Yarın gerçekleşecek olan Yarım Ay Google Doodle oldu. Yarım Ay Döngüsü Google tarafından doodle oyunu ile kullanıcılara sunuldu. Özel günlerde anasayfasını değiştiren dev arama motoru Google, Yarım Ayın Yükselişi ile ilgili video oyun tasarladı. Ay döngüsüyle ilgili bilgileri test etmek için sunulan oyunda, hafıza ve bilgiye dayalı sorular yer aldı. Oyunla beraber kullanıcılar da Yarım Ay nedir, ne demek? sorularına yanıt aramaya başladı. Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Peki, Yarım Ay ne demek, anlamı nedir? 2024 Kasım ayı Yarım Ay ne zaman, nasıl oluşur, etkileri neler? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yarım Ay Ne DemekAyın belirli dönemlerinde kendinizi biraz keyifsiz hissettiğiniz oluyor mu? Uyumakta zorlanıyor ya da uyanmanın normalden çok daha zor olduğunu mu fark ediyorsunuz? Ya da bazen bunalmış veya duygusal hissediyor ama nedenini tam olarak anlayamıyor musunuz? Dolunay yüzünden olabilir. Ve ay döngüsünün ruh halimizi etkilediği fikri çok eskilere dayanıyor.
#Ayın EvreleriBir yıl daha umutlarla, beklentilerle başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında takvimlerin sayfalarında 1 Ocak yazıyor. Peki bugün kullandığımız takvimin tarihçesini biliyor musunuz? Eskiden yılın Ocak'ta değil de Mart'ta başladığını duymuş muydunuz? İşte binlerce yıl öncesine uzanan ilginç ayrıntılar...
#TakvimMuhtemelen yin ve yang sembolüne aşina olsanız da, yin-yang'ın daha derin bir anlam taşıdığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu eski felsefeyi anladığınızda, yin-yang'ı birçok yerde görmeye başlayacaksınız. Peki, Yin ve yang neyi temsil eder ve simgeler detayları ile derledik.
#Yin Neyi SimgeliyorAdetliyken hayıt tohumu içilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından önem taşıyan bilgiler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Adetliyken hayıt tohumu içilir mi? Regl döneminde hayıt tohumu içmek zararlı mı öğrenebilir buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adetliyken hayıt tohumu içilir mi? Regl döneminde hayıt tohumu içmek zararlı mı detaylarıyla derledik.
Ay herkesin, her gece gökyüzüne baktığında gördüğü ve gecenin ışık almasına yardımcı alan bir gezegendir. Ancak ay birçok farklı şekillerde görülebilmektedir. Ayın hareketlerine göre ve evrelerine göre şekilleri değişmektedir. Sizler için ay döngüsü nedir, nasıl olur, isimleri ve aşamaları hakkında bulunan bütün bilgileri sizler için detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimAstrolog Aygül Aydın ve Dr. Ender Saraç’ın önerilerinin yer aldığı “2022 Astroşifa Ajandası” gezegen döngülerini, kozmik sistemde yarattığı enerjileri sağlık açısından değerlendiriyor. Saraç, tek bir öneriyle mükemmel bir sağlığa kavuşmanın mümkün olmadığının altını çizerken Aydın da dikkat edilmesi gereken tarihlerle 2022 yılının yol haritasını çiziyor.
#Aygül Aydınİngiltere’de bilim insanları laboratuvar ortamında soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan iki mercan türünün üremesini sağlamayı başardı. Bu başarının dünyanın dört bir yanındaki mercan kayalıklarının geleceğinin garanti altına alınmasını sağlayabileceği belirtildi.
#Mercanİskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKAvrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) Eko-Endüstriyel parka dönüştürülmesi amacıyla yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
#Avrupa Yeşil MutabakatıKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkMevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem Coşkunarda“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın Sağlığı