Uzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi. Coşkun, "Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne, hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor" dedi.
#KeneÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıBiliminsanlarına göre şu anda dünyanın neredeyse var oluşundan beri en sıcak yaz ayını yaşıyoruz. Dayanılmaz sıcaklar sağlımız için büyük tehdit. Peki bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı? Uzmanlar Hürriyet için yanıtladı... Öte yandan Sağlık Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları sıcak havanın olumsuzluklarına karşı uyardı. Yapılan uyarıda "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin." denildi.
#Hava SıcaklıklarıEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonİskoçya’da Aberdeen Üniversitesi’nden araştırmacılar günde 2 litre suyun insanlar için fazla olduğu yolunda bir çalışmayı açıklayıp, 1.5-1.8 litre tavsiye etti. ‘Günde 2 litre su içilmeli’ efsanesini çürüten araştırmayı uzmanlara sorduk. Kalp- Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “Su içmek kişiye özeldir. Boy, kilo, cinsiyet, hatta mesleğe göre su tüketilmeli” diyerek Hürriyet’e şunları söyledi:
#SUAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesSon günlerde Aedes sivrisinek ısırığı gündemdeki haberler arasında yer alıyor. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da artış yaşanması paniğe neden oldu. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri...
#Aedes Sivrisinek IsırığıAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesSon bir haftada hava sıcaklığı 10 derece birden düştü. ‘Kar geliyorum’ dedi ama kapanan yollar sebebiyle birçoğumuz için durum eziyete dönüştü. Son 3 gündür bizim sokakta, tıpkı sizlerinkinde de olduğu gibi hummalı bir çalışma var. Kimi elinde kürek, kapı önündeki karı temizliyor saatlerce, kimi arabasını... ‘Kar mikropları öldürüyormuş’ diyen, soluğu temiz havada antrenmanda ya da yürüyüşte alıyor. Oysa soğuk hava kalp krizi geçirme riskini arttırıyor. Özellikle de sigara içenler ile kronik bir hastalığı olanlar tehlike altında. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Polat Canpolat ile konuştum.
#Soğuk HavaYüksek vücut sıcaklığı pek çok hastalığın belirtisi olabilirken, Covid-19 ile hayatımızda daha da önemli hale geldi. Covid-19 belirtilerinin başında gelen yüksek ateşin enfeksiyona dair etkili bir gösterge olup olmadığı tartışması ise son zamanlarda gündemde yerini aldı. Birçok uzman vücut sıcaklığını etkileyen pek çok faktör olduğunu ifade ederek, bu konuda bir standart belirlenmesine karşı çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
#Covid-19Kış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor...
#Güzelavratotuİstemsiz meydana gelen seğirmeler, kasılmalar ve kasların kısa süreli olarak kasılı kalması; ellerde, vücutta, bacaklarda, ayaklarda ve boyunda titreme oluşumuna neden olmaktadır. Dünya ve ülkemiz genelinde pek çok insanda meydana gelen fakat sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Peki, titreme neden olur, neyin belirtisidir? Kas titremesi ve üşütme titremesi neyin habercisidir detayları ile derledik.
#TütremeBebeklerin bağışıklık sistemi güçlü olmaması nedeniyle daha kolay hasta olabiliyor. Bebeklerde görülen konvülsiyon durumu pek çok kişinin araştırdığı bir durumdur. Bebeklerin ateşli havale geçirdiğinin belirtileri pek çok anne ve babanın merak ettiği konulardan biridir. Konvülsiyon nedir, tedavisi nelerdir? Bebeklerde ateşli havale belirtileri nelerdir? Konvülsiyon durumu hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Konvülsiyon Nedir Tedavisi Nelerdir?Covid -19 pandemisi tüm şiddetiyle devam ederken en büyük endişelerden birisi de üreme fonksiyonlarında bir bozukluk yapıp yapmadığı konusu. Her viral enfeksiyonda olduğu gibi, şayet testislerde iltihaplanma yapıp orşit gelişirse, sperm üretiminde ya da kalitesinde bozulma olması beklenir. Ancak belirgin bir iltihap yapmadığında yine de kısırlık nedeni olabilir mi sorusu ne yazık ki tam açıklığa kavuşmadı. Fiziksel korunma tedbirleri yanı sıra elimizdeki tek silah ise aşı. Peki, aşı spermleri etkiler mi?
