MİMAR SİNAN’ın önemli eserlerinden Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde uluslararası alanda bir sanat merkezi olma yolundaki çalışmalar kısa sürede tamamlanacak.
2003 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edilen bu binada şimdiye kadar birçok önemli etkinlik gerçekleştirildi.
Etkinliklerden bazılarını anımsatalım:
Uluslararası Öğrenci Trienali, 1. Uluslararası Yaz Akademisi.
Çalışmalar sonuçlanınca, resim, tekstil, heykel bölümleri burada yer alacak, ayrıca yeni bir müzik bölümü de açılacak.
Afife Batur’un başkanlığında çalışan Atik Valide Külliyesi Bilim Kurulu, ’Atik Valide Külliyesi Rölöve/Restitüsyon/Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi çalışmalarını bitirdi.
* * *
BİLİM Kurulu Başkanı Batur, söz konusu kurulun yaptığı çalışmalar ve külliyenin yeni işlevi üzerine şunları söylüyor:
"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayının ardından, gereken her şey yapıldığı için, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kesin tahsisinin gerçekleşeceğine inanıyorum. Kişisel olarak bu eşsiz Sinan yapıtının güvenli ellerde ve çok yaratıcı bir biçimde kullanılacağına inancım kesindir."
Gerçekten de, Külliye’yi gezdiğim, o mekánda konuşmalar yaptığım için, oranın bu üniversiteye verilmesini destekliyorum.
Yalnız ulusal değil uluslararası çalışmaların da, bir Sinan yapısında olmasının ayrı bir önemi ve çekiciliği olduğunu söylemeye gerek yok.
Sanat fakültelerinin gerek eğitim gerek kültürel çalışmalarını buralarda yapmasının birkaç açıdan yararı vardır.
En önemlisi o yapı tanınır ve korunur.
MÜGSF (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Dekanı Nazan Erkmen de, ileriye dönük çalışmalar konusunda görüşünü bildiriyor:
"Bize geçmişimizden miras kalan bir anıt var. Mimar Sinan’ın tamamladığı Nur Banu Valide Sultan Külliyesi. Dünün bu eşsiz yapıtı, gelecek kuşakların sanat yaşamına kucak açacak."
Binanın yapımı için izin verildiğinde, Üniversite, Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle Külliye’de, Üsküdar Yazmaları için de bir müze kuracaklarını açıkladı.
Restorasyon 2010’a yetişirse, "İstanbul 2010" projesi içinde bir nitelik kazanır.
* * *
KÜLLİYE bu sözü edilen özellikleri kazanırsa, eğitimimiz için de, sanat dünyamız için de büyük kazanç olur.