Dünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19HENÜZ geçmiş günlerdeki gibi özgürce, gönlümüzce gezip eğlenebileceğimiz, evlerimizi terk edip yeni mekanlar, şehirler, ülkeler keşfedebileceğimiz günlere döndük diyemiyorum. Yine de toplumdaki aşılama yüzdesi yükseldikçe hepimiz eski günlere adım adım yaklaşmaya başladık. Kaç yıl daha bizimle beraber olacağını tahmin edemediğimiz koronavirüsle yaşamayı öğrendik. Bu süreçte salgınla yaşamda veya sonrasında oluşacak değişimler konusunda tahminde bulunmak zor. Ancak hepimizin yoğun şekilde deneyimlediği bir süreç oldu ki o da ‘evde yaşam’...
#1Koronavirüs salgınının ilk günlerinde birçok Avrupa ülkesi gibi Portekiz de aşırı yüklenen sağlık sistemi ve önüne geçilemeyen vaka artışlarıyla oldukça zor güler geçirmişti. Bugünlerde ise ülkede neredeyse salgının esamesi okunmuyor. Bunun ardında ise dünyanın en yüksek aşılama oranı yatıyor.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı. 100 bin kişiye oranla açıklanan rakamlarda, Covid-19 aşı seferberliğinin etkisi çok net görüldü. Aşılama yüzdesinin yüksek olduğu illerde 100 bin kişide görülen vaka sayıları düşükken, aşılama yüzdesinin düşük olduğu Siirt, Ağrı gibi kentlerde haftalık vaka sayıları endişe verici boyutlara tırmanmış durumda... En az vaka görülen şehir ise Kilis oldu. Öte yandan üç büyükşehirde son durum şöyle: İstanbul (56,75), Ankara (59,10) İzmir (22,16). Bir paylaşım daha yapan Bakan Koca, geçen haftaya göre 100 binde vaka sayısı en çok azalan illeri açıkladı.
#Bakan KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Salgın seyrinin stabil olduğu görülen tabloya göre son 24 saatte 225 bin 253 Kovid-19 testi yapıldı, test sonuçlarının 5 bin 160'ı pozitif vaka olarak kayıtlara geçti. 52 kişinin yaşamını yitirmesiyle vefatlarda son 2 güne göre artış olduğu görüldü. 4 bin 636 kişi ise hastalığı yenmeyi başararak iyileşti. 81 ildeki aşılama verilerinin de izlenebildiği ekranda Muğla ve Siirt arasındaki uçurumun devam etmesi dikkat çekti.
#KoronavirüsTürkiye'de corona virüsüyle (koronavirüs) ilgili gelişmelerin takip edildiği yeni ekranda ülke genelinde aşılama oranları da yer alıyor. Buna göre; salgınla savaşta aşıyı en ciddiye alan şehir Muğla oldu. Muğla'da aşılama yüzdesi yüzde 79.8 olarak kayıtlara girdi. Yüzde 27.3 ile Siirt ise aşılama yüzdesinin en düşük olduğu şehir oldu.
#TürkiyeKüçük bir himalaya krallığı ve Budist bir ülke olan Butan koronavirüs salgınından çok az etkilenmeyi başarmakla kalmadı, aynı zamanda ülke nüfusunun çoğunu çok kısa bir sürede aşılamayı bitirerek de ulaşılması zor bir rekora imza attı. İşte Butan'ın koronavirüs ve aşılamayla başarılı mücadelesi...
#ButanAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesMart 2020'den sınırlarını kapatan Avustralya yaklaşık 2 yıl sonra yeniden dünyaya kapılarını açma kararı aldı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison 21 Şubat'tan itibaren tüm vize sahipleri için sınırlarını yeniden açacağını, ancak seyahat edenlerin iki kez aşılanması gerektiğini söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İskoçya'da 3'te 2 oranında, İngiltere'de ise neredeyse yarı yarıya 'Omicron' ile enfekte olan kişilerle birlikte hastaneye yatışların azaldığı ortaya çıktı. Bu ülkelerde aşılama oranı yüksek olduğu için 'Omicron' varyantı ile de kişiler enfekte olsalar dahi hastaneye yatışların düşük olduğunu söylemek daha doğru bir cümle olacaktır. Vaka sayısı artıyor, hastaneye yatış azalıyor. Neden? Çünkü insanlar aşılı" dedi.
#Koronavirüsİlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve büyük bir hızla tüm dünyaya yayılan Delta varyantı koronavirüs tedbirlerini gevşeten tüm ülkeleri bir kez daha alarma geçirmiş durumda. Salgının başından beri çok sıkı önlemler alan Yeni Zelanda Delta varyantı olduğu düşünülen tek bir vaka için tüm ülkeyi bir kez daha kapattı.
#Yeni ZelandaSağlık Bakanlığı'nın dün akşam açıkladığı son dakika verilerine göre Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 33 milyon 712 bini geçti. Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 25'ine birinci doz Kovid-19 aşısı uygulandı. Saat 19.45 itibarıyla birinci doz aşısını yaptıranların sayısı 20 milyon 16 bin 614 oldu. Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haziran sonuna kadar 20 yaş üstünü aşılama hedefinin olduğunu söylemişti.
#KoronavirüsKapılarını turistlere açan Portekiz'in İngiltere tarafından riskli ilan edilmesi ülkede isyana neden oldu. Portekizliler 'Vakalar İngilizler yüzünden arttı' diyor. Öte yandan tüm bunlar İstanbul hakkında verilen bir kararla başladı. Detaylar haberimizde...
#PortekizSağlık Bakanlığı bu hafta Çin’den 10 milyondan fazla Sinovac, Haziranda da 30 milyon BioNTech aşısı geleceğini duyurdu. Temmuz-Ağustos’ta ise toplamda 50 milyon doz BioNTech aşısı hedefte. Bakan Koca ‘Yaz aylarında toplumsal bağışıklık yakalanır’ dedi ama bu ne kadar gerçekçi? Türkiye’de şu an toplumsal bağışıklık hangi düzeyde? Halk Sağlığı Uzmanları Derneği yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner ile 7 soruda masaya yatırdık.
#YazarSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyledi. İlhan, "Tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi.
#AşıVaka artış hızının çok kaygı verici olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Doktorlar hasta seçmek zorunda kalabilir” diyor. Bir kişinin bulaştırıcılığının en az 7 gün sürdüğünü belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl, an itibarıyla enfekte kişi sayısının 1 milyon 400 bin olduğunu söylüyor. Kurugöl, günlük 200 bin kişinin enfekte olduğunu vurguladı ve "Bu şekilde devam edersek ramazana en az 60 bin vakayla gireriz." diye konuştu.
#KoronavirüsTürkiye'de şu ana kadar en çok uygulanan SARS CoV- 2 (Sinovac - Coronavac) aşısının bağışıklık yüzdesi belli oldu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yürüttüğü 'SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık yanıtı' araştırması sonuçlarına göre aşının ikinci dozundan sonra kadınlarda yüzde 99.2, erkeklerde ise yüzde 95.7 oranında etkili antikor yanıtı tespit edildi. Manisa CBÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğrt. Üyesi Şebnem Şenol Akar, "Burada vurgulamamız gereken şey bir doz aşının asla yeterli olmayacağı, muhakkak ikinci dozun olunması gerektiğidir. Koruyuculuğun bu şekilde oluşabileceğini söylememiz çok önemli" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de şu ana kadar en çok uygulanan SARS CoV- 2 (Sinovac - Coronavac) aşısının antikor üretme yüzdesi belli oldu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yürüttüğü 'SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık yanıtı' araştırması sonuçlarına göre aşının ikinci dozundan sonra kadınlarda yüzde 99.2, erkeklerde ise yüzde 95.7 oranında etkili antikor yanıtı tespit edildi. Manisa CBÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğrt. Üyesi Şebnem Şenol Akar, "Burada vurgulamamız gereken şey bir doz aşının asla yeterli olmayacağı, muhakkak ikinci dozun olunması gerektiğidir. Koruyuculuğun bu şekilde oluşabileceğini söylememiz çok önemli" dedi.
#SinovacDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiCOVID-19 hastalığını geçirenlerin yeniden enfeksiyona karşı ne kadar süre korunacağı net değildir. Enfeksiyonu geçirenlerde oluşan ‘doğal bağışıklık’ kişiden kişiye değişir. Mevcut bilgilerimiz COVID-19 geçirenlerin 3 ay içinde yeniden enfekte olma ihtimalininin çok düşük olduğu şeklindedir. Bazı veriler bu sürenin 6-7 aya kadar uzadığını göstermektedir. Bu nedenle hastalığı geçirenlerde aşılama bir süre ertelenebilir.
#COVID-19