Türkiye’den 5 üniversite dünya liginde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den 5 üniversite dünya liginde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2021 07:00

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘2022 Gelişmekte Olan Ekonomiler Sıralaması’nı yayınladı. Listeye göre Türkiye’den beş üniversite ilk 100’e girerken, Sabancı Üniversitesi 44’üncü sırada yer bularak en başarılı Türk üniversitesi oldu. 698 üniversitenin incelendiği listede Türkiye’den 66 üniversite yer aldı. Türkiye gelişmekte olan ülke üniversiteleri sıralamasında en çok üniversitesi bulunan 4’üncü ülke oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’den sıralamada birinci olan Sabancı Üniversitesi geçtiğimiz yılki yerini koruyarak 44’üncü oldu.  Ardından yer alan Koç Üniversitesi ise 55’inci oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversiteleri ise bu yıl ilk yüze yükselen kurumlar arasında yer aldı. İl yüzde yer alan bir başka üniversite de Çankaya Üniversitesi oldu.  Bilkent Üniversitesi ise 157’inci sırada yer aldı.

12 YENİ ÜNİVERSİTE 
Dicle, İstanbul, İstanbul Medeniyet, Necmettin Erbakan, Bursa Uludağ, Dumlupınar, Binali Yıldırım, Karadeniz Teknik, Kocaeli, Sivas Cumhuriyet ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversiteleri bu yıl listeye ilk kez giren üniversiteler oldu. Dünya çapında ise gelişmekte olan ülke üniversiteleri arasında ilk 10’da en fazla Çin üniversiteleri yer aldı
50 ülkeden kurumun bulunduğu sıralamalar, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nın FTSE Grubu tarafından “gelişmiş yükselen”, “ikincil yükselen” veya “sınır” olarak sınıflandırılan ülke veya bölgelerdeki kurumları içeriyor.

Haberin Devamı

İLK 10 ÜNİVERSİTE

- Peking University / Çin

- Tsinghua University / Çin

- Zhejiang University / Çin

- Fudan University / Çin

- Shanghai Jiao Tong University / Çin

- Lomonosov Moscow State University / Rusya

- University of Science and Technology of China / Çin

- Nanjing University / Çin

- National Taiwan University (NTU) / Tayvan

- Moscow Institute of Physics and Technology (MIPT) / Rusya

TÜRKİYE İLK 10
44 - Sabancı Üniversitesi

55 - Koç Üniversitesi

68 - Orta Doğu Teknik Üniversitesi

83 - İstanbul Teknik Üniversitesi

89 - Çankaya Üniversitesi

157 - Bilkent Üniversitesi

184 - Boğaziçi Üniversitesi

201 - 250 Bahçeşehir Üniversitesi

201 - 250 Hacettepe Üniversitesi

251- 300 Dicle Üniversitesi

BAŞARILI ÇALIŞMALARIN BİR GÖSTERGESİ
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici: Sabancı Üniversitesi olarak gerek eğitim programlarımızın kalitesi ve özgünlüğü, gerekse bilim dünyasına yapmakta olduğumuz katkıları simgeleyen araştırma çıktılarımızla, Türkiye’de ve dünyada fark yaratıyoruz. Bunun sonucu olarak gelişmekte olan ülkeler sıralamasının yanı sıra dünya üniversiteler sıralamalarında da çok iyi sonuçlar elde ediyoruz. Times Higher Education (THE) Asya Üniversiteleri Sıralamasında son 3 yılda Türkiye’den sıralamaya dahil olan üniversiteler arasında birinci sırada yer alıyoruz. THE verilerine göre; bilimsel yayın ve araştırmacı sayısı ile belirlenen araştırma boyutunda Türkiye’nin en önde gelen üniversitesiyiz. Ayrıca, sanayi destekli projeler ve sanayi gelirleri kategorisinde tüm dünya üniversiteleri arasında 27. sırada bulunuyoruz. Türkiye’nin en iyisi olmayı sürdürmekle kalmayıp, tüm dünyada en üst sıralarda tanınan ve takdir edilen bir araştırma üniversitesi olma yolunda ilerliyoruz. Bu amaca yönelik olarak sürekli geleceğe hazırlanıyoruz. Araştırma altyapımızı daha da zenginleştirecek adımları atıyoruz. Üniversitemiz bünyesindeki merkezlerimiz ile ulusal ve uluslararası çok büyük ölçekli projelere ev sahipliği yapıyoruz. Geldiğimiz noktada, bilimsel başarılara ve geleceğe yön veren pek çok çalışmada Sabancı Üniversitesi imzasını görebilirsiniz. Bu sonuçlar da yaptığımız başarılı çalışmaların bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!