Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın Köksalİnternet sayesinde evimizdeki elektronik eşyaların çoğuyla uzaktan etkileşime geçebiliyor. İngilizcesi ‘Internet of Things’, Türkçesi ise ‘Nesnelerin İnterneti’ olan bu kavram, aklınıza gelebilecek her nesnenin internete erişip diğer cihazlarla iletişim halinde olmasını sağlıyor. Peki, Türkçesi nesnelerin interneti olan kısaltma nedir?
#Türkçesi Nesnelerin İnterneti Olan Kısaltma NedirKripto para birimlerindeki piyasa genişliyor ve Bitcoin'e alternatif ürünler çoğalmaya devam ediyor. Bitcoin fiyatlarının bir anda yükselmesi ve dalgalı kur yatırımcıların dikkatini çekerken, bitcoin alternatifi ürünlerde dikkatle takip ediliyor. Bunların arasında en çok ilgi görmeye başlayan yeni kripto para birimi ise İOTA. Peki İOTA nedir, Bitcoin'den bir farkı var mı?
#İota- PTT 1. Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Kardemir Karabükspor'un teknik direktörü ve 6 futbolcusu, daha önce 1. Lig'den Süper Lig'e çıkma şansı yakalamış "tecrübeli" isimler olarak dikkati çekiyor- Başkan Tankut: "Tecrübeli futbolcularımıza ve teknik heyetimize güvenimiz tam"- Teknik direktör İldiz: "Tekrar başarmak bizim elimizde. Hedefimize ulaşmayı istiyoruz"
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), bu yıl da Türkiye’nin bilişim gündemini belirleyecek olan 29’uncu Ulusal Bilişim Kurultayı’nı Türkiye’nin 2023 hedeflerine paralel olarak belirlediği “Atılım İçin Bilişim” ana teması ile 21 – 23 Kasım tarihleri arasında, Ankara’da gerçekleştiriyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube'a erişimin yasaklı olmasına ilişkin, bu kuruluşa, burada hizmet sağlıyorlarsa bir temsilciliğin, bir muhatabın olması gerektiğini söylediklerini belirterek, “Bundan bile imtina ederseniz bu ülkenin sizin için yapacağı bir şey yok” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde milletvekillerini gruplar halinde kabul eden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptırdığı anketten ilginç bir sonuç çıktı. Erdoğan’ın "Ben, Gül ve Arınç dışında Köşk’te kimi görmek istersiniz?" sorusuna milletvekillerinin yüzde 80’i "Abdüllatif Şener" yanıtını verdi.
Prof.Dr. Aydın Köksal, Türkiye’de Bilişim sektörünün doğmasına öncülük eden bilim adamı. Bu işe de ilk olarak yabancı terimleri Türkçeleştirerek başladı. ’Bilgisayar ve bilişim’ gibi 2 bin 500 kelimeyi dilimize çevirdi. Bunların 700’ü 1966 yılına, bin 500’ü ise 1971 yılına denk geliyor. Geri kalanı ise 80’li yılların başında çevrilmiş.
Bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan Türkiye Bilişim Hukuku Sempozyumu, Galatasaray Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneğinin ortaklaşa çalışması sonucu 26-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Galatasaray Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan sempozyumda pek çok profesyonel Türkiye’nin bilişim hukukunu tartışacak.
Türkiye Bilişim Derneği, geleneksel Bilişim '05 etkinliğini 9-11 Kasım günleri arasında Ankara'da gerçekleştirdi. Ankara'nın yeni kongre merkezi Sheraton Convention Center'da, yurtdışından gelen çok önemli konuşmacıların da katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye'nin gelecekte olması gereken yer için yapılabilecekler eylem adımlarına dökülmeye, çözüm önerileri üretilmeye, temel politikaların şekillenmesine katkıda bulunulmaya çalışıldı. TBD'nin, ülkemizin geleceğinin sadece teknoloji tüketmek değil teknoloji üretmekten geçtiğine inanarak 'Geleceği Yönetin' sloganıyla düzenlediği etkinlikte ayrıca bilişim basınının başarılı isimleri ödüllendirildi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin geleneksel Bilişim '05 etkinliği, E-Dönüşüm İcra Kurulu'nun 15. toplantısına ev sahipliği yaptı. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in başkanlığındaki toplantıda Türkiye'nin e-dönüşüm çalışmaları ve bu konuda geliştirilen stratejiler ele alındı. Toplantıda telekom sektörünün serbestleşmesi, Türkiye'nin e-dönüşüm çalışmaları ve bu bağlamda geliştirilen stratejiler ele alınırken, TÜBİSAD tarafından telekom sektörünün serbestleşme talepleri ve sorunları ile ilgili bir de rapor sunuldu.