Hande BAŞPINAR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 00:00
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi’ndeki Samarkand Sofrası, Osmanlı Asırlık Lezzet ve Özbek Sofrası, Başkentlilere alışık olmadıkları lezzetleri sunuyor. Her gün çok sayıda bürokratı ve Ankara’nın tanınmış simalarını ağırlayan restoranlar, Türk ve Osmanlı mutfak kültürünü Başkentlilere tanıtıyor.
ÇADIRDA YEMEK
Türk boylarında kullanılan yurt çadırında hizmet veren Samarkand Sofrası’nın sadece Özbek yemeklerini değil, geleneksel Özbek kültürünü de tanıtma amacında olduğunu söyleyen Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Terzioğlu, "Yurt çadırı tüm Türk boylarında kullanılan bir çadır. Günümüzde Yörükler tarafından hala kullanılıyor. Samarkand Sofrası, orijinaline uygun yapılmış bu çadırda hizmet veriyor. Bu çadırlar Osmanlı’da hamamıyla, yatak odasıyla kurulurdu" dedi.
ÇAYLAR PİYALEDE
Aralık ayından bu yana hizmet verdiklerini ifade eden Samarkand Sofrası ustabaşısı Hasan Saidov ise şöyle konuştu:
"Bizim yeşil çay seremonimiz vardır. Yemekle birlikte çay içmeye başlarız. Başlangıçtaki çay az demli oluyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Yemek boyunca içilen çay, yemeğin sonunda demini alıyor. Böylelikle sindirim sistemini de dengelemiş oluyorsunuz. Yeşil çayın sindirimi dengelemek dışında pek çok yararı da bulunuyor. Çayımızı Özbekistan’dan getiriyoruz ve piyale dediğimiz bardaklarda servis ediyoruz. Çayımızın yanında çekirdeksiz siyah üzüm ve badem de ikram ediyoruz. Bu müşterilerimizin de çok hoşuna gidiyor."
ÖZBEK MANTISI SEVİLİYOR En çok ilgi gören yemeklerinin Özbek pilavı, Özbek mantısı ve Lagman adlı çorba olduğunu söyleyen Saidov, "Özbek mantısı büyüktür. Hamurun içine doğrama şekilde et, soğan ve baharatlar konur. Mantı buharda pişer ve 45 dakikada hazır olur" dedi. Saidov, büyük ilgi gören Lagman adlı çorba hakkında ise şunları söyledi:
"Çorbamızda kullanılan erişte elde kesiliyor. Özbekistan’dan getirilen sebzeler de kullanılarak, özel eti ve sosuyla hazırlanıyor. Çorbamız az sulu olarak servis ediliyor."
TANDIRDA SAMSA BÖREĞİ
Samarkand Sofrası’nda Anadolu’da kullanılan tandırların da bulunduğunu ifade eden Saidov, "Özbek tandır samsa böreği ve Özbek tandır ekmeği burada yapılıyor ve büyük ilgi görüyor. Tandıra yapıştırarak pişirdiğimiz samsa böreğinin içinde et, soğan ve baharatlar var. Yemeklerimiz et yoğunluklu, soğan tat vermek için kullanılıyor. Yerimizin otantik olması nedeniyle de rağbet görüyoruz. Çadırdaki çatal tabaktan, dekorasyon eşyalarına kadar her şey Özbekistan’dan getirildi. Amacımız Özbekistan kültürünün tanıtılması" dedi.
SAHİP ÇIKALIM
İşini çok sevdiğini ve tüm müşterilerle tek tek ilgilendiğini ifade eden Osmanlı Asırlık Lezzet işletmecisi Murat Demirel ise, "Osmanlı mutfağı çok farklı ve kapsamlı bir mutfak. Bu kültüre sahip çıkmamız gerekiyor" dedi. Her gün 15-20 milletvekili ağırladıklarını ifade eden Demirel şöyle konuştu:
"Mutfak personelimiz, diyetisyen nezaretinde çalışıyor. Personelimizle her hafta toplantılarımız oluyor. İşletmemizi nasıl daha ileriye götürebileceğimizi tartışıyoruz. Baharatlarımız doğudan, kabaklarımız Sakarya’dan, nar ekşimiz Mersin’den geliyor. Kahve ve şerbetimizi, bindallı giymiş kahveci güzelimiz ikram ediyor."
ÇOK YÖNLÜ BİR İŞ Yemeğin çok yönlü bir iş olduğunu, hiyjen, lezzet ve sunumun çok önemli olduğunu ifade eden Demirel, "Osmanlı mutfağı bir mozaiktir. Önemli bir kültürel altyapısı vardır. Biz bu kültürü devam ettirmek amacındayız. Bunun için, Osmanlı’nın önemli ve sevilen yemeklerini müşterilerimize sunuyoruz. 14 karışımdan oluşan şerbetimizle, cuma cuamrtesi günleri yaptığımız fasılımızla, lokum ikramımızla bu kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.