda hasara yol açabilir. Antibiyotik kullanırken çoğumuz bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin öldüğünü düşünüp “Hasarı en aza indirmek için ne yapabilirim?” diye düşünüyoruz.
#SağlıkTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotikİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkBağırsak sağlığımızın genel sağlığımız üzerinde oldukça etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle pek çok insan ihtiyacı olsa da olmasa da bağırsaklarındaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik takviyesi alıyor. Ancak yapılan çalışmalar bilinçsizce tüketilen bu takviyelerin bağırsaklardaki dengeyi bozabileceğini, faydadan çok zarara neden olabileceğini söylüyor. Peki faydayla zararın arasındaki sınır neresi? Probiyotik kimler için faydalı kimler için zararlı olabilir?
#SağlıkBağırsaklarınız sizi egzersiz yapmaya motive ediyor ya da hareket etmekten vazgeçiriyor olabilir. Kulağa biraz saçma gelebilir ama bunu biz değil araştırmalar söylüyor. Eğer siz de egzersiz yapmaktan kaçınıyor, bir türlü hareket etmek istemiyorsanız sorumlusu bağırsak floranız yani mikrobiyomunuz olabilir.
#SağlıkMİKROBİYOTA ve Probiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay, bağırsak mikrobiyom analizinin kişinin bağırsaklarındaki dengesizliğin düzenlenmesi için en uygun probiyotik önerisi ve prebiyotik desteğinin en doğru şekilde planlamasına yardımcı olduğunu söyledi. Yalınay, "Bağırsak mikrobiyom analizi, hastalık henüz gelişmeden önlem alma olanağı sağlar. Bağırsak mikrobiyom analizleri kişiselleştirilmiş tıbbın ve koruyucu hekimliğin en önemli güçlerinden biridir" dedi.
#Prof. Dr. Meltem YalınayBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaKolon kanseri, en sık görülen üçüncü kanser türü. Beslenmeyle yakın ilişkili. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Uludağ, “Son 20 yıldır tarama programlarımız 50 yaş üstündeydi ancak kolon kanserinde tarama yaşı daha erkene çekildi” dedi.
#Kolon KanseriBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkGastroenterolog ve MasterChef kazananı Saliha Mahmood Ahmed, yemeklerinde tam yağlı ürünler kullanmaktan çekinmiyor. Saliha Mahmood Ahmed, Telegraph’ta kaleme aldığı yazıda bağırsak sağlığımız için neden daha fazla sağlıklı yağ yememiz gerektiğini anlattı.
#Sağlıklı YağlarSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkKanser çağımızın en ölümcül hastalıkları arasında başı çekiyor. Bu nedenle sık sık kanser doktorlarının, bu hastalıktan kaçınmak isteyenler için verdikleri tavsiyelerle karşılaşıyoruz. Peki ya o doktorun kendisi de uzmanı olduğu kansere yakalanırsa ne olur? İşte bunu yaşamış bir ismin anlattıkları ve farklı alanlardan 8 uzmanın kanseri uzak tutmak için kendi hayatlarında aldıkları önlemler...
#SağlıkBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuŞekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve süslemeler dahil sayısız üründe yer alan katkı maddesi No. 3, geçtiğimiz günlerde ABD’de yasaklandı. Türkiye’de de halihazırda kullanılan bu madde sağlık üzerinde çok ciddi etkilere sahip. En bilinen etkisi ise tiroit kanseri!
#No.3Kış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveÇeşitli sebeplerle antibiyotik kullanmak zorunda kalıyoruz ancak bu ilaçlar bağırsak mikrobiyomumuzda hasara yol açabilir. Antibiyotik kullanırken çoğumuz bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin öldüğünü düşünüp “Hasarı en aza indirmek için ne yapabilirim?” diye düşünüyoruz.
#SağlıkChef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#SağlıkBağırsak sağlığı, son dönemde oldukça popüler bir konu haline geldi. Araştırmalar, bağırsaklarda yaşayan milyonlarca mikrobun, daha düzgün bir sindirimden gelişmiş ruh haline ve bağışıklığa kadar sayısız sağlık faydasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu faydalara bir yenisi eklendi: Hormonal sağlık.
#Bağırsak MikrobiyomuYıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#Kurubaklagil