Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye’de yağ krizine yol açtı. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı yaşandığı ve zam beklendiği iddiaları üzerine tüketiciler yağ almaya koştu. Ama ne koşmak! Farklı marketlerden gelen görüntüler ‘Ne oluyor?’ dedirtti, ki o görüntülerde 5 litrelik ayçiçeği yağlarının saatler içinde yağmalandığını görüyorsunuz. Gelişmeler üzerine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır” diyerek spekülasyon vurgusu yaptı. Ayçiçek yağında son durum ne? Sordum.
#Ayçiçekyağı1994’ten bu yana düzenlenen ‘Dünya Yulaf Lapası Şampiyonası’nın bu yılki kazananı 25 yaşındaki yemek blogger’ı, Hollandalı Miriam Groot oldu. Ona birincilik getiren tarifin adı ‘yulaflı arancini’... İtalya’ya özgü pirinç toplarından uyarladığı bu yemekte Groot, genellikle tatlılarla eşleştirilen yulaftan mantarlı ve peynirli köfteler yapmış. Peki, yulafla başka neler hazırlanabilir?
#YulafPerşembe Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Bayram, bu yıl da kısıtlamaların gölgesinde geçecek. Ama sofranın tadını ailemizle çıkarabilir, uzaktaki sevdiklerimize çevrimiçi bağlanabiliriz. Tanınmış şefler masalarımıza lezzet katacak menüler ve tarifler verdi. Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer’e ramazanda değişen alışkanlıklarımızdan sonra dikkat etmemiz gerekenleri sorduk.
#GazetehaberleriDermatolog Dr. Güneş Ertürk’e mevsim geçişlerinde yaşadığımız cilt sorunlarını nasıl çözeceğimizi ve bu ara hangi güzellik uygulamalarının popüler olduğunu sorduk. Ertürk’ten ışıl ışıl bir cilt için öneriler de aldık: “Kivi yerken bir parçasını da yüzünüze sürün, 10 dakika bekletip yıkayın. Pirinci içinde beklettiğiniz suyu tonik gibi kullanın.”
#Gazetehaberleri15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi. Özlediğimiz lezzetler taze taze sofralarımıza geliyor artık. Ünlü şeflerden ve deniz mahsulleriyle ünlü restoranlardan tarifler aldık. Prof. Dr. Saadet Karakulak ise hangi balığı, hangi mevsimde yiyebileceğimizi anlattı.
#GazetehaberleriTaklit ve tağşiş yapan 229 firmanın 386 ürünü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ifşa edildi. Listede en çok yer alan ürünler arasında ise zeytinyağları vardı. Listeye göre sahtekârlar zeytinyağına ayçiçekyağı ya da trans yağ karıştırdı. Bazıları ise beyan ettiklerinden daha kalitesiz yağları tüketiciye sundu.
#GazetehaberiDenizli'deki Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, geçtiğimiz günlerde TBMM gündemine taşınan üniversitenin yemek ihalesiyle ilgili konuştu. Yemekhanede sağlığa aykırı gıda maddelerinin kullanıldığının tespit edildiğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin PAÜ’de yaptığı denetimlerde Türk Gıda Kodeksi’ne uymayan zeytinyağı ve ayçiçeği yağına el koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Bağ, olayın sağlık skandalı olduğunu söyledi.
#Rektörİftar menüleri, akşam için hazırlık yapan vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. ‘Bugün ne pişirsem?’ sorularınıza yanıt olabilecek tarifleri derlemeye devam ediyoruz. İster örnek iftar menüleriyle isterseniz de Ramazan sayfasında yer alanlar tariflerle siz de kendi menünüzü oluşturabilirsiniz. İşte, sütlü domates çorbası, kadınbudu köfte ve limonlu şekerpare tarifi!
#Bugün Ne PişirsemOtelciler ile , ticaret borsaları arasında ‘patates’ krizinin yaşandığı ortaya çıktı. Bir çok borsa, otellere, kendilerine üye yapmaya başladı. Bu işleme gerekçe olarak ise, otellerin alımını yaptıkları, patates, bulgur, zeytin gibi ürünler. Otelciler ise, krizin çözümü için, ilgili bakanlıklara ve TOBB’a başvurdu.
#Türkiye Otelciler BirliğiEge Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş tarafından yazılıp 'Halk Kitapları' serisinde yayımlanan 'Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı' kitabı, zeytinyağının mucizevi özelliklerinden zeytinyağlı yemeklere kadar halkın anlayacağı dilde önemli bilgiler içeriyor. Kitabın yazarları, zeytinyağı ile Akdeniz usulü beslenenlerin daha az hastalandıkları ve daha uzun yaşadıklarını belirtti.