Her yıl 300 ila 400 yeni yatırımcının girdiği atçılık sektörü, hara ve at yatırımlarıyla büyüyor. Yıllık at yarışı ciro büyüklüğünün yaklaşık 50-60 milyar TL olduğu tahmin edilen Türkiye’de yılda 200 ila 250 at ithal ediliyor. Piyasa değeri milyonlarca lirayı aşan atların, yıllık bakım maliyetleri ise 60 bin lirayı buluyor.
#Atçılık SektörüTİGEM Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Kıyak "17 safkan elit Arap tayı satışından 6,5 milyon lira beklerken, TİGEM olarak 7,5 milyon lira gelir elde ettik. Geçen yıl ortalama satışımız 342 bin lira seviyesindeyken, bu yıl bunu 442 bin liraya çıkarmış olduk" dedi.
#TİGEMAt yarışlarında ilkbahar, yaz sezonu pazartesi günü başlıyor... Safkanlar çim piste adım atıyor... Futboldaki Fenerbahçe-Galatasaray derbisi neyse, yarışseverler için bir mabet olan Veliefendi'deki yarışlar da odur.. Atların, potaya en önde girmek için verdiği mücadele başka hiçbir şeye benzemez...
#Veliefendi“ÇEVRE ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun İstanbul’daki dere ıslahı konusundaki açıklamalarından tahmin olmadığını” söylüyor eski CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Berhan Şimşek; “Halbuki, ilgili yasalar Eroğlu’nun sorumluluğunu gösteriyor” diyor.
Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, "1.6 milyar dolara doğru koşan at yarışları cirosuyla İngiltere, İrlanda ve Fransa’nın ardından Avrupa’da dördüncü sıraya yükseldik" dedi. Türkiye, Tokyo’da gerçekleşen Asya Yarışçılık Konferası’nda "model ülke" olarak gösterildi.
UMUT Kaşan’la Vitrinde bu hafta,alternatif turizm, sualtı turizmive genel olarak turizm sektörünedair tüm sorularıma cevap veren DidimOkenos Dalış Merkezi Kurucu işletmeciDalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ile keyiflibir röportaj gerçekleştirdik.OKENOS Dalış Merkezi Kurucu işletmeci Dalış Eğitmeni Sinan Karabacılı ileAlternatif Turizm, Sualtı Turizmi ve turizmsektörüne dair konuştuk. Okenos’un dünyaçapında bilinen bir merkez olduğunu kaydeden Karabacılı, “Bu sene 22. yıllımızdaAydın ilinin en eski faal dalış merkeziyiz.İngiltere’de Almanya’da gazete ve dergilerekonu olduk” dedi. Dalış turizminin güvenliolduğunu kaydeden Karabacılı, Didim’desualtı milli parkı yapılması gerektiğini dekaydetti. İşte o keyifli sohbetten kesitler…
#1Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklaması ile bir süredir seyircisiz yapılan yarışlar ertelenirken, hipodromdaki normal yaşam devam ediyor. Türkiye çapında bulunan 9 hipodromda seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanda kadar uzanan yelpazede herkes işini büyük bir titizlikle sürdürüyor. Milyonluk safkanlar için sabahın erken saatlerinde mesaisine başlayan ekipler, yarışlar olmamasına rağmen hummalı bir çalışma gerçekleştirerek sorumlu oldukları atlara antrenmanlarını yaptırıyor. Atların günlük antrenman programının haricinde bakımlarının ve ahırlarının temizlenmesinde aksama yaşanmaması için yoğun çaba gösterilirken, görevliler günlerini hipodromlarda geçiriyor.
#AtMalatya Sultansuyu Tarım İşletmesinde yetişen safkan Arap koşu tayları Bursa Karacabey’de satışa sunuldu. 62 Arap tayının alıcı bulduğu açık arttırmada 2 milyon 485 bin TL gelir elde edildi. Satışlarda en yüksek fiyata satılan at ise 185 bin TL ile Tatarkan oldu.
#Yarış AtlarıTürkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Avrupa’da 5’inci, dünyada 10’uncu sırada yer alan Türkiye’deki atçılık faaliyetlerini geliştirmek için 2 yıldır ‘At Şehri’ projesi üzerine çalışıyor. Ekinci, İstanbul’da şehrin dışına çıkarılması planlanan askeri bölgelerin ‘At Şehri’ olarak değerlendirilmesini öneriyor.
#Yasin Kadri EkinciGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker modernleşme ve kentleşme sürecinde insanlarla atların birbirinden ayrı düştüğünü, biniciliği yeni nesile aşılamak istediklerini belirterek, "Biz tekrar insanla atın buluşmasını sağlayacak yeni projeleri hayata geçirme projesindeyiz" dedi.