Ayşe Sarısayın’ın ilk kitabı ‘Çok Şey Yarım Hâlâ’ babası, büyük usta Behçet Necatigil’le anılarından oluşuyordu. 22 yıl sonra gelen ‘Bir Roman Kadar Uzun’la ‘Eski Sokak’taki o eve dönüyor. Ama bu kez anlattığı, şairin küçük kızının, yani kendisinin anıları. Tanıklıklardan yola çıkarak lezzetli denemeler kaleme almış; usta şair ve yazarların, dostlarının, yakınlarının portrelerini oluşturmuş.
#Bir Roman Kadar UzunHavalar güzelleşiyor, içimiz kıpır kıpır. Artık daha çok gezmek, eğlenmek istiyoruz. Kültür-sanat dünyası da kollarını açmış bizi bekliyor. Fazıl Say’dan Johnny Depp’e sevdiğimiz sanatçıları izleyeceğimiz, en beğendiğimiz yazarların kitaplarına kavuşacağımız bir sezon başlıyor. Yeni albümler, görmemiz gereken oyun ve sergiler de cabası... Alanında uzman isimler dolu dolu geçecek günleri müjdeliyor.
#SanatTürk şiirinin büyük ustalarından Behçet Necatigil’in arşivinden yapılan derlemeler onun yaşamöyküsünü tamamlıyor. Mektup kitapları dizisinin yeni cildi ‘Şiirinizin Tadına Geç Vardım’ 1940’lardan itibaren şaire yazılmış mektupları kapsıyor. Okurların, Necatigil’in büyük dost meclisini, şürekâsını tanıyıp aralarındaki ilişkiyi çözümlemesine vesile olacak bir derleme bu...
#Şiirinizin Tadına Geç VardımTürkiye’de bir Türk arkeoloji ekolü oluşturmak ve diğer yabancı enstitülerle uluslararası işbirliği imkânları sağlayarak arkeoloji biliminin gelişmesine katkılar sunmak amacıyla kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Ara Güler Müzesi ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi işbirliğinde ‘Tarih Size Bakıyor - Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji’ isimli sergisine kapılarını açıyor.
#Ara GülerHeine, Hesse, Remarque, Böll, Andersen, Unamuno, Hamsun Mann’ı Türkçeye çeviren emekçi şairimiz Behçet Necatigil bu süreçte neler yaşamıştır? Serenad Demirhan’ın hazırladığı ‘Tercümemi Nasıl Buldunuz?’da, tercümesini yaptığı yazarlarla karşılıklı mektuplar üzerinden, onun bu dünyasını izleyebiliyoruz.
#Tercümemi Nasıl Buldunuz?Pandemide en çok ihmal edilen ürünler dergilerdi. AVM’lerdeki birçok kitapçıda ne yazık ki dergiler bulunmuyor, bu yüzden de dergi tiryakilerinin beklentisi yerine gelmiyor. Oysa hepimiz ilk yazımızın çıkacağı dergiyi arar bulurduk. Şimdi gene Bâb-ı Âli’den alabiliyorum dergileri. Dergilerin son sayılarında neler var, kısaca onları hatırlatmak istedim.
#DergiMecburi olarak eve kapandığımız bir dönemde Türkçenin usta kalemleri ‘evden kaçma ve geride kalma’ fikrinin peşinde buluştu. İrlandalı şair Seamus Heaney’nin “Şair, yitik yeri şimdi şiirinde yaratmak zorundadır” dizesinin çağrışımlarıyla yola çıkan Defne Suman’ın davetine icabet eden 24 yazarın öykü, anı, anlatı türündeki yazılarıyla ‘Evden Kaçmanın Yolları’ adlı seçki çıktı ortaya. Seçkiyi Defne Suman’dan dinledik.
#Defne Suman