Egeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriTrabzon'un Ortahisar ilçesinde başına isabet eden yorgun mermi ile yaralanıp, hastanede hayatını kaybeden Emir Yuşa Atıcı (15), ölümünün 2'nci yıl dönümünde anıldı. 2 ay önce başına yorgun mermi isabet ederek hayatını kaybeden Kerem Can Özdemir’in (9) babası İsa Özdemir de Emir Yuşa'nın anmasına katılarak destek verdi. Kerem Cam Özdemir’in babası İsa Özdemir’in de kendisi gibi evlat acısı yaşadığını anlatan Mustafa Atıcı, 'Ben evladımı kaybettiğim zaman Kerem Can’ın babası İsa Beyin hiçbir şeyden haberi yoktu, bana üzülüyordu. 1,5 sene sonra aynı şey başına geldi, o da evladını kaybetti.' şeklinde üzüntüsünü paylaştı.
#TrabzonTrabzon'un Ortahisar ilçesinde başına isabet eden yorgun mermi ile yaralanıp, hastanede hayatını kaybeden Emir Yuşa Atıcı (15), ölümünün 2'nci yıl dönümünde anıldı. 2 ay önce başına yorgun mermi isabet ederek hayatını kaybeden Kerem Can Özdemir’in (9) babası İsa Özdemir de Emir Yuşa'nın anmasına katılarak destek verdi. Kerem Cam Özdemir’in babası İsa Özdemir’in de kendisi gibi evlat acısı yaşadığını anlatan Mustafa Atıcı, 'Ben evladımı kaybettiğim zaman Kerem Can’ın babası İsa Beyin hiçbir şeyden haberi yoktu, bana üzülüyordu. 1,5 sene sonra aynı şey başına geldi, o da evladını kaybetti.' şeklinde üzüntüsünü paylaştı.
#TrabzonUMUT Kaşan’la Vitrinde bu hafta,alternatif turizm, sualtı turizmive genel olarak turizm sektörünedair tüm sorularıma cevap veren DidimOkenos Dalış Merkezi Kurucu işletmeciDalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ile keyiflibir röportaj gerçekleştirdik.OKENOS Dalış Merkezi Kurucu işletmeci Dalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ileAlternatif Turizm, Sualtı Turizmi ve turizmsektörüne dair konuştuk. Okenos’un dünyaçapında bilinen bir merkez olduğunu kaydeden Karabacılı, “Bu sene 22. yıllımızdaAydın ilinin en eski faal dalış merkeziyiz.İngiltere’de Almanya’da gazete ve dergilerekonu olduk” dedi. Dalış turizminin güvenliolduğunu kaydeden Karabacılı, Didim’desualtı milli parkı yapılması gerektiğini dekaydetti. İşte o keyifli sohbetten kesitler…
#1Türkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Deniz KâşifiHAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat’a son günlerin çokça tartışılan kararını sorduk: Petshop’lar nasıl olur da Kasaplar Odası’na bağlanabilir? Şenpolat “Hiçbir mantığı ve açıklaması yok” diyor ve devam ediyor: “Şimdi kediye, köpeğe farklı gözle bakmalarını beklemek naiflik olur.”
#HAYTAPDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DİYARBAKIROkyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#BalinaNesli tükendiği sanılan Anadolu parsının geçtiğimiz hafta termal kameralarla görüntülenmesi büyük heyecan yarattı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının yeni projesi sadece Anadolu parsının değil karakulaktan, bozkır kartalına, Harran kertenkelesinden, elmabaş patkaya kadar birçok hayvan türünün aslında hâlâ bizimle olduğunu ortaya koydu. İşte nesli tükendiği sanılan Anadolu'daki onlarca hayvan türünden bazıları ve onları 'hayatta' tutmak için üzerinde çalışılan projenin detayları...
#Nesli Tükenen HayvanlarTürk karasularında 1 Eylül'de sezona palamut avı ile başlayan ancak palamutta umduğunu bulamayan balıkçılar, hamsiye yönelirken yaklaşık 3 aylık sürede avlanan hamsi hem vatandaşları hem de balıkçıları memnun etti. Hamsinin artık bugünlerde yeterince av vermemesi karşısında ise balıkçılar rızkını Türk karasuları dışında Gürcistan ve Abhazya açıklarında arayacak.
#Hamsi AvıDenizlerde av sezonunun başlamasının üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Ancak Marmara’ya açılan balıkçılar geçtiğimiz yıllara kıyasla umduklarını bulamadı. Yaklaşık 200 gırgır teknesi Karadeniz’e ve Ege’ye gitmek zorunda kaldı. Olağan şüpheli müsilaj olsa da balıkçılara göre kaçışın başka gerekçeleri, uzmanların ise geleceğe dair korkutucu öngörüleri var. İşte Marmara'daki son durum...
#BalıkçılıkDaha ucuz ve hızlı internet bağlantısı, mevsimlik kombi bakımı, geri alınacak kredi kart ücretleri ya da en kötüsü "Kimlik bilgileriniz teröristlerin eline geçti!" Her gün milyonlarca insan bu tür sahte gerekçelerle aranıyor, dolandırılıyor. Üstelik bu sorun sadece ülkemizde değil tüm dünyada hızla büyüyor. Birçok insan kaybını telafi etmek için hukuk kanallarına başvuruyor ama bir de adaleti kendi kendine sağlamaya çalışanlar var. Bu haber onların hikayesi...
#DolandırıcılıkKuşlar arasında merak duyulan hayvanlardan birisi kelaynak kuşudur. Bu kuş ile ilgili birçok bilgi bulunmaktadır. Ancak insanların bu kuş hakkında daha çok bilgi elde etmek istediği bilinmektedir. Kelaynak nedir, nerede yaşar ve nesli tükendi mi? Kelaynak kuşu ne yer ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
#Kelaynak NedirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti.
#YÖKMarmara Denizi, uzun bir süredir deniz salyası olarak bilinen müsilaj ile boğuşuyor. Deniz canlıları boğularak ölüyor, Marmara gözümüzün önünde yok oluyor. Sorunu artık biliyoruz ama ne yapacağız? Bundan nasıl kurtulacağız? Uzmanlara sorduk, hem üzücü hem umut verici cevaplar aldık
#Deniz SalyasıDişleri inanılmaz keskin, kıtır kıtır teneke kutuları yiyor, balıkçıların ağlarına zarar veriyor, yem bulmak için kıyılara yaklaşıyorlar. Peki denize girerken bizi de ısırırlar mı? İnsanlara saldırma ihtimalleri var mı? Balon balıkları insanlar için ne kadar tehlikeli?
#Balon BalıklarıHayvanlar canlılar aleminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bitki ve insan gibi 3 canlı türünden biridir. Dünya üzerinde birçok farklı hayvan türü bulunmaktadır. Bunların bazısı yok olma tehlikesi altındadır. Dünya'da nesli tükenen hayvanlar hangileri? Dünya'da nesli tükenmekte olan hayvanlar ve özellikleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını ayrıntıları ile derledik.
Türkiye’nin en büyük balıkçılık kasabalarından olan Garipçe’deki reislerle konuştuk. 30-40 yıldır burada balıkçılık yapan reisler, “Geçmişte burada çok sayıda balık türü avlıyorduk. Ancak kontrolsüz avcılık kıt senelerin çoğalmasına neden oldu. Kaçak avcılar yumurtlama dönemindeki balıkları avlıyor. Her yaz 400-500 bin lira kazanıyorlar ama denizde balık kalmıyor. Kaçak avcılardaki hassas radarlar bizim donanmada bile yok” diyor.
#Gazetehaberleri