Mardin'in sınırlarını aşan asırlık lezzet: Kebapçı Rıdo
123 yıldır bıçakla çekilen eti kebaba dönüştüren Mardin'in lezzet durağı Kebapçı Rıdo, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'nin birçok kentinden sipariş alıyor. Kebaplarının ünü şehir ve yurt dışına taşan işletmenin değişmeyen tadını 3. kuşaktan Tarkan Örük koruyor. İşletmenin kurucusu Rıdvan Örük'ün torunu Tarkan Örük, "Dedemizden öğrendiğimizin aynısını yapıyoruz. Onun kadar olmasa da o lezzeti tutturmaya çalışıyoruz" diyor.
Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan hoşgörü kenti Mardin'de bir asrı aşkın süredir bıçakla çekilen eti kebaba dönüştüren Kebapçı Rıdo'nun damaklarda bıraktığı eşsiz lezzet kentin sınırlarını aşmış durumda...
Çırak olarak girdiği kebapçı dükkanında zamanla iş yerinin ustası olan Rıdvan Örük, kıyma makinesi olmadığı için özenle aldığı süt danası veya kuzu etini büyük bıçaklarla çekerek kıymaya dönüştürür.
Rıdvan Örük, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri olan işletmede bir süre sonra çocuklarıyla çalışmaya başlar. Örük'ün vefat etmesiyle işin başına geçen çocuklarından Mehmet Örük, "Kebapçı Rıdo" markasını 2006 yılında tescil ettirerek babasının mesleğini sürdürür.
Kebapçı Rıdo'nun 123 yıldır değişmeyen tadını 3. kuşaktan torunu Tarkan Örük koruyor. Tarkan Örük'ün kaptanlığındaki işletmede, dededen kalma yöntemlerle hazırlanan kebaplar, Mardinliler ve turistlerin damaklarında eşsiz lezzetler bırakmaya devam ederken, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'nin birçok kentinden de sipariş alıyor.
Kebapçı Rıdo'nun başında bulunan 3. kuşaktan Tarkan Örük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin babasına, babasının da kendisine öğrettiği şekilde kebap yapmaya devam ettiklerini söyledi.
"Dedem buraya ilk çırak olarak girdi. Zamanla ustasıyla ortak oldu. Daha sonra buranın sahibi oldu. O zaman kıyma makinesi yoktu. Etleri parça parça milletin önünde keser, bıçakla çeker, öyle pişirirdi. Zamanla ünü yayıldı. Kendi namını kendi yaptı. Onun çok müşterisi vardı. Kebabın olduğu Halep'ten gelir, onun yanında yemek yerlerdi. Mardin'e gelen yabancı misafirler de buraya uğruyorlardı. Böylece namı herkes tarafından duyuldu."
Tarkan Örük, dedesinin aldığı etlerin benzerinden aldıklarını ve onun yöntemlerini kullandıklarını belirterek, "Doğal yetişmiş hayvanların etlerinden kullanıyoruz. Bıçakla çekiyoruz. Dedemizden öğrendiğimizin aynısını yapıyoruz. Onun kadar olmasa da o lezzeti tutturmaya, onun yolundan gitmeye çalışıyoruz. Biz bu kebabı İstanbul'a, Ankara'ya bile gönderiyoruz. Gelen turistler de çok beğeniyor. Kebap yedikten sonra teşekkür ediyorlar. Bir asırdır kebap yapıyoruz. Torunları olarak bunu sürdürüyoruz. Gideceği yere kadar Allah'ın izniyle götüreceğiz." şeklinde konuştu.
Kebapçı Rıdo'nun müdavimlerinden Mehmet Bora, buradaki kebabı çok sevdiklerini ifade ederek, bu kebabı yemek için başka bir ilçeden geldiklerini anlattı.