Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeMÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı "Kanaat ekonomisinden kastettiğimiz, yatırımların ve büyümenin dizginlendiği bir durum değil, aksine, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın sağlandığı bir düzlemdir. Bu yaklaşım, Türkiye'nin küresel arenada rakipleri karşısında rekabet avantajını korumayı hedeflemektedir" dedi.
#MÜSİADTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzTikTok’ta hızla yayılan bir iddiaya göre, karbonat artık sadece fırıncılığın değil, spor dünyasının da gözdesi. Kullanıcılar, karbonatın ‘steroid’ gibi etkiler yarattığını ve egzersiz performansını artırdığını öne sürüyor. Peki, karbonat böyle bir etki yapabilir mi? Uzm. Dyt. Betül Merd, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBalıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili olarak, "Ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı. "İsrail, Filistin'de uyguladığı her zulmün hesabını verecektir" diyen Erdoğan, "Bundan kaçış yok. Netanyahu nereye kaçar bilemiyorum? Türkiye kendisi gibi düşünen devletlerle bu meseleyi her platformda dile getirecektir" dedi. Öte yandan Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, "Kentsel dönüşümün siyasi çıkarlar için istismarına yönelmek ülkemize ihanet etmektir. Kentsel dönüşüm konusu beka meselesidir" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Görüşmeler başlayacak, Aralık ayı içinde sosyal diyalog mekanizması çalışacak. Orada elbette işçilerimizin refah beklentileri, işletmelerimizin de rekabet gücünü devam ettirme, istihdamı devam ettirme gibi beklentileri olacaktır. Kamu kesimi de bu dengeyi gözetecektir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu üçlü mekanizmanın, diyalog mekanizmasının işleyişini gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur" dedi.
#Asgari ÜcretBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveKayseri'de, kızı D.A.'ya (29) cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı davada 30 yıl hapis cezasına çarptırılan, hakkında verilen karar 2 kez Yargıtay tarafından bozulan tutuksuz sanık C.A. (55), 18 Ağustos'ta kalp krizinden yaşamını yitirdi. Yargıtay'ın bozma kararı ile yeniden yerel mahkemede yargılaması yapılan C.A.'nın, ölümü nedeniyle davanın düşürülmesine karar verildi.
#KayseriDünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Maalesef dünyada da pandemi sonrası çok yüksek enflasyonist bir dönem söz konusu ama tabii Türkiye'deki enflasyon çok daha yüksek seviyelerde. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde iş yapmak kolay değil. öngörülebilirlikten, sürdürülebilir büyümeden bahsetmek zorlaşıyor. Türkiye'yi tekrar yüksek, sürdürülebilir, dengeli bir büyüme patikasına sokmak için enflasyonla mücadelede biz kararlıyız. Daha önce başardık, tekrar başaracağız." dedi. Bakan Şimşek enflasyonla ilgili de, "Enflasyonun özellikle 2024'ün ikinci yarısından sonra çok ciddi bir şekilde aşağı yönlü, kalıcı bir trende girmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
#Mehmet ŞimşekKayseri'de, kızı D.A.'ya (29) cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı davada 30 yıl hapis cezasına çarptırılan, karar 2 kez Yargıtay tarafından bozulan tutuksuz sanık C.A.’nın (55), 18 Ağustos'ta kalp krizinden yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.
#KayseriHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin son gelişmeleri yorumladı. Bakan Şimşek "Bizim programımız var. Aslında programın 3 temel bileşeni var. Ülkemizin karşı karşıya olduğu makro ekonomik sorunlardan biri dezenflasyon. Enflasyonu tekrar tek haneye getirecek bir program. Bu programla ortaya koyduk. Geçiş döneminden sonra daha güçlü şekilde sonuçlarını göreceğiz" dedi.
