Milliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
#Milliyet ArkeolojiBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçPolatlı’da bulunan Ankara’nın kültür hazinelerinden Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor. Eylül ayında Riyad’da yapılacak UNESCO toplantısında listeye girmesi beklenen Gordion, listede Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ise 20’nci mirası olacak. ATO’da Gordion için geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
#Gordion Antik KentiABB Meclisi Ankara’nın Tarihi ve Kültürünü Araştırma Komisyonu(ATAK), EGO Genel Müdürlüğü’nün Ulus’taki eski Gençlik Spor Müdürlüğü binasına taşınmamasını istedi. Komisyon raporunda “Bu tasarruftan vazgeçilmesi ve söz konusu EGO Genel Müdürlüğü’nün bir başka alanda hizmet vermesine karar verilerek Tarihi Ulus Kent Merkezi’nin kan kaybetmesine izin verilmemesi” görüşüne yer verildi.
#Ankara Büyükşehir Belediye MeclisiTarihi çağlardan beridir gelen antik kentler ülkemizin dört bir yanına dağılmış durumdadır. Kültür bakımından Dünya'nın en zengin ülkelerinden olan Türkiye tapınakları ile de meşhur bir ülkedir. Ülkemizde yer alan tapınaklardan birisi olan Augustus Tapınağı tam anlamı ile bir tarih kokmaktadır. Augustus Tapınağı günümüzde Roma mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olup mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır. Augustus Tapınağı son dönemlerde internette en sık araştırılan tarihi tapınaklar arasında yer almaktadır. Peki, Augustus Tapınağının lokasyonu neresidir? Augustus Tapınağına nasıl gidebiliriz? Augustus Tapınağı tarihi hakkında ne biliniyor? Augustus Tapınağı hikayesi var mı? Varsa nedir? Augustus Tapınağı ziyaret saatleri nedir? İşte Augustus Tapınağına dair her şey.
#TapınakÜlkemizde bulunan müzeler içerisinde bulunan eserleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu müzelerden birisi de Anadolu Medeniyetler Müzesidir. Eski yıllardan günümüze kadar gelmiş olan medeniyetlerin hakkında birçok bilgiyi bize aktaran Anadolu Medeniyetler Müzesi ülkemizde oldukça merak edilen müzelerden birisidir. Sizlerde müzenin giriş saatlerini, ücretini ve konumunu öğrenerek ziyaret edebilirsiniz. Peki, Anadolu Medeniyetler Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için derledik.
#Anadolu Medeniyetler MüzesiGeçen yıl ilk kez gerçekleştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin yanı sıra bu sene Başkent Kültür Yolu Festivali de Ankara’da hayata geçiyor. Eş zamanlı olarak 28 Mayıs - 12 Haziran arasında düzenlenecek Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolu Festivali, Buika, Glykeria, Ara Malikian, Salif Keita, Dino Merlin, The Real Group, Anna Prohaska ve Deutsches Symphonie-Orchester Berlin konseri gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliBaharın verdiği coşkuya milli bayramların sevincinin katıldığı bugünlerde aklıma düştü Ankara. Genellikle siyasetin ve diplomasinin merkezi olarak anılsa da benim için çok daha derin anlamlar taşır bu kadim kent. İstanbul, akılları ve gönülleri çelse de, modern Türkiye’nin başkenti Ankara hem geçmişi hem bugünüyle görünenin çok daha ötesinde. Geçmişin izini sürelim ve birlikte keşfedelim Anadolu’nun merkezi Ankara’yı.
#YazarABB bünyesinde, Ankara’nın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan tarihi eserlerinin kalıcı listeye dahil edilmesini sağlamak için UNESCO birimi oluşturuldu. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ankara’daki kadim mirası gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Öyle bir miras ki yok olduğu zaman yerine koyma şansımız yok” dedi.
#ABBAtatürk’ün başkent ilan etmesinin ardından modernleşme ve gelişme anlamında büyük bir değişim geçiren Ankara, tarihi boyunca görkemli günler yaşadığı dönemlere sahip oldu. Binlerce yıl öncesine uzanan tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da özellikle Roma İmparatorluğu’nun etkisi oldukça etkili. Ulus bölgesinde Romalılara ait pek çok yapı, günümüze kadar ulaşmış durumda. Pek çok Ankaralının henüz varlığından bihaber olduğu, günlük koşturmacanın içinde yanından geçerken fark etmediğimiz bu tarihi değerler, binlerce yıl öncesine ışık tutuyor.
#Haşim KILIÇTürbe önemli devlet adamları ya da dini alimler için yapılmış mezardır. Genelde eski çağlarda yaşayan bu önemli insanlar için yapılmış türbeler küçük oda şeklinde binalardır. Günümüzde tarihi eser konumunda bulunup halk arasında kutsal yer olarak görülürler. İşte, Hacı Bayram Beli türbesi hakkında merak edilenler.
#Hacı Bayram VeliUlus ve Ankara’nın kültürel mirasına ilişkin araştırmalar yapan Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Hacı Bayram Camii yanındaki Augustus Tapınağı’nın Roma’daki Ara Pacis Sunağı gibi şeffaf bir müze içerisine alınmasını önerdi ve “Augustus Tapınağı’nı kapalı bir mekânın içine alırsak muhafaza etmiş oluruz” dedi.
#Murat YILMAZHacı Bayram Camisi çevresindeki inşaat kazılarından çıkan antik taşların hurdalığa atıldığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Mehmet Tunçer, “Buraya dozerle girilmez. Kazılar arkeologların gözetiminde, müzenin denetiminde ve çok detaylı yapılmalı. Hacı Bayram ve çevresinin birinci derece arkeolojik sit alanı olması lazım” dedi.
#Murat YILMAZÇankaya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Hacı Bayram Veli Camii'nin bitişiğinde bulunan Roma dönemine ait iki bin yıllık Augustus Tapınağı'nın 2009 yılında ‘çelik iskele’ ile güçlendirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti ve “İki sur duvarını bir cam levha ile bir müze gibi kapatmak ve bunun içinde muhafaza etmek lazımdı” dedi.
#Augustus TapınağıHayatı boyunca doğduğu topraklardan ayrılmayan bir kişi dört ayrı ülkede yaşamış olabilir mi? Eğer Adriyatik’in kuzey kıyısındaki İstirya Yarımadası’nda doğduysa, 100 yaşını devirdiyse bu mümkün. Bir zamanlar Venedik’in yönettiği topraklarda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun vatandaşı olarak doğup, yaşamının büyük bölümünü Yugoslavya’da geçirip bugün Hırvatistan nüfusuna kayıtlı olabilir. Gurmelerin, özellikle trüf mantarı meraklılarının ilgisini çeken İstirya Yarımadası, sahilindeki Rovinj, Porec, Pula gibi tablo güzelliğindeki kentleri, Orta Çağ’dan kalma Motovun, Groznjan gibi tarihi yerleşimleri, Roma kalıntıları, şarapları ve yemekleriyle çok daha geniş turist kitlesine hitap ediyor.
#İstirya