Üsküdar’ın bendeki yeri ayrıdır. Mimar Sinan genim ve bu tip turları düzenleyen Şerif Yenen ile birlikte bu semtte kısa ve etkili bir geziye çıktık. Mihrimah Sultan Cami, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Şemsi Ahmet Paşa Camini gezerken koca bir tarih içinde kaybolduk. Her adım başında Üsküdar’ı solurken aklıma gençken modellik yaptığım Tokyo günleri de geldi. İşte size Üsküdar gezi rehberi…
#Üsküdar GezisiÜsküdar’da Mimar Sinan’a ait 450 yıllık Atik Valide Sultan Külliyesi yanına yapılan öğrenci yurdu inşaatını mahkeme durdurdu. İstanbul 3. İdare Mahkemesi 2 Aralık tarihli kararında mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi isteyerek bu süre zarfında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
#ÜsküdarBu haftaki rota Üsküdar’dan başlayıp Avrupa yakasına geçip Eyüp bölgesinde bitiyor. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri türbesininden başlayan gezi, vapur yolculuğuyla Eyüp iskelesinde inmemizle devam ediyor. Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, Eyüp Sultan Camii ve Hz. Eyüp Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra akşamüzeri güzel Haliç manzarası için Pierre Loti tepesine çıkarak yorgunluk atabilirsiniz.
#BursaÜsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#ÜsküdarBugün dilimize dolanan bazı yerlerin öyküsünü biz ulaştıranlar, oralarla ilgili hem kişisel hem de toplumsal hafızaya not düşen isimlerdir. Binaların banileri kadar, mekânların bir şarkı ya da şiirle zihnimize işleyenler de asar-ı atikanın (eski yapıtlar) sahipleridir desek yanlış bir hükümde bulunmuş olmayız. Bu peşrevden sonra gelelim belleğimizde en az Sinan’ın resmi kadar yer etmiş Yahya Kemal’in sesine. Eski şiirin rüzgârını elinde tutan adam Yahya Kemal, bir Ramazan günü, iftar vaktinin yaklaştığı demlerde Üsküdar’ın Valide-i Atik semtindedir. Etraftaki tatlı telaşa şahitlik ederek yolu adımlıyordur. İftarın dudaklarda bir su hasretine dönüştüğü anları yaşayamamak, şairde bir kalp sızısına neden olur ve evine gittiğinde, ‘Atik Valde’den İnen Sokakta’yı kaleme alır. Şiirinin sonundaki ifadeler, ruhunu temize çekmesinin yanı sıra semtin şaire verdiği ilham kanatlanır mısralarında: “Onlardan ayrılış bana her an üzüntüdür/Mademki böyle duygularım kaldı, çok şükür.”
#ÜsküdarKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbul24 Ocak, Türk edebiyatında modernleşmenin temsilcisi, şair ve romancı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 57’nci ölüm yıldönümüydü. İstanbul araştırmacısı Cengiz Özdemir, bu vesileyle yazarın ‘Huzur’ romanı rehberliğinde İstanbul turuna çıkarıyor bizi. Siz de romanı elinize alıp rotaları izleyerek büyük bir aşka ve onun şahidi olan İstanbul’a yolculuk yapabilirsiniz.
#Ahmet Hamdi Tanpınar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariAralık ayı başında Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ne devredilen Mimar Sinan’ın bilinen son yapıtı Atik Valide Külliyesi’nin şifahanesi restorasyonla tanınamaz hale geldi. 1. derece tescilli bir yapı olan külliye hazırlanan restorasyon projesine aykırı olarak düzenlendi. 2004 yılından sonra külliyeyle ilgili bütün çalışmaları yürüten ve restorasyon projesini hazırlayan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski öğretim üyesi Z. Ayşe Kantarcıoğlu (Aykıl) yapılan işlemlerin yapının ruhunu öldürdüğünü söyledi.
Tam 422 yıllık bir hamam. Su mimarisinin eşsiz ve benzersiz abidesi. İstanbul’un en güzel hamamlarından biri. Türklerin su ile ilişkisinin tarihi tanığı. Ve tabii ki bir Mimar Sinan eseri. Burası Çemberlitaş Hamamı. Uzun süredir örselenmiş, yer yer orijinalliğini kaybetmiş, eklemelerle ve uygunsuz yapılarla kuşatılmış olarak Beyazıt’la Sultanahmet arasında bir yerde ayakta kalmaya çalışıyordu.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 4-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Uluslararası Öğrenci Trienali geleceğin tasarımcılarını ve sanatçılarını İstanbul'da buluşturacak. 26 ülkeden 49 sanat ve tasarım okulunun katılacağı Trienal'in sergi mekanlarından biri de ünlü Toptaşı Cezaevi.