Aspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir ÇiçeğiAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarYüze iyi gelen bitkisel ve doğal yağlar avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı ve lavanta yağıdır. Avokado yağı cildin iyileşmesi ve hücre onarımı için önemlidir. Argan yağı cildin yumuşamasını sağlarken Hindistan cevizi yağı da cilt tonunu eşitler. Kuru, yağlı ve sivilceli yüze iyi gelen yağları derledik.
#Bitkisel YağlarKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneDünyada coğrafi işaretli ürünlerin pazar büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünler, ticaretimizin adeta gizli kalmış hazineleri. Bu hazineleri ticari değere dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriBursa'da ekmek üretimi yapan fırında doğal malzemelerle rengarenk ekmekler ortaya çıkarılıyor. Bursa'da ekmek üretimi yapan bir işletme, ekşi maya hamurdan renkli ekmek üretti. Bezelye çiçeği, zerdeçal, pancar, aspir, gül tozu gibi malzemeleri kullanarak sarı, kırmızı, mor, yeşil, turuncu renklerde yapılan ekmekler, çocuklu aileler başta olmak üzere yoğun ilgi görüyor.
#BURSAAna vatanı Güneybatı Asya olan safran, genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılıyor. Keskin ve acımsı bir tada sahip olan safran, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilir. Peki, safranın diğer faydaları neler?
#Safran NedirBu haftaki röportaj konuğum Avukat Selahattin Eskiyörük… Aynı zamanda da aileden gelen bir çiftçilik söz konusu… Avukat olduktan sonra hobi olarak Zeytincilik işine başlıyor… Silisya markasını kuruyor… Eşi Didem Eskiyörük de büyük destekçisi… Zeytin üzerine bir sürü araştırmalar yapıyorlar… Hatta ödülleri de var…
#AdanaKonya’nın en köklü ailelerinden ’Büyükhelvacıgil’lerin 1991’de kurdukları ’Zade’ yağ fabrikası, büyüme yatırımlarından sonra dünyanın en yüksek teknolojilerini kullanır hale geldi ve 24 farklı bitkiden yağ üretmeye başladı. Geleneksel yağların dışında, keten tohumu, çörek otu, kabak ve üzüm çekirdeği, nar çiçeği, haşhaş yağı da üretmeye başlayan Zade, 2008’de 150 milyon TL ciro yaptı.