‘Kalabalık Duası’ pandemi öncesinin en çarpıcı işlerinden biriydi. ‘Kral Übü’yse edebiyat uyarlamalarıyla dikkat çeken Sarı Sandalye’nin dumanı üstündeki yeni oyunu. Duende Tiyatro, Stefan Zweig’ın ünlü eseri ‘Satranç’ı bir kadın oyuncuyla tek kişilik bir iş olarak sahneye taşıyor.
#Bahar ÇuhadarYarın Dünya Tiyatro Günü. Bu vesileyle oyuncusundan yazarına, yapımcısından kostümcüsüne tiyatroya farklı alanlarda emek veren 20 isme sorduk: Seyirciye hangi oyunu, neden önerirsiniz? Tüm zorluklarına inat; dünya tiyatroyla, oyunla ve yeni nefeslerle, sürprizlerle dönmeye devam etsin diye... Yaşasın tiyatro!
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüEvde, yolda, arabada hatta işyerinde... Canınız sıkıldığında, kafanızı boşaltmak istediğinizde ya da kısa bir mola verme ihtiyacı duyduğunuzda... Kahve veya çay eşliğinde Spotify üzerinden dinleyebileceğiniz, zengin içerikli birçok podcast var. İçlerinden kültür ve sanatın konuşulduğu en iyilerini uzmanlarına sorduk.
#En İyi 10 Kültür-Sanat Podcast’İ25. İstanbul Tiyatro Festivali bugün itibariyle hem çevrimiçi hem de fiziki mekânlarda başladı. Bu sene ikisi çok çarpıcı, üç uluslararası yapımı ayağımıza getiren festivalin yerli işlerinde derin sulara dalan taptaze yapımlar dikkat çekiyor. Programı sizin için inceledik.
#İstanbul Tiyatro Festivaliİstanbul Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) YouTube kanalı tiyatro tarihinin klasik tiratlarına ev sahipliği yapıyor bir süredir. Pandemi sürecinde doğan ‘Salondan Yayın’ projesi kapsamındaki ’10 Klasik Eserden 10 Tirat’ başlıklı program, tiyatro tarihine dair kısa kısa dersler niteliğinde, şık bir iş olmuş.
#YazarBaşlıktaki söz bugünlerde sadece setlerden değil, tiyatro salonlarından da yükseliyor. Pandemi sürecinde çaresiz kalan tiyatrolar kendi çözümlerini üretti ve oyunlarını dijital ortama aktarıyor. Hatta bir kısmı ‘sahneden naklen’ yayın yapıyor. Boa Sahne, Moda Sahnesi ve DasDas’ın ‘sanal tiyatro’ yayınlarında yanlarındaydık...
#Yazar300’ün üstünde yeni oyunla başlayan tiyatro sezonu hız kesmeden sürüyor. Bu yıl 600’ün üzerinde yeni oyunun sahnelenmesi beklenirken salonlarda doluluk oranı yüzde 90’lara ulaşıyor. Özel tiyatrolarda yaşanan yükselişin nedenlerini değerlendirdik ve ünlü isimleri sahneye çeken yeni oyunları derledik.
#Gazetehaberleri25 sene önce İTÜ’deki seçmeli tiyatro dersinde buluşan mimarlık ve mühendislik öğrencileri bugün ‘Altıdan Sonra Tiyatro’ ekibi olarak 20’nci yaşlarını kutluyor. Bunca yıldır 6’dan önce kurumsal mesailerini yürütüp 6’dan sonra oyun sahneleyen çekirdek kadronun, Türkiye bağımsız tiyatro sahnesinin önde gelen topluluklarından biri oluşunun hikâyesine buyurun...
#KumbaracıTiyatroya ilgi dört koldan artmış durumda. Sezona 300’den fazla yeni oyunla giriyoruz bu sene. TÜİK verilerine göre 2018’de seyirci sayısı 2017’ye oranla yüzde 11.9 yükseldi. Bu yıl da benzer bir tablo şaşırtıcı olmaz. Peki ne oldu da oyun izlemek bu kadar popüler hale geldi? Bu niceliksel artış, nitelik olarak neye tekabül ediyor, tiyatro için yeni bir yolun başında mıyız? Uzmanlara sorduk...
#Tiyatroİlki geçen sene verilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nü bu sene üç tiyatro ekibi paylaştı. Tiyatro D22’nin ‘Julius Caesar’, Bam İstanbul’un ’Izdırap Korosu’ ve Tiyatro BeReZe’nin ’AN-SIZI-N’ adlı oyunları bu seneki teşvik ödülünün sahibi oldu.
#TiyatroOnlar, en hareketli dönemlerini yaşayan Türk tiyatrosunun yeni nesil kalemleri. Yazdıkları oyunlarla bugünün kaydını tutuyor, hem yerli hem de evrensel meseleleri, kıvrak kurgular, zekice tespitlerle anlatıyorlar. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle sezonun en çok konuşulan oyunlarına imza atan altı yerli oyun yazarıyla birlikteyiz...
#TiyatroHayat adına kasvetli, İstanbul sanat sahnesi içinse inadına umut dolu gelişmelerle dolu zamanlar geçiriyoruz. Alternatif, yeni nesil tiyatro oyunlarını sevenlerin hemen bağrına bastığı genç Toy İstanbul tiyatro inisiyatifi, şimdi de şehre bir mini festival armağan ediyor.
#Ferhan İstanbullu