Şerafettin Turan'ın anısına

ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ* dergisi, mart sayısını değerli bilim adamı, Cumhuriyet aydını Prof. Dr. Şerafettin Turan’ın anısına ayırdı. Turan, başında bulunduğu kurumları yüceltti, Türk kültürünü temsil etti.

Haberin Devamı

Konuşmalarında, hoşgörüsü daima dikkatimi çekmiştir. Müsteşarlığı zamanında devlet yönetiminin nezaket ve bilgiyle nasıl gerçekleşmesi gerektiğinin örneklerini verdi.

Özel sayının başındaki ilk yazı Belgin Turan Özkaya’nın Babam Şerafettin Turan başlıklı yazısı. Onun yaşamı, meslekteki çalışmalarını dile getiren yazı bir müjdeyle bitiyor. Yeni kuşak tarihçilerine bıraktığı görev için asıl kaynağı belirtiyor:

“Bunun için kullanılacak kaynaklardan birini babam kendisi hazırlayıp bıraktı. Bilgi Yayınevi tarafından basılan Anılar’ı çok yakında elimizde olacak.”

Ben, “Çağdaş Bir Bilim Adamı: Şerafettin Turan” başlıklı yazımda onun bilimsel çalışmalarından söz ettim. Ahmet Kocaman, Dil, Kültür, Hoşgörü Üzerine’de tarihçiliğinin önemini ilk cümlede özetliyor: “Cumhuriyetimizin yetiştirdiği kişilikli, uygar, çağdaş aydınlar arasında seçkin bir yeri olan Prof. Şerafettin Turan, özellikle temel ilgi alanı olan tarih konusunda başyapıt değerinde birçok çalışmaya imza atmıştır.”

Atila Sav, Şerafettin Turan (Başkanıma Saygı)’da onun özelliklerine değiniyor: “Şerafettin Turan bir gerçek bilim adamı, hoşgörülü bir yönetici, bir başkandı.”

Sevgi Özel, Yaşadığım Sürece Başkanım Şerafettin Turan’da bakın onu nasıl tanımlıyor: “Prof. Turan adı ‘aydın’ tanımının tam karşılığıdır.”

NECDET ADABAĞ, Ustam Şerafettin Turan’da onun mesleği dışındaki ilgi alanlarına yönelişini belirtiyor:

“Bende bıraktığı ilk izlenim, bilim adamlığının yanı sıra ekin ve sanatın her dalından anlayan biri olmasıydı.”

Aydın Köksal, Şerafettin Turan’da “Şerafettin Turan’ın yapıtları, bilge öğretmenimizden bize kalıt olarak her çağda değerlendirilecektir” diyor. Özer Soysal, Prof. Dr. Şerafettin Turan’ın Ardından’da onun niteliklerini sıralıyor: “Prof. Turan, aydın ve düşünür olmanın sorumluluğunu, ‘kültür’ün, tarih, ‘tarih’in kültür yapılanışındaki ağırlığını, özellikle yakın dönem tarihimizi mercek altına alarak yerine getirmeyi amaçlamış bir yol göstericiydi. Kanıtı, üstlendiği görevlerde sergilediği tutum ve ürettikleridir.”

Refet Erim, Şerafettin Hoca’yı Çok Özleyeceğim...’de onun kitaplarının önemine değiniyor: “Evdeki çalışma odamın kitap raflarından biri tümüyle Şerafettin Hoca’nın kitaplarına ayrılmıştır. Devrim tarihimizi ondan öğrendim diyebilirim.”

Yahya Aksoy, Hocam Prof. Dr. Şerafettin Turan’da; “Varlığı hep güvencem olmuştur” yargısını veriyor.

Mustafa Balbay, Prof. Turan: Cumhuriyet Devriminin Emekçisi! yazısında, onun görev üstlendiği kurumlardaki önemini vurguluyor.

ÖNEMLİ bir bilim adamının, Cumhuriyet aydınının yer aldığı özel sayıyı edinmenizi salık veririm.

Haberin Devamı

(*) Çağdaş Türk Dili, Yönetim Yeri: Konur Sokağı 34/4 Kızılay - Ankara. Telefon: 0312 425 83 60 0312 417 33 27

Yazarın Tüm Yazıları