astronom haberleri sayfasında astronom hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 550 astronom haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Diyarbakır'da yaşayan ve astronomiye olan merakıyla 27 yıl boyunca teleskobu ile yaptığı gözlemleri TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA ile paylaşıp, teşekkür mektubu alan Abdulkadir Topkaç (67), kanser tedavisi gördüğü hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
#Abdulkadir TopkaçAstronomlar, ilk hazırlıklarına 20 yıl önce başlanan ancak bir türlü yasalaşmayan ‘Işık Kirliliğinin Önlenmesine İlişkin Yasa Taslağı’nın güncellenip Meclis’e sunulması için bir kez daha harekete geçti. Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, “Işık kirliliği önlenemezse, gökyüzündeki sönük yıldızları inceleyemez ve diğer ülkelerle yarışamaz duruma geleceğiz. Gözlemevlerimiz tehlike altında. Yasanın bir an önce çıkmasını istiyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri2018 yılının başında yaşanan 'süper mavi kanlı ay' gibi gökyüzü fenomenleri ve kuyruklu yıldız geçişleri daima büyük ilgiyle izleniyor. Çoğu bu olayları internet üzerinden gerçekleştirilen yayınlar aracılığıyla izleme yoluna giderken, sayıları giderek artan bilim meraklısı amatörler kendi teleskoplarıyla gözlem yapmayı tercih ediyor. İkinci şıkkı tercih edenler için gözlem noktasını doğru seçmek önem taşıyor.
#Kuyruklı Yıldız GeçişleriTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#TÜBİTAKTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#UludağOlimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#Antalya2030 yılında ramazan 2 kere mi olacak sorusu, gündeme gelen son detaylar üzerine merak konusu oldu. Suudi astronom Dr. Halid ez-Zakak, 2030 yılında ramazan ayının iki kez geldiğini ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların 2030’da iki kez ramazan orucu tutacağını bildirdi. İşte, 2030 yılında ramazan 2 kere olacak iddialarına yönelik detaylar
#2030 Yılında RamazanGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniKazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanFizik uzmanı Dr. Melvin Vopson kaleme aldığı makalede ve yayımladığı YouTube videosunda katı, sıvı ve gaz halleriyle bildiğimiz, dördüncü halini plazma olarak öğrendiğimiz maddenin beşinci halinin ‘bilgi’ olabileceğini anlatıyor. Vopson’un teorisi kanıtlanabilirse, fiziğin biyoloji, atomik fizik ve kozmoloji gibi dallarında yeni ve önemli açılımlar gerçekleşebilir.
#Umut Fırat EroğluOm, elektrik direncinin kısaltması olan Ohm kelimesinin yerine kullanılır. Eski Türkçede ise Om, kemiklerin ucu manasına gelir. Om ile başlayan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır: 1- Omuz 2- Omurga 3- Omurilik 4- Omuzdaş. Sonu om ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimGoogle'da Doodle olan Nüzhet Gökdoğan hakkında bilgiler kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Gökdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir. Peki Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında öldü, nereli? Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Tüm detayları ile Nüzhet Gökdoğan'ın biyografisi
#Nüzhet GökdoğanFelsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Verimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuMatematikçiler, felsefeciler, astronomlar gibi çok önemli biliminsanları geçmişte astrolojinin gelişimine büyük katkıda bulundular. Eğer astrolojiyle ilgiliyseniz bu isimlerin eserlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hafta gökyüzünün büyüsüne kapılan ünlü düşünürleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
#AristotelesNASA’da çalışan sayılı Türk mühendislerden Dr. Umut Yıldız, Hürriyet’e heyecan verici projeksiyonlarda bulundu. 15-20 yıl içinde yaygınlaşacak roketlerle uzay yolculukları ve kıtalararası seyahatlerin çok kısalacağını söyleyen Yıldız, “Mesela Türkiye’den Amerika’ya gidiş yarım saate düşecek” dedi.
#NASAİleri enlemlerdeki namaz vakitleri konusunda gerçekleştirilen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nde kabul edilen ortak takvim, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığındaki bir heyet tarafından Köln’de tanıtıldı.
#AlmanyaUzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
#TürkiyeUzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
#Güneş TutulmasıAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#AntalyaAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#Antalya Gökyüzü Gözlem EtkinliğiBilim dünyasının senelerdir heyecanla beklediği James Webb Uzay Teleskobu nihayet bu yıl başlarında mesaisine başladı. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde Webb'in kaydettiği ilk görüntülerden birkaçını tüm dünyayla paylaştı. Fotoğraflar uzaya en ufak bir ilgi duymayanları bile büyüleyecek kadar güzel ancak iş bununla bitmiyor. İşte o beş karenin bize anlattıkları...
#James Webb Uzay Teleskobuİnsanlığın daha iyi bir noktaya gelmesi ancak bilim ile mümkündür. Özellikle geçmiş yıllarda bilim konusunda oldukça büyük çalışmalar yapıldığı görülmüştür. Günümüzde ise halen bilimsel çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Thales neyi buldu ya da icat etti? Thales buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Araştırma