Konutlarda ısı yalıtımı yaparak yüzde 60’a varan oranda tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirten Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketmemiz mümkün; bu cari açığımız için çok önemli. Ayrıca bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüşmesi dünyanın geleceği için çok kıymetli” dedi.
#Isı YalıtımYerkürenin etrafını saran içinde birçok farklı gazın bulunmuş olduğu hava tabakasına atmosfer adı verilir. Atmosfer de dünya gibi katmanlardan meydana gelmiştir. Bu katmanlar kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre sıralanmıştır. En alt katmanda bulunan tabaka ise troposfer tabakasıdır. Peki, Troposfer nedir? Ne işe yarar? Troposfer neden ekvatorda daha kalındır? Özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
HENÜZ yaz sıcakları başlamadan, geçtiğimiz hafta Ödemiş ve Uşak’ta çıkan orman yangınları korkulu günlerin başlayacağının ilk işaretleri. Çöl tozları günlerce İzmir’in üzerinden kalkmadı. İklim krizinin etkisiyle nisan ve mayıs aylarında tarıma büyük zararlar verecek yüksek ısı dalgaları gelebileceği endişeleri var. İklim krizini yaratan, binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağaçlarını bile katleden insanoğlu sonunda kendi kazdığı kuyudan çıkamaz hale gelecek. Sanayi çağıyla başlayan küresel ısınmanın yarattığı felaket öyle boyutlara ulaştı ki biraz daha gecikirsek dünyamız astreoit çarpmışa dönecek
#1HENÜZ yaz sıcakları başlamadan, geçtiğimiz hafta Ödemiş ve Uşak’ta çıkan orman yangınları korkulu günlerin başlayacağının ilk işaretleri. Çöl tozları günlerce İzmir’in üzerinden kalkmadı. İklim krizinin etkisiyle nisan ve mayıs aylarında tarıma büyük zararlar verecek yüksek ısı dalgaları gelebileceği endişeleri var. İklim krizini yaratan, binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağaçlarını bile katleden insanoğlu sonunda kendi kazdığı kuyudan çıkamaz hale gelecek. Sanayi çağıyla başlayan küresel ısınmanın yarattığı felaket öyle boyutlara ulaştı ki biraz daha gecikirsek dünyamız astreoit çarpmışa dönecek.
#1Sera gazları, CH4 elementli metan gazı, CO2 sembollü karbondioksit, N2O sembolü Nitröz Oksit, hidroklorür ve perfloro karbonlar olarak bilinen gazlardan meydana gelerek atmosferde ısı oluşturmaktadır. Atmosferde tutunan ısıyı üreten kimyasal bileşiklere sera gazı denmektedir. Pek çok bileşenin oluşturduğu sera gazlarının ısı tutma ve geçirebilme sahip atmosferde yarattığı etkiye ise sera gazı etkisi denmektedir. İşte, sera gazları hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Sera GazlarıVolkan patlamasının ardından halkın yaralarını sarmaya çalıştığı ada ülkesi Tonga için bilim insanlarından korkutan bir uyarı geldi. Uzmanlar patlaması sonrası beklenen kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini meydana getirmesinden endişeli. Ayrıca bölgede deniz suyunu zehirleyen volkanik atıklar hem ekonomi hem de turizm için büyük bir risk oluşturuyor.
#TongaKüresel iklim değişikliği son dönemlerde oldukça fazla gündeme gelen bir sorun olarak bilinmektedir. Küresel iklim değişikliğinin canlılar üzerinde birçok etkiye sahip olacağı da söylenebilir. Küresel iklim değişikliği nedir ve nedenleri nelerdir? Hayvanlar ve bitkiler üzerinde etkileri ile sonuçları nelerdir? Küresel iklim değişikliği ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Küresel İklimHava kirliliği günümüzdeki önemli çevre problemlerinden bir tanesidir. Bu problemlerin çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Hava kirlilikleri nedeni ile canlıları ekolojik açıdan pek çok tehlikeler beklemektedir. SO3 nedir, asit mi baz mı ve bileşiğinin yaygın adı nasıldır? SO3 molekül ağırlığı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#SO3Çevre kirliliği günümüzün önemli problemlerinden bir tanesidir. Bu problemin en önemlilerinden bir tanesi de şüphesiz hava kirliliğidir. Hava kirliliği nedeni ile dünya üzerinde yaşayan canlılar ekolojik tehlikeler ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. SO2 (Kükürt dioksit) nedir, asit mi baz ve polar mı apolar mıdır? SO2 bileşiğinin yaygın adı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#So2Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte fosil yakıt ve elektrik üretimi yapabilen santrallerin kurulması, farklı sektörlerde olan fabrikaların ortaya çıkması, motorlu taşıtların kullanımlarının çoğalması ile birlikte hava kirliliği de eşit seviyede artmaya başlamıştır. Meydana gelen hava kirliliği Dünyayı sağlık açısından etkilemektedir ve atmosferi de kirletmektedir. Hava kirliliğinin genel olarak en kötü sonuçlarından biri de asit yağmurlarıdır. Sizin için asit yağmurlarının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve hangi gazlardan ibaret olduğunu derledik.
#Asit YağmurlarıHava olaylarına baktığımız zaman birçok farklı olayın yaşandığını rahatlıkla görebiliriz. Bu olaylardan biriside asit yağmurlarıdır. Asit yağmurları birçok nedenden dolayı oluşabilir ve farklı özellikleri bulunmaktadır. Asit yağmurlarına neden olan gazlar nelerdir ve hangileridir? Asit yağmurlarını oluşturan gazların isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
2021 yılı yatırım programı yayınlandı. Buna göre en yüksek pay ulaştırma ve eğitime ayrılırken, Tarım Bakanlığı’nın aşı üretim merkezi programda yer alırken, asit yağmurları araştırmasına da kaynak ayrıldı. Ayrıca Ayasofya Camii’ne bakımonarım projesi de programa girdi.
