Macaristan’da topuklu ayakkabı giyen kadınların ‘doğurganlık’ mesajı verdiğine dair bir araştırma yapıldı. Sırtın kıvrılmasına etki eden topuklu ayakkabının, kadınların doğum yapma şansını arttırdığını savunan araştırmayla ilgili değerlendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Bulanık,
#Topuklu AyakkabıAyak başparmağın dışarı doğru açılması, nasır, tırnak batması, terleme, parmakların birbirine yapışık olması gibi problemler ağrılı ve rahatsız edici durumlara yol açıyor. Aynı zamanda estetik açıdan da kötü bir görünüme neden olabiliyor. Hem fiziksel sıkıntılardan kurtulmak hem de küçük ve zarif ayaklara sahip olmak için 'Sindrella Estetiği' yaptırmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
#Ayak SağlığıBirçok ailenin başlangıçta tedirgin olduğu ayak şekli bozukluğu hastalığının uygun tedavisi ile çocukta kalıcı bir sakatlık yaşanmamaktadır. Günümüzde uygun ve erken tedavi ile çarpık ayak deformiteleri tamamen normale dönebilmektedirler. Bu hastalar, ileriki yaşamlarında normal fiziksel aktiviteler gösterebilmekte ve spor yapabilmektedirler.
#Çarpık AyakYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Avustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıDiyet ve egzersiz yaşam tarzımızın önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitemiz uyguladığımız diyete bağlıdır. Bol egzersiz yapmak, Romatizmal hastalıkların önüne geçebilir. Peki, Romatizmal hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlıkİnci gibi dişler, pürüzsüz bir cilt, pırıl pırıl parlayan saçlar! Nasıl? Kate Middleton kelimenin tam anlamıyla "bir güzellik ve kusursuzluk abidesi" gibi duruyor değil mi? Ama pek öyle değil. Onun da mümkün olduğunca gözlerden sakladığı, ortaya çıktığı zaman da "gerçekten sorunlu" diye nitelendirilen bir yanı var. İşte modern çağların masal prensesi Kate Middleton'ın zarif bedenindeki en çirkin ayrıntı.
#Kate MiddletonKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç Dökülmesi2021 yılı geldi ve hatta bir ayı geçti bile. Ben kendimi ve çevremdeki dostlarımı oldukça motive ve iyimser görüyorum. Yılın ilk günlerinden çok yoğun bir akademik faaliyet içine girmemizin yanında poliklinik ve ameliyat yoğunluğu ise eskisi kadar olmasa da iyi bir şekilde devam ediyor. Zamanın keyif alınan uğraşılarla dolu ve verimli geçmesi herhalde hayatımıza anlam katma çabamızda çok faydalı oluyordur.
#Çarpık AyakHalk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
#OsteoartritKüçük şeyler, onları olduğundan daha büyük hale getirdiğinizde büyük sorunlara dönüşür. Bu kural görünüşünüzle ilgili küçük sorunları dev bir problem olarak gördüğünüzde de geçerli. Görünüşünüzle ilgili sorunları çok büyütüyor, kafanıza takıyor, aynaya baktığınızda kendinizi eleştiriyorsanız belki de vücut dismorfik bozukluğu adı verilen ciddi bir sorunla karşı karşıyasınızdır!
#Vücut Dismorfik BozukluğuNefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler genellikle solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilirken kalp hastalıkları gözardı edilebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun: "Kalp yetmezliği genellikle altta yatan başka hastalıklar sonucu gelişir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen kalp yetmezliğine ilerleyen yaşla beraber daha sık rastlanır. En sık karşılaştığımız belirtiler; nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı, bayılma olarak sayılabilir" dedi.
#SağlıkÇocuklarda küçük yaşlardan itibaren dengesiz beslenme ile gelişen obezite probleminden dolayı duruş bozukluğu da görülebildiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruhan Özer, "Egzersiz, postür (duruş) problemini ortadan kaldırmada kullanılan en etkin tedavi yöntemidir. Çocuğunuz ağrıdan bahsediyorsa, çocuğunuzu incelediğiniz zaman herhangi bir asimetri gözlemliyorsanız doktorunuzdan postür analizi yapmasını istemelisiniz” dedi.
#ÇocukÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#ÇocukKadınların favori ayakkabı modellerinden babetler, özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Ancak babet ayakkabılar tabanı düz olduğu ve ayağı yeterince kavrayamadığı için sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Sürekli babet ayakkabı kullanmanın topuk dikeni, düztabanlık, başparmak eğriliği, kireçlenme, tırnak batması gibi problemlere davetiye çıkardığını hatırlatan Op. Dr. Mustafa Serkan Zaimoğlu, “Bütün bunları önlemek için babetlerinizin içine ortopedik taban desteği yerleştirmeyi unutmayın” diyor.
#BabetÇocuklardaki erken yaşta tedavi edilmeyen ortopedik sorunların ilerleyen dönemlerde çocuğun sağlıklı gelişimini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Ahmet Güray Batmaz, çocukların ortopedik gelişiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli açıklamalar yaptı.
#Bebeklerde Yürüme