6 Şubat depremleri gibi yıkıcı afetler sonrası tutulan yasın sadece kişiler değil, toplum üzerinde de etkisi oluyor. Üstelik bayram gibi özel günlerde sevdiklerimizin yokluğunu daha yoğun yaşayabiliyoruz. Uzmanlara toplumsal olarak bu yas sürecini nasıl yönetebileceğimizi sorduk: “Bayramı afet bölgesindekileri de içine katarak kutlamalı”, “Bölgedeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi yas sürecinin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlar”, “Yapamadıklarımıza değil de yaptıklarımıza ve yetebileceklerimize odaklanmalı”...
#YasDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremPsikoloji alanında uzman dört akademisyenin katılımıyla, bir vakıf üniversitesinde “Terör ve Ruhsal Travma: Nasıl Başa Çıkarız” başlıklı bir konferans düzenlenecek. 25 Şubat’taki etkinlikte terörün yarattığı tahribatın konuşulacak. Katılımcılarla, şiddet ve yasla başa çıkabilmenin yollarına dair öneriler paylaşılacak. Elde edilen gelir terör şehitlerinin yakınlarına ve Türk Psikologlar Derneği’ne bağışlanacak.
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiBu yılki teması ‘Aileden Topluma Barış’ olan ‘Okul Penceresinden Yansıyanlar’ sempozyumu, 18 Şubat’ta özel bir okulda gerçekleşecek. Sempozyuma eğitimciler, psikolojik danışmanlar, psikologlar, psikiyatristler ve eğitim yöneticileri ile üniversite öğrencileri katılabilecek.
#Özel Irmak OkullarıOkul yıllarımızda geleceğe yönelik evlilik planlarımız vardı, okulum bittikten sonra üç yıllık bir süreçte evlenecektik... Ama her şey okulum bitip işe başlayınca değişti... Kız arkadaşıma, kurduğumuz hayallerin planladığımız gibi olmayacağını, zaman gerektiğini söyledim.
#Çocuk ŞiddetTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerBu hafta İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Mozart’ın ‘Don Giovanni’siyle Atatürk Kültür Merkezi’nde. Shakespeare’in ünlü eseri ‘Romeo ve Juliet’in uyarlaması ‘Verona Çıkmazı’nıysa tiyatro sahnesinde izleyeceğiz. Usta müzisyen Bülent Ortaçgil, İstanbul’da konser verecek.
#EtkinlikTürkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 2024Türkiye’nin ‘besteci sanayicisi’ olarak ünlenen ‘beton santralı’ üreticisi Mustafa Alpagut, Nisan ayında 33 adet beton santralı üretip tamamını ihraç etti. Alpagut, 2012’de yüzde 95’i ihracattan olmak üzere 45 milyon dolar ciro yapacağını söylüyor.
Türk şirketleri, son dönemde uluslararası alanda tanınmak için dünyaca ünlü isimlerle çalışma yoluna gidiyor. Giyim sektöründeki markalar ünlü modellerle çalışırken, Kevir Costner ile çalışan THY, reklam harcama sınırını 1 milyon lira sınırına taşıdı.