#Gazetehaberleri8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabında yer alan asit ve bazların ne olduğunu, özelliklerini, sanayi ve endüstride kullanılan asit ve baz çeşitlerini, madde üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduklarını ve asit yağmurunun ne olduğunu, nasıl oluştuğunu anlatan detayları sizler için hazırladık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Asitler Ve Bazlar Konu Anlatımıİstanbul için yapılan asit yağmuru uyarısı pek çok kişide tedirginliğe neden olurken, asit yağmurlarından korunmak için neler yapılabileceği konusu gündeme geldi. “Solunan hava artmış kimyasal yükü nedeniyle tehlikeli olabilir” diyen uzmanlar vatandaşları uyardı.
#İstanbulAsit yağmuru, atmosferin kirlenmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Atmosferdeki çeşitli kimyasal tepkimelerle birlikte yağışın gerçekleşmesiyle meydana gelen asit yağmuru, ormanlar ve binalar üzerinde önemli zararlara neden olmaktadır. Peki, asit yağmurları nedir ve arabaya zarar verir mi? İşte, asit yağmuru hakkında detaylı bilgiler
#Asit YağmuruİTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, perşembe ve pazar günleri için İstanbul'da asit yağmurunun beklendiğini açıkladı. Hava kirliliğinin asit yağmurlarında biriktiğini aktaran Demirhan, asit yağmurunun zararlı etkenlerine de değindi. Gündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuruyla ilgili araştırmalar da merak konusu oldu. Vatandaşlar asit yağmuru nedir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, asit yağmuru nasıl oluşur? Asit yağmuru insanlar üzerinde zararlı mı? İşte, asit yağmuru hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Asit Yağmuru NedirYüksek basınçla birlikte üst seviyelere çıkan hava kirliliği İstanbul'un havasını bugün gözler önüne serdi. İTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, Perşembe günü, beklenen basınç değişimiyle, yağışların asit yağmuruna dönüşeceği belirtirken, "Yüksek basıncın olduğu günlerde işlerimizi iç mekanlarda halletmeye özen göstermemiz gerekli. Eğer böyle bir ortamda bulunmamız gerekliyse en azından bir maske yardımı ile solunum yollarımızı koruyabiliriz" dedi.
#İstanbulGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, yangın veya patlamayla birlikte gökyüzüne yükselen sonra yağmurla yeryüzüne inen kimyasal maddelerin kişiler üzerinde olumsuz etki gösterdiğini söyleyerek, "Asit yağmurları göze, cilde ve solunum yollarına zarar veriyor" dedi.
#Asit YağmuruGündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuru hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Asit yağmurları hakkında pek bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, konuya dair bilgi almak ve bilinçlenmek adına asit yağmurları hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, asit yağmuru nedir? Asit yağmuru zararlı mı?
#Asit Yağmuru Nedir?KÜTAHYA'nın Gediz ilçesi Murat Dağı’nda özel bir şirkete ait tesislerde siyanür kullanılarak altın ve gümüş araması yapılması için hazırlanan ÇED raporunun onaylanması endişe yarattı. Siyanürün Eskişehir'de Porsuk Çayı’nın yanı sıra Gediz, Banaz çaylarıyla Ankara'nın aralarında bulunduğu 7 kenti etkileyeceği öne sürülürken, raporun iptali için Kütahya Bölge İdare Mahkemesine aralarında Ak Partili Gediz Belediye Başkanlığı'nın bulunduğu 60 başvuru yapıldığı belirtildi.
#SiyanürLGS, 1 Haziran’da yapılacak. Sınavın ikinci oturumu olan sayısal bölümdeki fen bilimleri testinde 20 soru yer alıyor. Uzmanlar deney, grafik ve yorum ağırlıklı sorular çıkabileceğini vurgularken, bu testin belirleyicisinin ‘zamanı verimli kullanmak’ olduğunu söylüyor. Sınav yaklaştıkça stresleri artan adaylara uyarılarda bulunan uzmanlar, “Sınav günü özellikle beslenme ve uyku gibi alışkanlıkları değiştirmeyin” diyor.
#GazetehaberleriMagnezyum eksikliği, vücudumuzda birçok soruna neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Kıskaç, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Magnezyum EksikliğiYeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Peki ya atmosferin kalınlığının yerden itibaren 560 km’ye kadar uzandığını biliyor muydunuz? Atmosferin katmanlarını belirleyen en önemli etken sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Atmosferi oluşturan hava kütlesinin %99'u 32 km’nin altındadır.
#Atmosfer NedirTürkiye’nin en verimli tarım arazilerine ve bakir ormanlarına sahip bölgesi Trakya’ya kömürlü termik santral kâbusu çöktü. İstanbul’a sadece birkaç kilometre mesafede, Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerine yapılması planlanan santral hayata geçerse yaklaşık 250 bin meşe ağacı kesilecek. Yörenin kadınları ve sivil toplum örgütleri projenin iptali için yoğun mücadele içinde...
#GreenpeaceMeteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, "Yapılan ölçümler, ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde asit yağışlarının daha sıklıkla yaşandığını gösteriyor. Yıllık düşen yağışın yüzde 33'ünün pH değeri 5'in altında yani asit yağmurları sınıfına giriyor" dedi.
#Meteoroloji