Dünya edebiyat tarihine kazandırılmış olan oldukça güzel eserler bulunmaktadır. Özellikle bu eserler okullarda da okutulmakta olup oldukça eğitici ve bilgilendirici eserlerdir.
#Şeker Portakalı Kitabını Kim Yazmıştır?Edebiyatın bir moda yanının olduğu gerçeği inkâr edilemez. Şimdi iyi yazarlarımızın eserleri sinemaya aktarılıyor mu? Türk edebiyatının ölümsüz adlarının önceden çekilen eserleri büyük ilgi görmüştü, neden bu anlayış son zamanlarda unutuldu?
#Mario Simmel12 Mart döneminde bir ev baskınında Meydan Larousse ansiklopedisini görünce Rus dergisi diye almışlar... Başka bir eseri alırken de kütüphane sahibi “O antikomünist bir kitap” deyince, yetkili “Biz komünizmin her çeşidiyle mücadele ediyoruz” demiş.
#Meydan LarousseCelâl Üster, çevirmenlik anılarını anlattığı ‘Bir “Çevirgen”in Notları’nda 1960’lardan bu yana Türkiye’nin edebiyat ve yayın yaşamından önemli kesitleri de anımsamamızı sağlıyor. Ama sadece bir anı kitabı değil. Çevirdiği ya da çevirmeyi arzuladığı kitapları anlatırken o kitapların, yazarlarının dünyalarına da giriyor.
#Celal ÜsterLeyla Tavşanoğlu’nun biyografi kitabı ‘Manşet Yalısının Kızı’nın yazarı gazeteci Esra Tüzün, güzel bir çalışmaya daha imza atıyor. Tüzün, Emeç Ailesi’nin asırlık hikâyesinin yer aldığı “Babıâli’den Medyaya” konulu sergisini açıyor. Sergi, ziyaretçilerini basın dünyasının zaman yolculuğuna çıkaracak.
#Leyla TavşanoğluBu kitapta aynı aileden dört gazetecinin hayatı var. Ancak okuduğunuzda uzun bir Türkiye hikâyesine şahit oluyorsunuz. Emeç ailesinin yalıda başlayan, hapis ve suikastlarla sarsılan öyküsünü ailenin kızı, öldürülen Hürriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Çetin Emeç’in kardeşi Leyla Tavşanoğlu üç yıl boyunca anlattı, Esra Tüzün yazdı.
#Leyla Tavşanoğlu7 Mart 1990’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, ölüm yıl dönümünde anıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Emeç’in aramızdan ayrılışının 26. yılında bir anma mesajı yayınladı.
#Çetin Emeçİstanbul Tünel'de artık kurum olmuş bir meyhane. Adının Yakup 2 olmasına bakıp, Yakup 1'i merak edenler, merak ettikleriyle kalır, çünkü Yakup 1 yok, sadece Yakup Arslan'ın önceki mekanı oldu tarihte. Adı Yakup'tu. O Yakup ki, daha amcasının meyhanesinde işçiyken, ünlü şair Edip Cansever'in ‘‘Çağrılmayan Yakup’’ şiirine adını verdi. O kadar mı, dünyada kaç meyhane için konçerto yazıldı? Yakup Arslan'ın, daha 11 yaşındayken, amcasına ait Refik Meyhanesi'nde başlayan meyhanecilik serüveni 40'ına merdiven dayadı. Ama o şimdilerde kendi mekanı Yakup 2'nin 20. yılını kutluyor.