Türkiye'de çalışan milyonlarca kişi emekli olduğunda ne kadar emekli maaşı alacağını bilmek istiyor. 3600 prim gününü dolduran herkes e-Devlet üzerinden yapacağı sorgulamayla mevcut prim gün sayısı ve bugünün şartlarına göre alacağı emekli maaşını görebiliyor. İşte detaylar...
#SSKEmeklilikte Yaşa Takılanlar’a ilişkin düzenleme çalışmaları devam ederken milyonlarca EYT’li ne kadar maaş alacağını da öğrenmek istiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesindeki uygulama üzerinden emekli maaşları öğreniliyor.
#EYT2008 sonrasında yapılan düzenleme ile çalışma süresi uzadıkça aylık bağlama oranı düşüyor ve çalışanlar daha fazla prim ödüyor, karşılığında alacağı emekli aylığı azalıyor. Bu durum tüm çalışanlar için geçerli değil. Yüksek maaş alıp sigorta bildirimini tavandan yapanlar emekliliği gelse de çalışmaya devam edebilir ve her ay emekli maaşı 20 lira artar.
#EmekliAlmanya’da erken emekli olanlar için 2023 yılı ile birlikte, sigortalı bir işte kesintisiz ek kazanç dönemi başladı. 2023 yılına kadar, malulen emekli olanlar, emekli aylıklarından kesinti yapılmaması için ek işten elde ettikleri gelirin belirli bir sınırı aşmamasına özen gösteriyorlardı. Bundan böyle 63 yaşından itibaren erken emekli olanlar, aylıklarından kesinti yapılmaksızın ek işten istedikleri kadar gelir elde edebilirler. Diğer bir ifadeyle, 35 sigortalı prim süresine sahip olup da, yaş haddinden önce emekli olanlar için, ek kazanç sınırı bu yıldan itibaren kalkmış oldu.
#AlmanyaReformlarla ilgili yazı dizimizde bu kez söz sendika temsilcilerinde. Asgari ücretlilerin vergi dilimine girmemesi gerektiğini belirten sendikacılar, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. SGK uygulamaları ve emekli maaşı konusunda da düzenleme yapılması da sendikacıların talepleri arasında.
#BursaEn hızlı mobil internet 4.5G ile birlikte akıllı telefonları değiştirmeye başladık. Yılın ilk 2 ayında satılan yüzde 90 akıllı telefon 4.5G uyumlu hale gelirken, satışlar da arttı. Bu dönemde 2.1 milyon adet telefona 3 milyar TL ödedik. Ortalama bir akıllı telefona harcadığımız tutar ise 1400 TL’ye kadar çıktı.
#GsmHafta başında Almanya’da yürürlüğe giren emeklilik reform yasası, en az 45 yıl sigortalı işte çalışanlara, 63 yaşında aylıklarından kesinti yapılmaksızın erken emekli olma imkanı getiriyor. Yasaya göre, sigortalı süre olarak, çalışılan sürelerin yanı sıra, kendi namlarına emeklilik primi yatırılan işsizlik süreleri de (Arbeitslosengeld I, kötü hava parası veya kısa çalışma dönemleri gibi) dikkate alınacak. Hartz IV adıyla bilinen sosyal yardım alınan süreler ise sigortalılık süresi sayılmayacak.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Diyorlar ki ücretler çok düşük. Türkiye’de ortalama ücreti alın, kişi başına milli gelire bölün. OECD ile karşılaştırdığınızda, ücrette en yüksek ülkelerden bir tanesiyiz. Yani yorganına göre imkanlar, aslında son derece iyi" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek, 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nun bazı hükümlerini iptal etti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin ayrı ayrı yaptığı iptal başvurularını birleştirerek görüşen Anayasa Mahkemesi, bugün kararını oluşturdu.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Zorunlu Tasarruf'ta 1.4 katrilyon lira olan anaparanın bugün ödeneceği müjdesini verdi. Ancak özel sektörün hesaplarında ortaya çıkan ‘bildirim karışıklığı’ pekçok çalışanın ‘‘ana parayı hemen alma’’ umudunu suya düşürdü.
Dünyada her 35 kişiden 1´i internet kullanıyor. Bilgiye en kısa ve en kolay yoldan ulaşmayı sağlayan internet giderek yaygınlaşıyor. artık ´internet kültürü´nden söz ediliyor. Refah düzeyi yüksek ülkelerde internet daha hızlı bir süreçte gelişiyor. Kuzey Amerika ve Avrupa kıtasında her 3 kişiden 1´i , Afrika´da ise gelişmişlik düzeyine bağlı olarak her 250 kişiden 1´i internet kullanıyor. İşte dünyada internetin durumu...