Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin ilk At ve Binicilik Fuarı’nı düzenleyerek atçılık sektörünün, endüstriyel yanını göstermeyi amaçladıklarını belirten EKO Fuarcılık Genel Müdürü İlker Altun, “Televizyon dizileri ve müzik klipleri sayesinde, atla ilgilenen, ata binen ve at yetiştiren insan sayısı her yıl katlanarak büyüyor. Avrupa bu işin endüstrisinden kendi ekonomilerine katkı sağlıyor. Biz de endüstrileşen bu sektörden ülkemize katkıda bulunabiliriz” dedi.
Biniciliğin modası var
At biniciliğinin sporun dışında endüstri haline gelen bir sektör olduğuna dikkat çeken Altun, şunları söyledi: “Bu fuarla sektörün endüstriyel bir yanının da olduğunu ve batı ülkelerinde ekonomiden ciddi pay aldığını göstermeyi amaçlıyoruz. Atın beslenmesi, aparatları çok ciddi endüstri gerektiriyor. Örneğin atçılığın, Hollanda ekonomisindeki payı yüzde 3. Avrupa’da biniciliğin modası var. Biz de Türkiye’de bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’de at tekstiline yönelik üretim yapan şirketlerle biniciliğin modasını yaratacağız. At ve binicilik, tekstil sektörü için önemli niş üretim kapısı açabilir.”
10 bin kişi bekleniyor
13-15 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Equist At ve Binicilik Fuarı’nı 10 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini anlatan Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genlerimizde var olan atçılık sporlarında Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Fakat Türkiye’de geleneksel at biniciliğine bağlı spor dallarında da her yıl yarı yarıya artan ciddi gelişme gözlemliyoruz. Atçılığı yeniden keşfetmeye başladık. Anadolu’nun çeşitli illerinde ciritte ciddi büyüme var. Binicilik Federasyonu bu sporu kitleselleştirmeye çalışıyor.”
Türkiye’de 200 bin at olduğu tahmin ediliyor
TÜRKİYE’de 15 bin dolayında yarış, 500 kadar da konkur atı olduğunu ifade eden EKO Fuarcılık Genel Müdürü İlker Altun, şu bilgileri verdi: “İstanbul’un adalarında 1000-1500 dolayında fayton kayıtlarında at bulunuyor. Türkiye’nin at nüfusunun kayıtlı, bilinen, 150-200 bin dolayında at var. 15-20 bin arasında da at binen nüfus var.”