Nitrifikasyon, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Nitrifikasyon nedir öğrenebilir ve ne zaman olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Nitrifikasyon nedir? Ne zaman olur? Nitrifikasyon bakterileri ne işe yarar detaylarıyla derledik.
Yaklaşık 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisi gönlündeki liseye girmek için 5 Haziran’daki LGS’ye hazırlanırken uzmanlar da “İki ay kaldı, artık hızlanma vakti” diyor. Bu yıl sınavda hangi konular ağırlıklı olacak, yeni nesil sorular nasıl; soru yazan eğitimcilere sorduk...
#LGSEkosistemin devamlılığı konusunda azot döngüsü çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle de canlıların ve yaşamın devam edebilmesi için azot döngüsü sürekli olarak gerçekleşir. Yaşam ise, genellikle bir döngü içinde devam eder. Yani canlı ya da cansız unsurlar birbirine bağlıdır ve tüm bunlar birbirlerini ihtiyaç duyar. Azot döngüsü nedir, nasıl oluşur ve aşamaları nelerdir sizler için derledik.
#EğitimCanlı ve cansız varlıklar maddeleri bir yandan üretirken bir yandan tüketir. Buna kısaca madde döngüsü adı verilir. Doğada 4 farklı maddenin döngüsü gerçekleşir. Bunlar sırasıyla su, azot, oksijen ve karbondur. 8. sınıflar için madde döngüleri ve çevre sorunları konusunu anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Madde Döngüleri Ve Çevre Sorunları Konu AnlatımıİZMİR'deki özel bir hastanede görevli Dr. Uğur Küpeli, deniz canlılarına olan merakını ticarete döktü. Eğitim gördüğü yıllarda başladığı hobisiyle ilgili araştırmalar yapıp karşılaştığı zorluklarla kendini geliştiren Dr. Küpeli, kızı Duru Küpeli'nin adını verdiği işyerini hizmete soktu.
#İzmirKara ve denizlerin ısınmasının nedeni insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonlarıdır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) iklim değişikliğinin mevcut durumunu ele alan 6’ncı Değerlendirme Döngüsünün sentez raporu 20.03.2023 tarihinde yayımlandı.
#BursaCanlılar üzerinden bir dönüşüm olayı olarak denitrifikasyon öne çıkıyor. Özellikle bazı canlılar için yaşam konusunda önemli bir unsur olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, denitrifikasyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Denitrifikasyon bakterileri ototrof mu detayları ile derledik.
Organik bileşikler, insan toplumunda gıda, ilaç, yakıt ve bina gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Alkanlar, propan, oktan ve metan gibi kimyasal maddeleri içerir. Bunlar genellikle arabadaki benzin ve evde ısıtma/yemeklik yağ gibi maddeler için yağlar olarak kullanılır. Peki, Organik Bileşikler nelerdir detayları ile derledik.
#Organik BileşiklerMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
#Marmara Deniziİstanbul Boğazı, turkuaz rengine büründü. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 'İstanbul'da bu daha çok bahar aylarında bilhassa mayıs ve haziran aylarında görülürdü bu durum. Ama işte böyle çok ender de olsa yılın belli dönemlerinde, çok kuvvetli poyraz olduğu zaman deniz su renginin değiştiğini görebiliyoruz' dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, 'Boğazdaki bu turkuaz olayları genelde yaz aylarında oluşurdu. Ama ilk defa kış ayında turkuaz olayı görüldü' ifadelerini kullandı.
#İstanbul BoğazıGeçtiğimiz 82 yılda Türkiye’de gerçekleşen toplam 106 bin 603 orman yangınında 1 milyon 667 bin 676 hektarlık alanın yandığını belirten Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz, "Bu rakam Kıbrıs adasının bir buçuk katına tekabül ediyor” dedi.
#HaberAlman ve İtalyan bilim adamları evrinin bugüne kadar sanılandan bir milyar yıl daha yaşlı olduğunu iddia etti. Yer altında yaptıkları ölçümlerde yıldızların içindeki enerji üreten atomik reaksiyonların tahmin edilenden daha yavaş gerçekleştiğini fark eden bilim adamlarına göre evrenin yaşı aslında 14.7 milyar yıl.