Güncelleme Tarihi:
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.Dr.Şeref Aktaş, çocuklarda görülen kas iskelet sistemi hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
Çarpık ayak deformitesi bebeklik çağında görülen bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Ayağın içe aşağıda doğru dönüklüğü şeklinde görülen bir deformitedir. Doğumu takiben ayağın şekli ile tanı koyulabildiği gibi günümüzde kullanılan ileri ultrasonografi tetkikleri sayesinde anne karnında iken de tanı koyulabilmektedir.
BEBEKLERDE GÖRÜLEN AYAK ŞEKLİ BOZUKLUĞU KALICI MIDIR?
Birçok ailenin başlangıçta tedirgin olduğu bu hastalığın uygun tedavisi ile çocukta kalıcı bir sakatlık görülmemekte ve tedavi sonrası hastalar normal bir yaşam sürmektedirler.
BEBEKLERDE ÇARPIK AYAK YANİ 'PES EKİNOVARUS' NEDEN GÖRÜLÜR?
Pes ekinovarus deformitesinin neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemesine rağmen ailesinde çarpık ayak (pes ekinovarus) görülen bebeklerde daha sık görülmesi ailevi/genetik yatkınlığı düşündürmektedir. Bir teoriye göre de bacağa giden sinirlerdeki gelişimsel değişiklikler ile ayağı hareket eden kasların bir kısmı etkilenerek ayağın dengesi bozulmaktadır. Kaslar arasındaki dengenin bozulması ile ayağın posizyonu değişerek Pes equinovarus şeklini almaktadır. Bu şekilde duran ayakta gelişme ile çarpık ayak geliştiği ileri sürülmüştür.
Hastalıkta tanı hemen her zaman fizik muayene ile koyulabilmektedir. Postural ve tipik olmak üzere iki tipi mevcuttur. Postural yada pozisyonel tipi anne karnındaki pozisyon ve baskıya bağlı gelişmektedir. Postural tipte ayak elle düzeltilebilmektedir Postural çarpık ayak eksersiz ile hızla normale dönmektedir. Tipik pes ekinovarusta ise ayak elle tam olarak düzeltilmemektedir. İçe ve aşağıya doğru dönük duran çarpık ayakta cilt kıvrımları daha belirgindir.
Tipik pes ekinovarus deformitesinde de günümüzde çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Pes ekinovarus ta en başarılı sonuçlar, çocuk Ortopedisi uzmanlarınca yada çocuk ortopedisinde deneyimli ortopedi uzmanlarınca yapılan tedavilerde alınılabilmektedir. Günümüzde tedavide haftalık alçı değişimleri doğumu takip eden 1-2 gün içinde başlanmaktadır. Ortalama 4-6 adet alçı değişimi sonrasında olguların bir çoğunda küçük bir cerrahi ile Aşil tendonu uzatılır. Aşil tendonu uzatılmasını takiben Ponseti cihazı adı verilen ve birbirine bir çubukla bağlı bir çift bottan oluşan Cihaz kullanılmaktadır. Bu sayede tekrarlama riski minimale indirilebilir.
Bilinmelidir ki günümüzde uygun ve erken tedavi ile çarpık ayak deformiteleri tamamen normale dönebilmektedirler. Pes ekinovarus Deformitesi olan bebekler tedavi sonrasında normal ayak görünüm ve fonksiyonlarına kavuşmaktadırlar. Bu hastalar, ileri yaşamlarında normal fiziksel aktiviteler gösterebilmekte ve spor yapabilmektedirler.
doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.