Tükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBağırsaklarda aşırı miktarda candida mantarı üremesi bağırsak içi biyolojik dengenin bozulduğuna işaret edebilir. Bağırsak mantarı, idrar yolunun alt kısmında oluşabilir veya bazı durumlarda böbreklere kadar çıkabilir. Peki, bağırsak mantarı nedir, neden olur?
#Bağırsak Mantarı NedirBu hafta vizyona giren ‘Bizim için Şampiyon’ filmi bir zirveye yükseliş ve aşk hikâyesini konu alıyor. Bir tarafta, binicilik sporunun en köklü ailelerinden Atmanlar ve kızları Begüm Atman... Diğer tarafta Sivaslı bir aileden gelen, Atman harasında işe başladıktan sonra Türkiye’nin en ünlü jokeyi olan Halis Karataş. Ve bu iki gencin yollarının kesişmesine vesile olan, efsanevi at, Bold Pilot. Filmde Begüm Atman’ı canlandıran Farah Zeynep Abdullah’la buluştuk: “Şimdiye kadar hiçbir filmde kalbim böyle çarpmamıştı. Hatırladıkça gözlerimi dolduran bir film oldu.”
#Rolling StonesABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkSeboreik dermatit, ciltte kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik ve tekrarlayıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, genellikle saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve diğer yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Aşırı sebum üretimi, cildin üst tabakasındaki hücrelerin hızlı büyümesi ve normalden daha hızlı dökülmesi ile ilişkilidir. Bu hücreler yüzeyde birikerek pullanma ve tahrişe neden olabilir.
#Seboreik DermatitKuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#1İngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#Mantarİstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçtiğimiz ay zehirlenme vakalarına hızla ve en doğru müdahale edilebilmesi amacıyla toksikoloji yoğun bakım ünitesi açıldı. Mantar zehirlenmelerinde kritik hastalar da buraya naklediliyor. Hastanede görevli Prof. Dr. İlgin Özden, ilk üç güne dikkat çekti. İlgin Özden, "Belli bir eşik aşıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor" dedi. Sebebi bilinmeyen bir şekilde bu yıl yaşanan zehirlenmelerin ağır olduğunu söyleyen Özden, "Bu yıldan bu sebeple çok kaygılıyız" diye konuştu.
#Mantarİstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçtiğimiz ay zehirlenme vakalarına hızla ve en doğru müdahale edilebilmesi amacıyla toksikoloji yoğun bakım ünitesi açıldı. Mantar zehirlenmelerinde kritik hastalar da buraya naklediliyor. Hastanede görevli Prof. Dr. İlgin Özden, ilk üç güne dikkat çekti. İlgin Özden, "Belli bir eşik aşıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor" dedi. Sebebi bilinmeyen bir şekilde bu yıl yaşanan zehirlenmelerin ağır olduğunu söyleyen Özden, "Bu yıldan bu sebeple çok kaygılıyız" diye konuştu.
#İstanbulKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkDoğal alanlarda kendi kendine yetişen ve yapısında zehirli madde yer alan şapkalı mantarların kurutulmuş, taze ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi ile birlikte ortaya çıkan bir mantar türüdür. Bu mantarın bilinmeden yenmesi ise ölümle bile sonuçlanabilecek çok ciddi bir zehirlenmeye neden olur. Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi sizler için derledik.
#Kültür MantarıSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarOldukça besleyici olan kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor. Besin ögesi içeriği oldukça güçlüdür. Sağlığa faydalarıyla dikkat çeken bu besin, mantar çeşitleri arasında en fazla demire sahip olanıdır. Peki kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Tüketirken bunlara dikkat...
#Kuzugöbeği MantarıÇam ağaçlarıyla aynı aileden olan göknar ağacı, her mevsim yeşil kalan iğne yapraklara sahiptir. Ülkemizin birçok bölgesinde kendiliğinden yetiştiği gibi park ve bahçelerin yeşillendirilmesi için peyzaj çalışmalarında da kullanılır. Göknar ağaçlarının özellikleri, yetiştiği alanlar, faydaları ve zararları, kullanıldığı alanlar, yetiştirilmesi için uyulacak incelikler gibi detayları derledik.
Doğal gıdalarla beslenme ve doğanın nimetlerinden yararlanma eğilimi son dönemlerde giderek artmaktadır. Mantarın pek çok faydası vardır. Fakat bilinçli tüketilmesi gerekir. Mantarlar hakkında bilgi sahibi olmayanlar zehirlenmelerle karşılaşabilirler. Pek çok çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi de Çaşır mantarıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çaşır Mantarı NedirÖzellikle geçmişten günümüze kadar pek çok film ya da dizi ile çizgi filme konu olmuş mantarlar içerisinde sinek mantarı gelir. Pek çok kişi ise bu mantar hakkında bilgi almaya çalışırken, yenip yenmeyeceğini öğrenmeye çalışıyor. Peki, Sinek mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sinek mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri hakkında merak edilenler.
#Sinek Mantarı NedirHalk arasında şemsiye mantarı olarak bilinen bu özel mantar, aynı zamanda birçok farklı isme sahiptir. Bunlar içerisinde yılan süngeri, şalvarlı mantar ya da turna bacağı ve yılan şapkası gibi isimler öne çıkar. Peki şemsiye mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Şemsiye mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Şemsiye Mantarı NedirVücut mantarı nedir? Vücut mantarı nasıl oluşur? Vücut mantarı hastalığı bulaşıcı mıdır? Vücut mantarı nasıl bulaşır? Vücut mantarı tedavisi nasıl yapılır? Vücut mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler nelerdir? Vücut mantarı hastalığı vücudun hangi bölümlerinde daha çok görülür? Vücut mantarı hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
MUĞLA’nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca ilçelerinde, kuzugöbeği mantarı toplama mevsimi başlarken, kilosu 120 ile 150 lira arasında alıcı buluyor. Pazarcı esnafı, koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere kuzugöbeği mantarı tüketin çağrısında bulundu.
#KuzugöbeğiMUĞLA’nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca ilçelerinde, kuzugöbeği mantarı toplama mevsimi başlarken, kilosu 120 ile 150 lira arasında alıcı buluyor. Pazarcı esnafı, koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere kuzugöbeği mantarı tüketin çağrısında bulundu.
#MantarAntalya’nın Kaş ilçesinde kuzugöbeği mantarı sezonu başladı. B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içeren Kuzugöbeği vücudun direncini artıran ve dinç kalmasını sağlayan özelliğiyle ilgi görüyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte çıkan mantar, kilogramı 150-200 TL arasında alıcı buluyor.
#Mantar