Ekmek israfını önlemeye yönelik olarak, bayat ekmekleri birbirinden lezzetli tatlı ve yemeklere dönüştürmek için çok sayıda tarif bulunuyor. Zengin fakir tüm sofraların vazgeçilmezi ve genellikle ne olur olmaz endişesiyle fazladan satın alınan, sonra tüketilemediğinden bir kısmı çöpe atılan ekmeğin israfını önlemek için başlatılan kampanya, yoğun ilgiyle ülke genelinde devam ediyor.
“Beş çayı” İngiltere menşeili bir kavram. İngiliz asiller saat 15.00 ile 17.00 arasında, sandviç, kek ve tatlı eşliğinde çay içerlerdi. Gündelik hayat akışındaki değişikliklerle bu gelenek, eskisi kadar yaygın olmasa da bir keyif molası olarak hala devam ediyor. Biz de söz konusu çay tüketimi olunca, İngilizler’den geri kalmıyoruz. Gerçi “akşam üstü çayı” servisiyle ünlü tarihi yerlerin çoğu kapandı ama geleneği sürdüren adresler hala var. İşte en iyileri...
Organizasyon şirketlerinin en önemli işlerinden biri, düğün hazırlığı. Bu firmalara başvuran çiftlerin sayısı gittikçe artıyor. Onların verdiği hizmetler de gittikçe genişliyor. Bu şirketler, iskemle giydirmeden, masa örtüleri ve peçetelere, nikah masası dekorundan pasta masasının süslenmesine, havai fişek gösterilerinden mönü tasarımına, davetiyelerden balayı programına kadar bütün detaylarla ilgileniyorlar.
İngilizler "Beş çayı" diyor. İkindi akşama doğru devrilirken, porselen fincanlarda çay içip yanında kurabiye, pasta yiyerek açlıklarını yatıştırıyorlar. Çayın kökeni aslında Çin kültürüne dayanıyor. Büyük Britanyalılar’ın Çin’e gitmeden önce ne çaydan haberleri varmış ne de porselenden. Oraya varınca öğrenmiş ve Avrupa’ya taşımışlar. Porselenleri de yanlarında getirmeyi ihmal etmemişler tabii. Çay içmek bizim için de sosyal bir tören.