Parçalı Güneş tutulması Türkiye'de böyle gözlemlendi
En önemli gök olaylarından kabul edilen ve uzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Dünyanın birçok yerinden görülebilen yılın ikinci Güneş tutulması Türkiye’de ise parçalı şekilde izlenebildi.
Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanan tutulmada, Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtüldü.
GÜNEŞ TUTULMASI MERAKLA İZLENDİ
Türkiye'den de gözlemlenebilen parçalı güneş tutulması, vatandaşlar tarafından meraklı bekleyişin ardından gözlemlendi.
Çıplak gözle güneşe bakamayan vatandaşlar, isli cam ve kaynak makinesiyle çalışırken kullanılan camlarla güneş tutulmasını izledi.
YÜZLERCE ÖĞRENCİ GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİ
Bursa'da parçalı güneş tutulmasını yüzlerce öğrenci özel gözlüklerle ve teleskopla gözlemledi. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'ne (GUHEM) gelen yüzlerce öğrenci, en önemli gök olaylarından biri olan parçalı güneş tutulmasını birlikte izledi.
Tutulma için özel olarak hazırlanan etkinlikte ilk olarak GUHEM Operasyon Sorumlusu Astronom Furkan Tomak, öğrencilerle Güneş Tutulması ile ilgili detaylı bir sunum paylaştı. Ardından etkinliğe katılan öğrenciler merkezin tutulma için hazırladığı “Güneş Gözlemcisi” gözlüğü ve teleskopla bu gök olayını gözlemledi.
Ülkemizden görülen son 'Tam Güneş Tutulması' 29 Mart 2006’da gerçekleşmişti. Bir sonraki Tam Tutulma 30 Nisan 2060’ta gerçekleşecek. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki Parçalı Güneş Tutulması ise 2027 yılında yani yaklaşık 5 yıl sonra gerçekleşecek.