Şans oyunun kesintisine yeni sistem

Güncelleme Tarihi:

Şans oyunun kesintisine yeni sistem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:16

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, şans oyunlarındaki kesintilerin bir sisteme bağlanması konusunda, Maliye Bakanlığı'nın bir çalışma yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği'nin (TYYSD) Levent'teki Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde düzenlediği “Dünden Bugüne Onur Gecesi”nde konuşan Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü'nün bakanlığına bağlı olduğunu hatırlattı. Şahin, “Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve Milli Piyango İdaresi de Türkiye'de şans oyunları alanında faaliyette bulunan kuruluşlar. Müşterek sorunlarımız vesilesiyle zaman zaman bir araya geliyoruz. Müşterek sorunları çözmekle ilgili Başbakanlık düzeyinde netice alıcı adımları atmaya başladık” dedi.

Bu konuda TBMM'ye sevk edilmiş olan kanun tasarısının Genel Kurul gündeminde bulunduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

“Sanıyorum önümüzdeki hafta veya haftalarda Genel Kurul'da görüşülecek ve yasalaşacak. Bu, TJK'nın ve TYYSD'nin merakla beklediği bir kanun tasarısı. Gerçekten kesintilerin fazlalığı bir gerçek. Şans oyunlarında kesintilerin bir sisteme bağlanması konusunda Maliye Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Önümüzdeki günlerde Başbakanlığa gelecek ve Bakanlar Kurulu gündemine girecek.

Haberin Devamı

Yakınmaları ve beklentileri biliyorum. Bu konudaki sorunu çözme bakımından ciddi bir şans yakaladık. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda da tartışmaya açacağımız bu yeni düzenleme, sanıyorum özellikle TYYSD ve TJK'nın beklediği iyileştirmeyi sağlayacak bir kanun tasarısı olarak TBMM'ye sevk edilir. Bunun takibi bakımından, spordan da sorumlu olduğumdan, dolayısıyla bu konuda kendimi vazifeli saydığımı ifade etmek istiyorum.”
Gecede, TYYSD Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir, Bakan Şahin'e “Dünden Bugüne Türk Yarış ve Yetiştiriciliği Hizmet Plaketi” verdi.

BAKAN ŞAHİN'E TAY HEDİYE EDİLDİ

Bakan Şahin, konuşması sırasında “Hiç atım olmadı, ama çocukluğumda bir sarı danam vardı” diyerek, bir anısını anlattı. Gecede basın hizmet ödülü alan gazeteci ve at sahibi Hasan Saydam, Mehmet Ali Şahin'e “What's Up” adlı kısrağının bugün doğurduğu tayı hediye etti. TYYSD Başkanı İnci Özdemir, Şahin'in “At Sahibi” belgesinin çıkacağını, ama yüz görümlüğü olarak yasalarının çıkmasını beklediklerini söyledi. Bakan Şahin, bunun üzerine “Sayın Özdemir, yüz görümlüğü olarak yasanın çıkmasını istedi. Artık bu yasayı çıkartma sorumluluğu benim omuzlarımın üzerinde” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Türk Yarış ve Yetiştiriciliği Tanıtım Ödülü alan Aziz Yıldırım'ın ödülünü Yasin Ekinci'ye veren Bakan Şahin, “Yarın akşam için Fenerbahçe ve Beşiktaş'a başarılar diliyoruz. Bu akşam Galatasaraylılar olarak Vestel Manisaspor'u yendik. Yarın akşamki sonuç bizi liderliğe taşıyabilir” diye konuştu.

EKER: KESİNTİLER YÜZDE 40'LARIN ALTINA DÜŞÜRÜLECEK

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise sektörün beklediği 2 temel konu bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Biri, yarış atı yetiştiriciliğini ve yarış müessesesinin faaliyetlerini kolaylaştırıcı kanun tasarısı. Şu anda TBMM gündemindedir. Bu hazırlandı, çıkıyor. Bunun sözünü aldık grup başkan vekillerimizden. İnşallah doping ile ilgili olarak yaşanan sıkıntıları çözen, teknik uygulamalar ve ceza alan atlarla ilgili birtakım düzenlemeler ihtiva eden değişiklik önümüzdeki hafta içinde TBMM'den geçecek.

Haberin Devamı

İkincisi ve sektörün çok daha önemli bir sorununa işaret eden kesintilerle ilgili olarak Maliye Bakanlığımız bir tasarı hazırlamakta. Biz de onun hazırlıklarına katıldık. O tasarı da gelecek ve inşallah kesinti oranları diğer ülkelerdeki oranlara yaklaşık tarzda yüzde 40'ların altına düşürülecek.”

300 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

TYYSD Başkanı İnci Özdemir de yaklaşık 300 bin kişiye atçılık sektörü sayesinde istihdam sağlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Türkiye'de yarış gelirlerindeki toplam yüzde 58 gibi adaletsiz ve dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan kesintilerle atçılığın, yetiştiriciliğin devamı mümkün değildir. Vergi ve kesinti oranlarında yapılacak bir yasal düzenlemeyle kayıtdışı oyun oynayanlar da kayıt içine çekilecektir. Kesintilerle ilgili düzenleme çok önemlidir. Önümüzdeki hafta Meclis'te görüşülmeye başlayacak yeni yasa için, atı seven, atçılığın ülke ekonomisine katkısını görerek sektöre destek veren Sayın Başbakanımıza, Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanımıza, Sayın Maliye Bakanımıza, tüm milletvekillerine ve emekleri geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Haberin Devamı

Gecede, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'e, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi'ye Mehmet Ali Şahin, Yüksek Komiserler Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Sayın'a Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Umur Tamer'e de İstanbul Valisi Muammer Güler hizmet plaketlerini verdi.
Bu arada, at sahiplerinden Yasin Ekinci de İnci Özdemir'e bir tay hediye etti.

Öte yandan, gecede Türk yarış ve yetiştiriciliği basın hizmet, tanıtım ödülleri ve başarı plaketleri sahiplerine verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!