Güncelleme Tarihi:
VERGİ ORANLARI DÜZENLENMELİ
Vergilerle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden Biçer, emeklilikte yaşa takılanlar olduğunu ekledi. Emekli maaşı bağlama oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Biçer, “2002 yılında kurumlar vergisi kazancın yüzde 30’una denk geliyordu. 2006’da yüzde 20’ye düştü. 2017 yılında 22’ye çıktı. Bu sene ise 20. Cumhurbaşkanı takdiriyle 5 puan daha aşağı çekilme imkanı var. İşveren tarafından bakınca vergi oranları yarı yarıya çekildi. Ben de işçiyim ve vergi veriyorum. Benim durumum ise 9 bin TL brüt geliri olan orta gelirli bir çalışanım. Bu brütün nete dönme oranı 2005 yılında yüzde 69’du. Bugün yine aynı oran dersek, dönüş oranı 3,71 daha fazla kesinti yapmaya başlamış. Bu neden kaynaklandı? Damga vergisi binde 6 idi, 7,59’a çıktı. Buradaki dilimlerle oynadılar. Bu oranlarda artırılması gerekiyordu. Birinde yüzde 50 kısıyor. Bende yüzde 15 artırıyor” dedi.
NEDEN BANA BÖYLE İMKAN YOK?
SGK’ya bordronun brüt üzerinden işverenin verdiği bir oran bulunduğunu ifade eden Biçer, bunun yüzde 25 olduğunu hatırlattı. Bugün bordrosunda 3 bin lira yazıyorsa yüzde 14’ü olan 420 lira sigortaya para yatırdığını aktaran Biçer, “Aynı zamanda 3 bin liranın yüzde 25’i olan 750 lira bordroda görünmüyor. Yine SGK’da benim hesabıma geçen bir para vardı. Buna çok dediler. Yüzde 20’ye düşürdüler. Şimdi ‘Devlete sorumluluklarını yerine getiren işveren 5 puan daha aşağıdan öder’ deniyor. ‘Bunu hazineden karşılaşacağım’ diyorlar. Ben ödemelerimi düzenli yapıyorum. Neden bana böyle bir imkan yok?” diye konuştu.
EMEKLİ MAAŞI DÜŞTÜ
Emekli maaşı bağlama oranlarının düştüğünü dile getiren Biçer, “Bunları reformlara katsınlar. Sigortada emekli maaşı bağlama oranları yasası yaptılar. Bunları bir daha gözden geçirsinler. 25 yaş altı ile 50 yaş üstünü saymayacaksın, iki de bir kıdem tazminatı ile karşıya çıkacaksın. Bıçak kemiğe dayanmadı, kemikten yonga koparmaya başladı” dedi.
BU MAAŞLARLA YAŞAMAK ZOR
ÇALIŞMA ORTAMINDA İŞ GÜVENCESİ
Son 20 yılda kıdem tazminatının kuş olduğu belirten Şeker, “Emeklilik hayalinin kalmadığı iş güvencesinin olmadığı bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Yıllardır önümüze ısıtılıp ısıtılıp bazen tehditkâr, bazen de çalışanların lehine gibi gösterilerek, kamuoyu oluşturularak kıdem tazminatımızın elimizden alınmaya her gelen çalışma bakanı uğraşmıştır” dedi.
BEKLENTİLER
Reformlardan beklentilerini de sıralayan Şeker, “Öncelikle reformda biz çalışanlar olarak gelir vergisinde adalet istiyoruz. Maaşlarımızda uygulanan yüzde 15 verginin yıl sonuna kadar artırılmadan devam etmesi, kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınarak kayıt dışının bitirilmesini talep ediyoruz. Çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini ve bu konudaki denetimlerin sık sık yapılmasını istiyoruz. Çalışanların kıdem tazminatı tavanının eski haline getirilmesini bekliyoruz. Emekli olurken uygulanan aylık bağlanma oranlarının yeniden düzenlenerek 1999 yılı öncesi gibi uygulanmasını istiyoruz. İş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.