#Covid-19Dünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüs Ve BeslenmeEskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Covid-19 servisinde görevli hemşire Esra Akyol, her gün koronavirüs kapıp kapmadığının endişesiyle çalıştıklarını belirterek, "Tüm yaş gruplarında hastamız oluyor. Eve gittiğimizde de komple bir temizlik sağladıktan sonra kendime özel hazırladığım odada kalıyorum. Olabildiğince annem ve babamdan uzak kalıyorum. Her gün de 'Acaba koronavirüs kaptım mı?' sorusunu kendime soruyorum" dedi. Serviste eşiyle tedavi gören Kadir İnanç (67) ise koronavirüs nedeniyle 2 gün kendini bilmeden yattığını anlatarak, "Evde düşüp baygınlık geçirdim, ambulansla hastaneye getirdiler. İki gün kendimi bilmeden yatmışım. Şimdi çok şükür kefeni yırttık" diye konuştu.
#EskişehirEskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Covid-19 servisinde görevli hemşire Esra Akyol, her gün koronavirüs kapıp kapmadığının endişesiyle çalıştıklarını belirterek, "Tüm yaş gruplarında hastamız oluyor. Eve gittiğimizde de komple bir temizlik sağladıktan sonra kendime özel hazırladığım odada kalıyorum. Olabildiğince annem ve babamdan uzak kalıyorum. Her gün de 'Acaba koronavirüs kaptım mı?' sorusunu kendime soruyorum" dedi. Serviste eşiyle tedavi gören Kadir İnanç (67) ise koronavirüs nedeniyle 2 gün kendini bilmeden yattığını anlatarak, "Evde düşüp baygınlık geçirdim, ambulansla hastaneye getirdiler. İki gün kendimi bilmeden yatmışım. Şimdi çok şükür kefeni yırttık" diye konuştu.
#KoronavirüsHIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı’nda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, pandemiyle mücadelede özellikle temaslı ve pozitif vakaların karantina takipleri için Hayat Eve Sığar Uygulaması’na eklenecek yeni özelliklerle elektronik bileklik alt yapısının hazır olduğunu söyledi. Dr. Birinci, HES’e eklenen ses, yüz tanıma gibi özelliklerle izolasyon kontrolü yapılabileceğini, bunun yanı sıra elektronik bilekliğin kişinin ateşi yükseldiğinde uyarı vereceğini söyledi. Dr. Birinci, dijital altyapılar sayesinde Türkiye’nin dünyadaki en iyi filyasyon yapan ülkelerden biri olduğunu söyleyerek “Filyasyon ekiplerimiz vaka ve temaslı takipleri sırasında şimdiye dek dünyanın çevresini 160 kez dolaşacak kadar mesafe kaydetti. Sanal santral üzerinden 9,5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldı” dedi.
#KoronavirusGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriBiontech-Pfizer’in COVID-19 aşısını deneyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hürriyet Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, birinci hafta sona ererken izlenim ve deneyimlerini Hürriyet için yazdı.
#COVID-19Ateşli nöbetlerin çocukluk yaş grubunda en sık gözlenen havale nedeni olduğunu söyleyen Doç. Dr. Betül Kılıç, “Çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 5’i, beş yaşını doldurmadan ateşli nöbet geçirebilir. Ailede ateşli nöbet öyküsü olanlar varsa bu oran artar. Yapılan çalışmalarda ateşli nöbet geçiren çocukların zihinsel gelişimi, davranışları ve okul başarısı diğer çocuklardan farklı bulunmamıştır” dedi.
#Çocuk