#Mehmet ŞimşekSon yıllarda evlilik teklifi organizasyonlarında gözle görülür bir fark var. Evlilik teklifleri kişilerin yaşadığı çok özel bir an olmaktan çıkıp büyük şovlara dönüşmeye başladı. Kendini trafikte dövdürenlerden polis çevirmesine takılma numarası yapanlara oldukça sıra dışı evlilik teklifleri moda oldu. Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde önce böyle ilginç teklif alan ve yapanların hikayelerini dinledik, ardından Sosyolog ve Sosyal Psikolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın’a sordum: Evlilik teklifleri neden bu kadar büyük bir olay haline geldi?
#Evlilik TeklifiSon yıllarda evlilik teklifi organizasyonlarında gözle görülür bir fark var. Evlilik teklifleri kişilerin yaşadığı çok özel bir an olmaktan çıkıp büyük şovlara dönüşmeye başladı. Kendini trafikte dövdürenlerden polis çevirmesine takılma numarası yapanlara oldukça sıra dışı evlilik teklifleri moda oldu. Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde önce böyle ilginç teklif alan ve yapanların hikayelerini dinledik, ardından Sosyolog ve Sosyal Psikolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın’a sorduk: Evlilik teklifleri neden bu kadar büyük bir olay haline geldi?
#Bir Sorudan FazlasıBM’nin moda endüstrisine yönelik, ‘aşırı tüketimi özendirmek sonlandırılmalı’ çağrısı, net sıfır emisyon hedefine ulaşmada kritik öneme sahip. 2050’ye kadar tekstil ve hazır giyimin dünyayı en çok kirleten ikinci sektör olması tahmin edilirken; moda endüstrisinde her yıl 100 milyar adet ürün üretilmesi, tüketimin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
#Moda EndüstrisiGeçtiğimiz hafta Çevre Koruma Haftası idi. 5 Haziran 1972 yılında, BM Stockholm Konferansı’nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 2023 Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “#Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” kampanyası kapsamında plastik kirliliğine çözümler bulmak olarak belirlenmiştir.
#Efsun DİNDARBM dün su konferansı için New York’ta toplanırken kurumun yayınladığı rapora göre su sorunu etraflıca ele alınmadığı takdirde yaklaşık 25 yıl içinde, sağlık ve ekonomi üzerindeki etkileri katlanarak artacak ve gezegenin en büyük sorunlarından biri olacak.
#BMHerkesin zevkle ve çok severek tükettiği ürünler bulunmaktadır. Bunlardan biriside mısırdır. Tabi mısırın birçok farklı türü olduğu da bilinmektedir. Asıl merak edilen ise mısırın çeşitlerinin yaptığı etkilerdir. Haşlanmış, konserve, soslu ve kavrulmuş mısır gaz ile şişkinlik yapar mı? Yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Hem tadı hem de faydaları ile çok sevilen acı biber birçok sofrada karşımıza çıkmaktadır. Acı biberin en önemli özelliği ise kilo vermeyi hızlandırması olarak bilinir. Acı biberi yiyerek hızlıca kilo verebilirsiniz. Acı biber kilo verdirir mi? Gece ve gündüz yeşil acı biber yemek kilo vermeye yardımcı olur mu? İşte, merak edilen ayrıntılar.
Kilo verdiren ürünler arasında zencefili görmekte mümkündür. Çünkü zencefil son derece etkili bir zayıflama aracıdır. Son yıllarda önemi artan zencefili kilo vermek isteyen geniş kitleler kullanmaktadırlar. Faydası ise son derece memnun edicidir. Zencefil kilo verdirir mi aldırır mı? Zencefil tüketmek kilo vermeye yardımcı olur mu? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Evliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat Tezcanİnsanların birçoğu sağlıklı yaşamak için bitki çayı tüketmektedir. Bitki çayları arasında oldukça farklı türlerin olduğuda bilinmektedir. Her bitki çayının kendine has bir kokusu ve yararı bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketilen bitki çayları birçok hastalığı önlemede başarı sağlamaktadır. Bitki çayları isimleri nelerdir? Bitki çayları ve faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Balık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.