Kadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkBilim insanları, bisiklet kullanan erkekleri cinsel sağlıkları konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, erkeklerin genital bölgelerinin sele üzerinde uzun süre kalmasının "kritik" olduğunu söylüyor. Peki bisiklet kullanan erkekler nelere dikkat etmeli?
#Cinsel SağlıkKoronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi'nde 28 Nisan 2020'de açılan Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi 1 yılda hastalığa yakalanıp atlatmış 5 bin hasta üzerindeki çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Merkezin sorumlusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köse, "Birinci yılın sonunda orta yaşlı erkeklerde bellekte zayıflama ve konsantrasyon güçlüğünün ön plana çıktığını gördük. Yine bir yılın sonunda orta yaş üstü kadınlarda ise saç dökülmesinin giderek arttığını tespit ettik" dedi.
#KoronavirusPlastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#PlastikÜreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), yumurtlama sorununu ortaya çıkardığı için kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, aşırı kilo alımı ve sivilcelenme görülebiliyor. Peki PCOS kısırlığa neden oluyor mu?
#Polikistik Over SendromuPolikistik over sendromu, (PKOS) yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumuna yol açıyor. Peki, polikistik over sendromu neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, polikistik over sendromu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Polikistik Over SendromuDerya Şimşek (35) oğlu Çınar’a kavuşana kadar 3 yılda, 10’a yakın hastane, merkez, doktor dolaştı. Sayısız tetkik, ilaç, iğne, 2 aşılama, toplam 4 tüp bebek denemesi yaptı. Yaşı ilerledikçe endişesi arttı. Sabır ve azmine tıbbın son olanakları da katılınca, hayalleri gerçek oldu. Şimşek kendi serüvenini anlatıyor...
İyi görünme baskısı sadece kadınların meselesi değil. Erkekler de bu baskı altında. Hastalıklarıyla beraber! Günümüz kadınlarının anoreksiyası varsa, erkeklerin de manoreksiyası var. Üstüne bigoreksik, hatta ortoreksik bile oluyorlar. Hepsinin şikayeti farklı: Kimisi zayıflamasını durduramıyor, kimisi şişmesini. Bir taraf normal yemek yiyemez, hatta yediğini bile çıkarır hale gelirken, diğer taraf daha da kaslanıp şişmek için ek maddeler yutuyor.
Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.
#Kağan KocatepeAşırı ya da yetersiz salgılandığında tüm dengemizi alt üst edebilen hormonlar hakkında, belki de adlarından başka bir şey bilmiyoruz. Oysa hormonlar, vücudumuzun sıvı dengesini, kan basıncını, şeker, yağ ve kemik metabolizmasını düzenlemekle birlikte; büyüme ve gelişmeyi sağlıyor, üremeyi de destekliyor.
#Beslenme