Bugün sizleri Urla Özbek’e götüreceğim. Köşemin konuğu ise Akkum sahilinde çok özel bir yer: Akın’ın Yeri. Tanımaktan büyük onur duyduğum rahmetli Akın Kuşcan’ın sıfırdan yaratıp Türkiye’nin sayılı balık restoranlarından birine dönüştürdüğü eşsiz bir lezzet durağı. Günümüzde bayrak oğulları Mehmet ve Himmet ile eşlerinde. Onlar kurulduğundan bu yana ‘huzur ve lezzetin buluştuğu yer’ mottosuyla hizmet verse de burası için en geçerli slogan sanırım ‘tek yol lezzet’ olmalı. Zira oldukça dar, yer yer bozuk, kıvrımlı (ve geceleri kapkaranlık) bir yoldan geliyorsunuz. Ama gerek lezzetler, gerek güler yüzlü hizmet tüm yorgunluğunuzu alıyor ve inanılmaz mutlu ayrılıyorsunuz.
#1Tokat’ta, sebze ve kuzu etinden yapılan yaklaşık 3 asırlık lezzet olan Tokat kebabı, koronavirüs salgını sonrasında normalleşme süreciyle birlikte yoğun ilgi görüyor. Özenle, kendine has fırınlarda hazırlanan kebap, kentin en önemli lezzeti olarak öne çıkıyor. Kebabı yemek için şehir dışından da çok sayıda ziyaretçi geliyor.
#KebapHayvancılığın yaygın yapıldığı kentlerin başında gelen Kars'ta kadınlar, yöreye özgü çeçil peynirini imece usulü üretmek için kolları sıvadı. Yöredeki kadınların 2 bin rakımlı meralarda beslenen ineklerden elde ettiği sütü işleyerek zorlu işlemlerin ardından hazırladığı çeçil peyniri, kış aylarında sofraları süslüyor
#Çeçil PeyniriHem yaz hem de kış aylarında Kars sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan erişteye il dışından gelen talep ramazan dolayısıyla arttı. Yöresel ürün işletmeleri, yurdun dört bir yanından aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai yapıyor.
#RamazanManisa'nın Alaşehir ilçesinde, 200 yıldır nesilden nesile aktarılan 'Alaşehir Pidesi', yiyenleri müdavimi yapıyor. Ustasının verdiği sırra göre bu pideyi diğerlerinden farklı kılan en önemli özelliği, hamurunun en fazla 1 santimetre kalınlığında olması ve kıymalı olanında kesinlikle soğan kullanılmaması.
#Manisa123 yıldır bıçakla çekilen eti kebaba dönüştüren Mardin'in lezzet durağı Kebapçı Rıdo, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'nin birçok kentinden sipariş alıyor. Kebaplarının ünü şehir ve yurt dışına taşan işletmenin değişmeyen tadını 3. kuşaktan Tarkan Örük koruyor. İşletmenin kurucusu Rıdvan Örük'ün torunu Tarkan Örük, "Dedemizden öğrendiğimizin aynısını yapıyoruz. Onun kadar olmasa da o lezzeti tutturmaya çalışıyoruz" diyor.
#Kebapçı RıdoÇoğumuz için tatil bitmiş olabilir. Ama bazıları için daha yeni başlıyor. Mesela yıllık iznini önümüzdeki hafta kullanacak olan Serhat Gürpınar’a soracak olsanız, “Deniz suyu hiçbir mevsimde olmadığı kadar güzel ve temiz, sıcaklık insanı bunaltmıyor, kalabalıklar ülkelerine/şehirlerine çekildi, servis daha kaliteli, fiyatlar daha makul...” Adresi mi? Antalya, Çıralı... Araştırdık, şehri bilenlere/sevenlere danıştık; yaz-kış kalanlarla, uzmanlarla konuştuk; haklı çıktı.
#AntalyaMadrid, dünya gastronomi haritasının Greenwich’i, yani sıfır noktası. Çünkü yeryüzünün en eski restoranı Botin, bu şehirde. Ama Cervantes’in kentini, yüz yılı deviren yemeklerle gezecekseniz o vakit bir durun! Çünkü işe onun bir zamanlar yaşadığı yerdeki lokantadan başlamak lazım.
#MadridEstergon Kalesi Türk Kültür Merkezi’ndeki Samarkand Sofrası, Osmanlı Asırlık Lezzet ve Özbek Sofrası, Başkentlilere alışık olmadıkları lezzetleri sunuyor. Her gün çok sayıda bürokratı ve Ankara’nın tanınmış simalarını ağırlayan restoranlar, Türk ve Osmanlı mutfak kültürünü Başkentlilere tanıtıyor.