Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), Asya kıtasının en iyi üniversitelerinin güncel sıralamasını yayınladı. Pekin Üniversitesi zirvedeki yerini korurken, Hong Kong Üniversitesi ikinci, Singapur Ulusal Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.
#AsyaLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, Gelişen Avrupa ve Orta Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2022 sıralamasını yayımladı. Bölgesel olarak hazırlanan listeye göre Boğaziçi Üniversitesi geçtiğimiz iki yıl 15’inci sırada yer alırken 2022 sıralamasında 13’üncü sıraya yükseldi.
#BoğaziçiLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasını açıkladı. Türkiye’den en iyi dereceyi 31’incilikle geçen yıllarda olduğu gibi Koç elde etti. Listeye bu yıl 22 Türk üniversitesi girdi. İşte o sıralamaya giren Türk üniversiteleri ve sıralamaları:
#ÜniversiteLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasını yayınladı. Türkiye’den en iyi dereceyi 31’incilikle geçen yıllarda olduğu gibi Koç elde etti. Yeni listede yer bulan Türk üniversitelerinin sayısı 17’den 22’ye çıktı ancak kurumların büyük kısmı geçen yıla göre sıra kaybetti. Asya’nın en iyisi ise yine Ulusal Singapur Üniversitesi oldu.
#GazetehaberleriLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasına Türkiye’den 31 üniversite girdi. Bölgenin en iyisi Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi olurken, Türkiye’den en iyi dereceyi geçen yıla göre 2 sıra ilerleyerek 7’nciliğe yükselen Boğaziçi Üniversitesi elde etti. ODTÜ de 9’unculukla ilk 10’a girdi.
#Türk ÜniversiteleriGeçen haftalarda eğitim gündeminde dünyada öne çıkan konular arasında Almanya ve Kenya ortaklığında Nairobi’de kurulacak üniversite vardı. Ayrıca Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın bir araştırması uluslararası öğrencilerin ekonomiye ne gibi katkılar sağlayabileceğini ortaya koydu. Çin ise dünyada yabancı öğrencileri kendine daha çok çekebilmek için çalışmalarına ara vermiyor. Son olarak ülkenin lider üniversitelerinden Tsinghua’da hafifletilen başvuru koşulları dikkat çekti. İşte geçen haftalardan bazı öne çıkan başlıklar:
#EğitimYalçın Zaim, Kadıköy Yeldeğirmeni İlkokulu’nun ardından ortaokul ve liseyi Saint Joseph Lisesi’nde, lisans ve yüksek lisans öğrenimimi İstanbul Teknik Üniversitesinde tamamladı. Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü Kiska’da çalıştı. 15 km uzunluğunda ve Türkiye’de ilk defa yumuşak zeminde açılan Kınık Tüneli, Konya İçme Suyu Arıtma Tesisi, Dicle Barajı, Erzincan Barajı gibi projeleri yürüttü. Şu anda Atılım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı yapıyor.
#Yalçın ZaimYALÇIN Zaim, Atılım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı Yalçın Zaim, MEB Müsteşarı amcası Kemal Zaim’in, Türkiye’nin ilk orman fakültesi kurucusu büyük dedesi Hoca Ali Rıza Efendi’nin, öğretmen olan ve kendisinde büyük emeği olan büyükannesinin etkisi ile eğitim yatırımları yaptı. 1997’de Atılım Üniversitesi’ni kurdu. Üniversitesinde bin kişi çalışıyor. Yalçın Zaim ile yükseköğretim ve eğitimi konuştuk:
#Nuran ÇakmakçıLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2017’yi açıkladı. Geçen yıl 11 üniversiteyle temsil edilen Türkiye’den bu sene 17 kurum yer aldı. Asya’nın en iyisi ise Singapur Ulusal Üniversitesi oldu.
#THELondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Yükselen Avrupa ve Merkez Asya’nın En iyi Üniversiteleri 2016’ sıralamasını açıkladı. Buna göre 2016’da ilk sırayı Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi alırken, Boğaziçi Üniversitesi 9’uncu olarak ilk 10’a girmeyi başardı. Listede Türkiye’den ilk 20’de beş, ilk 100’de 10 üniversite yer aldı.
#Boğaziçi ÜniversitesiLeiden’nin Nisan 2013’te yayınladığı en iyi 500 üniversite arasına 6 üniversitemiz girdi. Times THE’nin Nisan 2013’te açıkladığı Asya’nın en iyi 100 üniversitesi arasında 5 üniversitemiz yer aldı. QS’in Mayıs 2013’te yayınladığı 30 bilim alanındaki en iyi 200 üniversite arasında 4 üniversitemiz var. Türk üniversiteleri, dünyanın en iyi üniversitelerini sıralayan kurumların listelerinde sürekli yükseliyor.
Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar"ŞU anda yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanan yeni ekonomi politikaları sadece bizde değil, yurtdışı yatırımcılarda da bir güven oluşturdu. Fakat bu uzun bir yolculuk. Bunu sayın bakanımız da söylüyor. Yani önümüzdeki yılın ikinci yarısında bir normalleşmenin olacağını görüyoruz. Tüm şirketlerimiz daha fazla yatırım ve ihracat yapma konusunda seferber durumdalar.”
#SabancıDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2023 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 7 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı. Bin 799 kurumun sıralandığı listede 61 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri 401-500 bandındaki Çankaya, Koç ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationZonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Roma villası ve mozaikler bulundu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Bütün bunların bir an evvel envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından evvel ilmi kazıların başlaması lazım.
#Çaycuma MozaikleriYükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘2022 Gelişmekte Olan Ekonomiler Sıralaması’nı yayınladı. Listeye göre Türkiye’den beş üniversite ilk 100’e girerken, Sabancı Üniversitesi 44’üncü sırada yer bularak en başarılı Türk üniversitesi oldu. 698 üniversitenin incelendiği listede Türkiye’den 66 üniversite yer aldı. Türkiye gelişmekte olan ülke üniversiteleri sıralamasında en çok üniversitesi bulunan 4’üncü ülke oldu.
#Üniversite