PaylaÅŸ
Sadece bizimkinden biraz daha çok un koktuÄŸunu fark ettim. Tabii ki bir yemekçi olarak, daha ilk lokmayı aÄŸzımda dolaÅŸtırırken tarifini almanın peÅŸine düştüm. Nihayet yapılışını öğrendiÄŸimdeyse o kadar ÅŸaşırdım ki, bu yapılış ÅŸeklini sizlerle de paylaÅŸmak istedim.Â
Bizim için helva yapmanın ilk adımı (ister un, ister irmik helvası yapalım) nedir her zaman? Elbette ki unu yağ ile kavurmak. Sonra da şekerli su (şerbet) karışımını (bazen sütle kaynamış şeker de olabilir) helvaya ekleriz.
Özbekler ise önce şekeri yağ ile, zevklerine göre az ya da çok, kavuruyorlar.
Başka bir yerde suyla açtıkları unu bu karışıma ilave ediyor ve ateşin üzerinde çeviriyorlar. Helvalarımız arasındaki tat farkı da buradan geliyor. Bu yapılış şekli size de bana geldiği kadar enteresan geldi mi bilmiyorum.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim, onların cevizi o kadar lezzetli ve rafine ki helvalarının lezzetini kat kat artırıyor bence.
Bu arada, un helvasına cevizin çok yakıştığı konusunda benimle aynı fikirdesinizdir umarım.
Armutlu pekmezli mafin
Armut soyulup çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı formunda küp küp doğranır. Beklerken kararmaması için suda bekletilir. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılır. Üzerine tozşeker koyulur. Mikserin yüksek devriyle, 3-4 dakika, karışım beyazlaşıncaya kadar çırpılır.
Üzerine sıvıyağ ve yoğurt eklenerek 2-3 dakika daha çırpılır. Pekmez de ilave edilerek 1 dakika daha çırpmaya devam edilir. Son olarak, suyu iyice süzülmüş armutlar kağıt havluyla kurulanıp içine katılır. Un, kabartma tozu ve vanilya başka bir kapta kaşıkla karıştırılır. Varsa fındık içi katılıp tekrar karıştırılır. Bu unlu karışım yumurtalı karışımın üzerine ilave edilip bu sefer kaşık ya da spatulayla tüm malzemeler tekrar karıştırılır.
Böylece katı muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde edilmiş olacak. Mafin kalıpları oda sıcaklığında yumuşamış margarinle iyice yağlanır. (Kağıt kek kalıpları da kullanılabilir.)
Hazırlanan hamur kaşıkla kalıpların yarısına gelecek şekilde (üzerlerinde kabarma payı bırakılarak) doldurulur. Mafinler 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Bir kürdan sokularak pişip pişmediği kontrol edilir.
Eğer kürdan temiz çıkarsa mafinler pişmiş demektir. Fırından çıkarılır ve soğuyunca kalıplarından alınıp soğuk olarak servise sunulur.
Malzeme listesi
-Â 2 adet yumurta
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan ayçiçekyağı
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pekmez
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan yoğurt
- Türk kahvesi fincanıyla 6 fincan un
-Â 1 paket vanilya
- varsa Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekilmiş fındık
-Â 1 paket kabartma tozu
-Â 1 adet ufak boy sert armut
PaylaÅŸ