Güncelleme Tarihi:
MANİSA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vakıflar konusunda çok iyi bir durumda olduklarını belirterek, 12 yılda 4 bin vakıf eserinin ihya edildiğini bildirdi.
Arınç, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin açılış töreninde, söz konusu alanın Manisa'da ticari ve sosyal yaşamın devam ettiği en eski bölgelerden birisi olduğunu, bölgenin hayırsever esnafları, kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlarıyla da tanındığını belirtti.
Bu bölgenin turizmde daha çok değerlendirilmesi gerektiğini, özellikle Japon turistlerin bu tür tarihi ve kültürel zenginliklere büyük ilgi duyduğunu dile getiren Arınç, bedesten çevresinde yapılacak düzenlemeyle turistlere Manisa'da 500 yıl öncesinin yaşantısının nasıl olduğunun anlatılabileceğine işaret etti.
Manisa'da büyükşehir belediyesinin yeni kurulan belediyelere daha fazla imkan ve tahsis yapması gerektiğini vurgulayan Arınç, restorasyonu tamamlanan bedestenin amacına uygun kullanımı için Şehzadeler Belediyesi'ne tahsis etme kararı aldıklarını, restore edilecek Kurşunlu Han'ın da Şehzadeler Belediyesi'ne tahsis edilmesinin düşünüldüğünü kaydetti.
-Restorasyon çalışmaları
Türkiye'de son dönemde yürütülen vakıf eserlerinin restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Arınç, şöyle konuştu:
"Vakıflarda çok iyiyiz. Türkiye'de 12 senede 4 bin vakıf eserini ihya ettik. Bir kısmı bize 50 - 60 milyon liraya mal oldu. Süleymaniye Camii, Fatih Camii, Sultanahmet'e bakın. Atik Valide Külliyesi'ne şu ana kadar 60 milyon lira harcadık. Ama İstanbul'un en güzel külliyesi. Bizim iki tane üniversitemiz var. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi. O üniversiteler için o mekanlar kampüs haline getirdi. Bundan 500 yıl önce öylesine bir külliyede mimari, tarih öğretilirken bugün Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi aynı mekanlarda eğitim verecek.
Bunların hepsini ecdadımızın bize olan emaneti gözüyle bakıyoruz. 3 milyar lira para harcadık 12 senede, 70 bin kişiye istihdam sağladık ve şimdi de yurt dışına sınırlarımızı taşıdık. Bosna Hersek'de bir taraftan Alaca Camisi bir taraftan İsabey Camisi ve Hamamı, diğer yanda Tuzla'da da cami restore ediyoruz. Yemen'de Bekiriye Camii ve Ortadoğu'nun bir çok yerinde de restorasyonlar devam ediyor. Şimdi Kıbrıs'ta da protokol imzaladık, ne kadar vakıf eseri varsa biz yapacağız."
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çevre coğrafyadaki üniversite öğrencilerine de burslar verdiğini, bütçenin 500 milyon lira olmasına rağmen bunun üç misli hizmet yapıldığını belirten Arınç, "Bereketin kaynağı burada. Sinerji böyle bir şeydir. 2 kere 2, 4 eder derler ama sinerji olursa 5 eder. Buna laik tabiriyle sinerji, dini tabiriyle bereket derler" dedi.
-Cazibe merkezi
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete açılan Rum Mehmet Haşa Bedesteni çevresinin cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini, bunun için Şehzadeler Belediyesi ile işbirliği içinde plan yapıldığına değinen Arınç, Vakıflar olarak bu çalışmayı destekleyeceklerini söyledi.
Bu bölgenin ihya edilmesinin esnafın ve Manisalı'nın yüzünü güldüreceğini ifade etti.
Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben sayın başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na da onu söylüyorum 'ne kadar güzel, en sıkıntılı zamanlarda bile yüzün gülüyor. Ben böyle değilim. Benim içimde ne varsa dışıma o hemen çıkıveriyor, suratım buruşur, asılır, ağlamaklı olurum, bazen kızarırım, hiddetlenirim ama Allah sana bir vergi vermiş, sen kızsan bile yüzün gülüyor. Bu Allah'ın sevdiği, milletin de sevdiği bir iş."
-Rum Mehmet Paşa Bedesteni
Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından olan Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul'da yaptırılan camii ve medreseye vakıf olarak yaptırılan Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin yaklaşık 540 yıla yakın tarihe sahip olduğu tahmin ediliyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2005 yılında restore edilen bedesten, Şehzadeler Belediyesi'ne tahsis edilmişti.