Memleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge AkgünPandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#Seyahatİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 3 Mayıs Pazartesi, Ramazan'ın 21. günü için iftar menüsü...
#İftar MenüsüOn bir ayın sultanı Ramazan sonunda geldi. Oruç tutanlar için ilk gün biraz zorlu geçebilir. Gün içinde çok acıkanlar, iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırmaya başladı. Biz de, Ramazan'ın 1. gününe özel çorbadan tatlıya nefis yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenlerdenseniz, işte Ramazanın birinci gününe özel iftar menüsü...
#Nefis Yemek TarifleriEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırSon dönemlerde kaçış rotalarının göz bebeği haline gelen Bozcaada gelenleri dinlendiren, yenileyen, tedavi eden, tarihi ve mitolojik gücü ile adeta büyüleyen bir yer. Bozcaada’da bu hafta sonu bağ bozumu şenlikleri var, önümüzdeki hafta da ‘Yerel güzeldir’ sloganıyla dikkat çeken yerel lezzetler festivali düzenleniyor.
#Bozcaada Gezi RehberiYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarBazen monotonluktan sıkılıp yeni şeyler denemek isteriz, özellikle de yeni lezzetler... Arap ülkelerinin oryantal ziyafetlerinden Uzakdoğu’nun mistik tatlarına ve Orta Asya’nın bol baharatlı yemeklerine kadar etnik lezzetler sunan mekanların sayısı artıyor. Ait oldukları ülkelerin aşçıların hazırladığı yemeklerde kullanılan malzemeler de otantik. Bu hafta büyük jürimiz dünyanın çeşitli mutfaklarının en iyi 10 örneğini seçti
Kış ataletini üzerimden atıp baharın kokusunu, kıyıları, kumsalları özlediğimde ilk durağım Bodrum olur. Saatlerce kıpırdamadan denizi seyre dalarım. Kumbahçe sahilinden geçer, Bodrum Kalesi’nin ihtişamını içime çeke çeke liman boyunca yürürüm. Teknelerin direkleri arasından yüzümü ısıtan güneşle karşılarım sabahları. Antik Tiyatro’nun tepesinden muhteşem manzarayı seyredip, yazın ertelediğim hayallerin peşine düşerim.
Uzakdoğu yemekleri hayatımıza Çin mutfağıyla girdi. O zamanlar bir veya iki Çin lokantası herkese yetiyordu. Sonra Çin lokantaları çoğalmaya başladı. Arkadan ilk Japon lokantaları geldi. Sonra suşi çok popüler oldu. Onun ardından da diğer Uzakdoğu ülkelerinin mutfakları tanınmaya başladı. Bunların başında Tayland geliyor, Thai yemekleri de beğenildi.