Ramazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kültür ekonomisinin bir ürünü olan Türk mutfak sanatlarının ticarileştirilmesi gerektiğini belirterek, "MÜSİAD olarak 81 ildeki tüm şubelerimiz ve yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimizle mutfağımızın çok kapsamlı bir proje ve atılım ile tanıtımı ve ticarileştirilmesi hareketini başlatmaktayız" açıklamasında bulundu.
#MüsiadBalıkesir’in Gönen ilçesinde küçük bir süt ve peynir işletmesi olarak kurulan Teksüt bugün 80 bin metrekare üzerine kurulu fabrikasında günde 600 ton süt işliyor. 4 kıtada 21 ülkeye ihracat yapan marka 2021’de iç pazarda yüzde 20, ihracatta yüzde 30 büyüme hedefliyor. Hem firma hem de sektör yeni pazar Çin konusunda oldukça umutlu.
#GazetehaberleriYaklaşık 63 yıl önce Balıkesir’de işadamı Recep Arınık tarafından kurulan, bugün sütten beyazpeynire kadar 40 çeşit ürün üreten Teksüt markası 14 ülkeye ihracat yapıyor. Amerika’dan Umman’a kadar birçok ülkede market raflarında ürünleri olan Teksüt’ün yeni hedefi Almanya ve Fransa oldu.
#GazetehaberleriTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının artmamasının üreticiyi mağdur ettiğini, üretiminin sürdürülebilirliği açısından tehlike oluşturduğunu bildirerek, "Çiğ süt fiyatlarını 19 aya yakın bir süredir, satışlarda sorun olduğu gerekçesiyle artırmayan, hatta son 3 aydır düşüren sanayici, üretimini son gaz sürdürüyor. 2015 yılında süt alımını ve süt ve süt ürünleri üretimini yüzde 2 ile yüzde 37,4 arasında değişen oranlarda artırdı" dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiAmbalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye'nin süt tüketiminde çok gerilerde kaldığını söyledi. Çallı süt ürünleri ihracatının ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 282 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması halinde tarımsal ekonomik büyüklükte ilk 5 ülke arasında yer alacağını, tarımsal gayrisafi milli hasılasını 150 milyar dolara ulaştıracağını ve tarımsal ihracatının 40 milyar doları aşacağını söyledi.
RAMAZAN ayı başlamadan kısa süre önce Yıldız Holding (Ülker’in çatı şirketi) Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker Tucker, Kurumsal İletişim’den Hande Ertan’la birlikte Ak Gıda’nın Pamukova’daki (Sakarya) süt ve süt ürünleri fabrikasına gittik.