Valide-i Atik Külliyesi’nde şantiye sessizliği

Güncelleme Tarihi:

Valide-i Atik Külliyesi’nde şantiye sessizliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 12:57

Valide-i Atik Külliyesi’nde şantiye sessizliği

Haberin Devamı

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) ÜSKÜDAR'daki  Mimar Sinan'a ait Valide-i Atik külliyesi yanına öğrenci yurdu yapılacağı iddialarının ardından külliye çevresinde bugünlerde herhangi bir çalışma görülmüyor. Üsküdar bölgesindeki tarihi eserlerden sorumlu olan 6 No’lu Koruma Kurulu’na başvuru yapan Üsküdar sakini Avukat Onur Cingil, "Kurul, hala bu inşaatı durdurmaya yönelik bir karar vermedi" dedi.

Sultan III. Murad'ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırılan külliyenin restorasyonu için külliye çevresi yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki demir perdelerle çevrelenmiş durumda. Külliyenin yanı başında beton dökülüp kalıp çakılan inşaatta da bugünlerde  faaliyet görülmüyor. Yurt yapılacağı iddia edilen 219 ada 8 parsel için asılan inşaat bilgilendirme tabelasına göre, 'bina inşaatı' için 16.11.2013 tarihinde Koruma Kurulu'ndan izin alınmış.

KURUL: UZMANLAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLİYOR

Tarihi esere adeta bitişik olarak başlayan inşaatla ilgili olarak, Üsküdar sakini Avukat Onur Cingil inşaatın durdurulması için Üsküdar bölgesindeki tarihi eserlerden sorumlu olan 6 No’lu Koruma Kurulu’na başvuru yaptı. Koruma Kurulu Cingil’e verdiği yazılı cevapta, söz konusu parselde “korunması gerekli kültür varlığı olmadığına, parsele ilişkin projenin düzeltmelerle uygun olduğuna” karar verildiği hatırlatıldı. Kurul, konunun uzmanlar tarafından değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek, “Bu süre zarfında aykırı bir uygulama varsa ivedilikle durdurulması” gerektiğini ifade etti.

"TARİHİ ESERLERİ KORUMA KURULU’NDAN KORUMAMIZ GEREKİYOR"
Bu yazışmanın bir durdurma kararı olmadığını vurgulayan Cingil, inşaatın durdurulması için Koruma Kurulu’na ikinci bir başvuru daha yaptığını söyledi. Yetkililerle arasında geçen diyalogları aktaran Cingil, “6 No’lu Kurul, Mimar Sinan’ın son eseri ile inşaat arasında 5 metre var, diyor. Oysaki tarihi eserle yapılan yapı arasında 1 metre dahi yok. Kurul, hala bu inşaatı durdurmaya yönelik bir karar vermedi. Ecdada verilen değer bu mu? Tarihi eserleri Koruma Kurulu’ndan korumamız gerekiyor” diye konuştu.

(FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!