Köpeklerle iletişimimizde bir sorun yok gibi. Bağlılıkları ve sundukları sevgiyle memnun etmemizi beklemeden zaten bizi seviyorlar. Ama kedilerde durum biraz farklı. Sürekli memnun edilmesi gereken ama bir yandan kaşı havada etrafı süzen misafir gibi davranabiliyorlar. Haliyle onları nasıl memnun edeceğimizi bilim insanlarına sormak iyi bir fikir.
#KöpekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekOkulla ilk kez tanışan ve yeni bir kademeye merhaba diyen çocuklar için 4 Eylül’de uyum haftası başladı. Okullarda 8 Eylül’e kadar sürecek uyum eğitimlerinde okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencilerini çeşitli aktiviteler bekliyor.
#Ayrılık Kaygısı Nasıl Önlenir?İnsanların önemli özelliklerinden biri bağlanabilen bireyler olmaları. Bağlanmak, insan ilişkilerinde bireylerin kendilerinin güvende olup olmadıklarına, başkalarının onların ihtiyaçlarına duyarlı olup olmadıklarına, kendilerini değerli hissedip hissetmemelerine neden olabilen psikolojik bir gerçeklik. Bebekler ve çocuklar, kendilerine bakım sunan yetişkinlerle olan ilişkilerinde; etkileşimde tutarlılık ve kararlılık varsa, bakım sunanlar çocukları ile fiziksel açıdan temasa geçiyorlarsa, çocuklar kendilerinin değerli olduklarını ve başkalarının da güvenilir olduklarını düşünürler. Bir başka deyişle, güvenli bir bağlanma örüntüsüne sahip olurlar.
#Gazi ÜniversitesiBir araştırmaya göre köpeğiniz sizi her gördüğünde aşkını görmüş gibi hissediyor. Sizi hep coşkuyla karşılaması o yüzden. Peki, kediler ayrılıp da kavuşunca ne yapıyor? Onların sağları solları belli olmuyor. Kapıda karşılayıp sarılanı da var, yargılayıcı bakışlarla süzeni de...
#KediÇıktığımız her yolda büyük hayaller bize eşlik eder. Ancak bu hayallerle yola çıkan bazı insanlar yarı yolda bırakılıyor. Bazıları ise bırakıyor… İşte düğünlerine sayılı günler kala ya da evlendikten sadece birkaç saat sonra yarıda bırakan ve bırakılanlar…
#Evlilik18- 24 ay bebek gelişimi için önemli bir süreçtir. Artık emeklemeye hatta yürümeye başlayan bebeğiniz için zaman zaman paniğe kapılabilirsiniz. Ancak 18- 24 ay bebek gelişimi için sizi nelerin beklediğini, bebeğinizi gözlemleyerek anlayabilir ve aksi bir durumda çok geçmeden bir uzmana başvurabilirsiniz. Peki, 18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur, bebeğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Uzmanı anlattı...
#Bebek GelişimiBebek gelişiminde ilk 2 yıl oldukça önemlidir. Bebeğiniz daha hızlı hareket etmeye başlar, algıları daha fazla açıktır ve bu konuda anneler, kendilerni nelerin beklediğini öğrenmek için çeşitli kaynaklardan yardım alır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, sizlere bu konuda yardımcı olmak için; çocukların 12 -18 ay arası bebek gelişimi hakkında merak edilenleri anlattı.
#12-18 Ay Arası Bebek GelişimiYaz mevsimiyle kavuşmamız biraz uzun sürdü ama başlangıcı da görkemli yaptı. Sıcaklıklar bunaltacak belli ki. Köpekler de sıcaklardan çok etkileniyorlar ve bu günlük yaşamlarında bu konuda belirli işaretler gösteriyor. Bunun başında iştahsızlık geliyor. Fakat köpeğiniz eskisi gibi iştahlı değilse bunun başka sebepleri olabilirmiş. Uzmanların değerlendirmelerini iletiyorum size.
#SıcaklıkBulunduğu yerden ayrılmak istemeyen çocuğa “Sen kal, ben gidiyorum” yaklaşımıyla söz dinletmeye çalışan ebeveynler, onun gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlara göre bu ‘korkutarak yaptırmak’ demek. Sonucunda çocuk güvensizlik ve yalnızlık duyabiliyor, tehdidi öğreniyor.
#Ömür KurtYüz yüze eğitimin ilk ders zili bugün çaldı. Şimdi evlerde heyecanın yanı sıra kaygı da var. Veliler okula geri dönüş sürecinde çocuklarına nasıl davranacakları konusunda endişeli. Uzmanlar ebeveynlere, çocuklara daha ilk günden “Dersler nasıldı” sorusunu sormayın, daha çok duygularını önemseyin uyarısında bulunuyor...
#GazetehaberleriBir yılı aşkın süredir korona salgınına bağlı olarak insan hareketlerinin değişmesi ve köpek sahiplerinin günlerinin neredeyse tamamını evden çalışarak geçirmesi, çocukların okula gitmeyerek derslerine evden online devam etmesi sürü hayvanı olan köpekleri son derece mutlu etmiştir. Ancak normalleşmenin başlamasıyla eski yalnızlık rutiniyle baş başa kalacak olan dostlarımız için ‘ayrılık kaygısı’ kaçınılmaz.
#Tarkan ÖZVARDARPandemi bizim kadar evdeki dört ayaklı dostlarımızın da hayatını etkiledi ve değiştirdi. Kediler düzenlerinin bozulmasından, olur olmadık sevilmekten, sesten ve sürekli temizlikten şikâyetçi. Köpeklerinse evde artan ilgi nedeniyle şimdilik keyifleri yerinde. Hem kedilerin hem köpeklerin davranışlarındaki değişimi doğru okumak gerekiyor; sadece huysuz ve şımarık da olabilir, hasta da...
#GazetehaberleriBalıkesir’de bakıcılık yapan N.Ö.’nün, biri 2,5 yaşında, diğeri 11 aylık olan iki kardeşlere uyguladığı şiddet, bebek izleme kamerasıyla ortaya çıktı. Elif Gürbüz, 'Bakıcıyı tuttuktan sonra çocuklarımın hal ve hareketlerinde birtakım değişiklikler gördüm. 2,5 yaşındaki çocuğum bize sürekli ‘tokat çat’ gibi cümleler kuruyordu. Biz de eve kamera koymaya karar verdik. Kamerayı taktıktan sonra görüntüleri incelediğimizde, bakıcının çocuklarımıza psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığını gördük. Yine bakıcı tarafından çocuklarımıza hakaretler ve küfürler edildiğini gördük.' dedi.
#HaberYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sebla Gökçe, çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini her yaş grubu için ayrı ayrı anlattı.
#PandemiBebekler dünyaya geldiklerinde hem fiziksel bakımlarını üstlenecek hem de kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak bir yetişkin ile bağlanma ihtiyacı duyarlar. Genelde anne olan bu yetişkin ve bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşur. Kurulan bu bağ sayesinde bebekler yaşamın ilk yıllarında huzursuz ve kaygılı oldukları anlarda, annenin varlığı ve teması ile kendilerini sakinleştirebilirler.
#Okul Korkusu